News

Orașul misterios în care oamenii trăiesc sub pământ. Până și biserica se află în subteran

Orașul misterios în care oamenii au fugit de căldură și trăiesc în locuințe aflate sub pământ. Până și restaurantele, barurile și biserica sunt în subteran
04.02.2024 | 11:47
Orasul misterios in care oamenii traiesc sub pamant Pana si biserica se afla in subteran
În orașul Coober Pedy din Australia, până și biserica se află sub pământ / Foto: captură, YouTube
ADVERTISEMENT

În timp ce efectele încălzirii globale se răsfrâng în toată lumea, cu temperaturi din ce în ce mai greu de suportat, un oraș minier din Australia a găsit se pare soluția traiului în subteran.

Piramide misterioase în deșert

De-alungul drumului spre centrul Australiei, în timp ce se parcurg 848 km spre nord de la câmpiile de coastă din Adelaide, se află o mulțime de piramide enigmatice din nisip. În jurul lor, peisajul este complet pustiu – o întindere nesfârșită de praf roșcat, cu câte un rar arbust.

ADVERTISEMENT

Dar, pe măsură ce călătorul se aventurează mai departe de autostradă, apar mai multe dintre aceste construcții misterioase – grămezi de pământ, împrăștiate la întâmplare ca niște monumente demult uitate. Din când în când, lângă una dintre ele se ițește din pământ o țeavă albă.

Coober Pedy, „omul alb într-o gaură”

Acestea sunt primele semne ale orașului Coober Pedy, un oraș minier unde se exploata opalul, cu o populație de aproximativ 2.500 de oameni. Multe dintre aceste grămezi de pământ sunt solul rezidual rezultat în urma deceniilor de minerit, dar sunt, de asemenea, dovezi ale unei alte specialități locale – viața subterană, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

În acest colț uitaat de lume, 60% din populație locuiește în casele construite în rocile de gresie bogate în fier. În unele cartiere, singurele semne că zona este locuită sunt puțurile de ventilație care ies din sol și excesul de pământ care a fost aruncat lângă intrări.

În timpul iernii, acest stil de viață poate părea pur și simplu excentric. Dar într-o zi de vară, Coober Pedy – tradus liber dintr-un termen australian indigen care înseamnă „omul alb într-o gaură” – traiul în subteran nu are nevoie de nicio explicație: în mod regulat aici se ating temperaturi de 52C (126F), atât de cald încât se știe că și păsările cad la pământ și că aparatele electronice trebuie depozitate în frigidere.

ADVERTISEMENT

Fuga de căldură

Anul trecut, strategia traiului în subteran a fost mai actuală ca niciodată, în condițiile în care a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată, potrivit măsurătorilor. Firește, Coober Pedy nu este prima sau chiar cea mai mare așezare subterană din lume. De-a lungul vremurilor, oamenii s-au retras frecvent în subteran pentru a face față climatului dificil

La prima vedere, centrul orașului Coober Pedy seamănă cu orice altă așezare din Australia profundă. Străzi acoperite cu praf roșcat, baruri, supermarketuri și benzinării. Pe o culme care domină toate acestea se află singurul copac din oraș, de fapt o sculptură realizată din metal. Deasupra, Coober Pedy este sinistru de pustiu. Clădirile sunt foarte distanțate, iar ceva nu prea se leagă.

ADVERTISEMENT

Dar, sub pământ, este altceva. Unele dintre „dugouts” din Coober Pedy, așa cum sunt cunoscute, pot fi accesate prin ceea ce par a fi mici clădiri obișnuite – odată intrat, vizitatorul descoperă treptat pasajele lor subterane. Altele sunt mai evidente – la Riba’s, un camping unde oamenii își pot amplasa corturile în nișe aflate la câțiva metri sub pământ, intrarea este un tunel întunecat.

Mai ieftin sub pământ

În Coober Pedy, clădirile subterane trebuie să aibă o adâncime de cel puțin patru metri, pentru a preveni prăbușirea acoperișurilor – iar sub această cantitate de rocă, temperatura este întotdeauna de 23C (73F). În timp ce oamenii de la suprafață trebuie să îndure veri fierbinți și nopți de iarnă friguroase, în care temperatura scade în mod regulat până la 2-3C (36-37F), locuințele subterane rămân la temperatura camerei, 24 de ore pe zi, pe tot parcursul anului.

În afară de confort, un avantaj major al traiului subteran este reprezentat de partea financiară. Coober Pedy își generează toată energia electrică proprie – 70% din aceasta fiind alimentată de vânt și energie solară – dar funcționarea aerului condiționat este adesea extrem de costisitoare. „Pentru a trăi la suprafață, plătești o avere pentru încălzire și răcire, în condițiile în care vara sunt adesea peste 50C (122F)”, spune Jason Wright, un rezident care administrează Riba’s.

Pe de altă parte, multe dintre casele subterane din Coober Pedy sunt accesibile. În timpul unei licitații recente, o casă medie cu trei dormitoare s-a vândut cu aproximativ 40.000 de dolari australieni (21.000 de lire sterline sau 26.000 de dolari americani).

Deși multe dintre aceste proprietăți erau simple sau aveau nevoie de renovare, există o diferență mare între aceste prețuri și cele din cel mai apropiat oraș mare, Adelaide, unde prețul mediu al unei case este de 700.000 de dolari australieni (457.000 de dolari americani).

Fără insecte, fără poluare

Alte beneficii includ lipsa insectelor, „când ajungi la ușă, muștele sar de pe tine, nu vor să vină în întuneric și în frig”, spune Wright – și lipsa poluării fonice și luminoase.

În mod ciudat, stilul de viață subteran ar putea oferi, de asemenea, o oarecare protecție împotriva cutremurelor, pe care Wright le descrie ca producând un zgomot vibrant, în crescendo, care apoi se propagă în cealaltă parte a locuinței.

„Am avut două cutremure de când locuiesc aici și nici măcar nu am tresărit”, spune el. Cu toate acestea, cât de sigure sunt structurile subterane în timpul activității seismice depinde de cât de mari, complexe și adânci sunt acestea. Întrebarea este dacă locuințele subterane ar putea ajuta oamenii să facă față efectelor schimbărilor climatice în alte părți ale lumii.

ADVERTISEMENT