Life

Orașul scufundat din România. Avea o istorie impresionantă, dar comuniștii l-au vrut dispărut

România are și ea secretele ei pe care mulți nu le cunosc. Câți dintre voi știu despre orașul scufundat care are în spate o istorie impresionantă?
25.02.2023 | 10:39
Orasul scufundat din Romania Avea o istorie impresionanta dar comunistii lau vrut disparut
Povestea orașului scufundat din România. Sursă foto: Istoria Banatului / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orașul scufundat din România ascunde o poveste emoționantă. Comuniștii l-au vrut dispărut, iar la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, acesta a fost băgat sub ape. Este vorba despre Orșova Veche, despre care nu multe persoane au mai auzit probabil până acum.

Unde se găsește orașul scufundat din România

Orașul scufundat la ordinul lui Nicolae Ceaușescu se află la granița cu Serbia și cel mai probabil multe persoane au trecut prin acea zonă cu mașina și nici măcar nu au auzit de el vreodată. Acesta mai poate fi văzut doar atunci când lacul de acumulare de la Porțile de Fier se golește.

ADVERTISEMENT

Ultima dată acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproape zece ani, deci sunt șanse destul de mici să îl revedem curând. Oricum ar fi, acesta ascunde o istorie impresionantă. În ani ’60, iar Nicolae Ceaușescu, președinte al României la acel moment, a fost protagonistul întregului eveniment.

În perioada 1964-1972 fostul președinte al României contribuia la tușa finală a Defileului Dunării. Astfel, chiar dacă construirea Porților de Fier I, însemna și distrugerea anumitor așezări, acestea fiind înghițite de ape, acest lucru nu a contat. Pentru că în calea planului său stătea orașul Orșova Veche, Nicolae Ceaușescu nu a fost intimidat.

ADVERTISEMENT

Astfel, la acel moment, sub ape a ajuns Orșova Veche, Insula Ada Kaleh, dar și vechea comună Dubova. Asta se întâmpla în urmă cu aproape 50 de ani, iar ruinele localităților scufundate mai pot fi văzute extrem de rar după cum povesteam anterior.

Povestea neștiută a orașului Orșova Veche

Cum a apărut Orșova Veche? Acesta a fost construit cu ieșire la Dunăre, pe locul unui castru roman ridicat în anul 324 de către împaratul Constantin cel Mare. La acel moment era doar o cetate, cu ziduri din piatră care aveau 3 metri grosime, cu turnuri patrate care aveau vedere spre cea mai mare parte din Defileul Dunarii.

ADVERTISEMENT

Un document găsit de istorici, care datează din 1660, descria Orșova Veche ca fiind o fortăreață puternică, dar și frumoasă, înconjurată de ziduri grase. De asemenea, aceeași sursă precizează că în interiorul ei, localnicii au ridicat grădini, hanuri, în zonă fiind doar oameni înstăriți, care trăiau o viață liniștită.

Ani mai târziu, lui Nicolae Ceaușescu nu i-a păsat de istoria orașului, drept urmare orașul a ajuns să fie înghițit de ape, iar toți cei care locuiau acolo au fost nevoiți să își ducă traiul în alte direcții, după posibilități. Au fost și persoane care nu au primit niciun fel de ajutor după evenimentul de atunci, notează Hotnews.ro.

ADVERTISEMENT

În urmă cu aproape două decenii, singura familie care locuia în Orșova Veche și unde cei doi membrii aveau peste 80 de ani povesteau calvarul prin care au trecut. Aceștia nu au fost ajutați de nimeni, ia ani buni au dus o viață extrem de grea după toate cele întâmplate.

Și orașul scufundat din România nu este singurul obiectiv turistic din zona Cazanelor Dunării. Mai sunt și alte lucruri care nu pot fi văzute de pe mal deși sunt destul de rare. Spre exemplu, un versant din zonă este singurul loc din lume unde crește floarea extrem de rară Laleaua Sălbatică. Aceasta înflorește o singură săptămână pe an și arată impresionant.

ADVERTISEMENT