Sport

„Orbul” de pe Strada Kovacs și „Bruzli” Sorescu au beznit derby-ul „mandolinei” afonului Bonetti

Erorile arbitrului Istvan Kovacs, care trebuia să-i elimine pe Deian Sorescu și pe Alexandru Răuță, au pigmentat un derby care i-a amintit lui Dario Bonetti că meseria de antrenor nu se „cântă” după ureche
13.09.2021 | 00:36
Orbul de pe Strada Kovacs si Bruzli Sorescu au beznit derbyul mandolinei afonului Bonetti
ADVERTISEMENT

Orice derby FCSB – Dinamo este o sărbătoare. De regulă, dincolo de simpatiile fiecăruia dintre noi, restul partidelor din etapa cu pricina par infime în această infinitate de piatră, nu atât prețioasă, cât scumpă. S-au cheltuit milioane de suflete pentru aceste două trufandale de echipe care, la ora actuală, se înglodaseră în mediocritatea clasamentului și niciuna dintre ele nu părea să știe dacă se va califica în play off. Duminică, însă, ne-am convins de forța FCSB-ului, o echipă care, sub conducerea lui Edi Iordănescu, pare să redevină… stelară. Cu un Keșeru formidabil, roș-albaștrii și-au reamintit de ce visul câștigării titlului poate deveni realitate.

Privind arhitectura partidei, am observat în decor un tanc proaspăt, creat de cel care a încetat să mai fie „Nea Puiu ăl Mic” și devine, pe zi ce trece, Edi cel Mare. Am văzut și un mizilic de ierbișoară, alintată de greierașul mandolinist Dario Bonetti, care pare să-și dea doctoratul în materie de zdrăngăneală a jocului de fotbal, pe partitura Ligii 1. Dincolo de prestația lamentabilă a arbitrului Istvan Kovacs, care trebuia să-l elimine pe Deian Sorescu, pentru un fault cu cotul, a la Bruce Lee, și pe Alexandru Răuță, pentru o intervenție din spate, Dinamo a fost o rezervație de jaloane, printre care jucătorii lui Iordănescu s-au plimbat ca într-un teren de antrenament.

ADVERTISEMENT

Sigur, Dario Bonetti a jucat de mai multe ori în „Derby della Madonnina”, dar cu „Eternul Derby” de la București a intrat în istorie. Parcă ar fi jucat împotriva Simonei Halep, nu alta, pentru că scorul de 0-6 este grăitor. Mandolina surdă a afonului Bonetti n-ar fi părut atât de interesantă, dacă pe autorul ultimului gol nu l-ar fi chemat, muzical, Riccardo (Grigore), un tip care a marcat în propria poartă pentru că, nu-i așa?, trebuia să dea și Dinamo golul de onoare…

Arbitrul Istvan Kovacs a „dezacordat” Eternul Derby, uitând să-i elimine pe Sorescu și pe Răuță și închizând ochii la un penalty clar la Octavian Popescu

Din nefericire, arbitrul Istvan Kovacs ne-a mai „bucurat” cu încă o trufanda de prestație, din colecția sa inimitabilă de fluturi de nepus în ramă. În debutul meciului, orbit de grandoarea evenimentului, nu l-a văzut pe Octavian Popescu, trântit vârtos în careul dinamovist. Mai târziu, l-a eliminat pe Steliano Filip, după un fault „discutabil” (vorba unui coleg…) la Gheorghe. Un fault care n-a părut de „roșu”, dar cum pe anumite meleaguri care se doresc a rămâne ieftine n-avem bani pentru VAR, rămânem cu adevărul nespoit…

ADVERTISEMENT

Dincolo de erorile lui Kovacs, am văzut o echipă, FCSB, care a impresionat prin determinare, plus un antrenor, Edi Iordănescu, surprinzător (inclusiv prin plasarea lui Gheorghe, în bandă) și cerebral. De partea cealaltă, n-am priceput nimic din tactica lui Dario Bonetti. O echipă mahmură, obosită, cu Torje și Sorescu epuizați încă de la încălzire, o matahală de paie s-a arătat acest Dinamo, care a înregistrat, probabil, cel mai rușinos rezultat din istoria derby-urilor cu eterna sa rivală, dacă nu cumva a a „bifat” (ca să preuluăm o marotă TV la modă…) umilimnța maximă din întreaga sa existență…

Paradoxal sau nu, am ajuns să vorbim despre un „etern și fascinant” derby, între ocupanta locului 8, FCSB și locatara poziției 14, Dinamo. Ce au fost și ce au ajuns… Am fost, totuși, curioși în logica istoriei, dacă aceste două echipe vor mai juca un fotbal mare, „de plictiseală”, adică tacticizat, așa cum ne-au obișnuit, cu ghilimelele de rigoare, la un moment dat, sau un fotbal mic, de buzunar pământean. Ei bine, FCSB a jucat, cum spuneam, aproape stelar, în timp ce Dinamo și-a onorat plictiseala, redevenind ceea ce știam în ultima vreme, adică o echipă subpământeană.

ADVERTISEMENT

FCSB-ul lui Edi cel Mare, o sperietoare care trimite CFR-ul la meditații

Galeria FCSB a cântat superb. Aș pleca acasă pe unul dintre sunetele ei… Au avut, „steliștii” și motive. Echipa a jucat bine. Spre foarte bine. Sigur, cu sau fără glumă, e greu de calculat valoarea unei formații, după un meci cu Dinamo, pentru că ar fi un act similar cu o evaluare după un joc cu o echipă de oină sau cu o selecționată feminină. Dar, din ce am putut observa, FCSB-ul lui Iordănescu se anunță una dintre sperietorile pentru care CFR ar trebui să-și rezerve timp de meditații particulare.

FANATIK a dezvăluit că George Miron va purta, în premieră, banderola de căpitan de echipă al FCSB, în locul lui Florin Tănase, accidentat în partida cu CFR Cluj. George Miron este un tip cu figură de viitor lider. Salut cu cordialitate ideea lui Edi de a-l responsabiliza cu banderola.

ADVERTISEMENT

Fără „Florinii” Coman și Tănase, două pierderi importante, FCSB a încheiat un acord tacit de neîncălcare a principiilor sale ofensive. Tactica a dat roade, în ciuda unor absențe despre care s-a tot discutat, dar care, ușor – ușor, s-au făcut uitate.

S-a vorbit mult despre faptul că Budescu și Keșeru au probleme fizice. Parcă, mereu, câte o schijă de obuz ajunge în picioarele celor mai buni fotbaliști români, plecați în străinătate „cu turle și sobe”, vorba scriitorului socialist Mihail Novicov, și întorși acasă într-o stare sinonimă cu depresia cauzată de traumele unui război de gherilă. Aceasta este, însă, o altă discuție. În plus, Keșeru pare să fi întinerit, iar suspiciunile legate de starea sănătății sale au fost spulberate. Totuși, ar fi fost interesant de văzut cum ar fi arătat acest FCSB, cu tot lotul valid și probabil că am fi asistat nu la un măcel, ci la un genocid canin…

Dinamo, un simbol al beznei în care se lăfăie propriul manageriat

Sigur, au fost mulți prevestitori televizați care au anticipat o lejeră victorie a gazdelor. Seara a cioplit o confirmare pe măsură. Și asta s-a întâmplat, în primul rând, datorită faptului că Iordănescu s-a distrat în fața lucrului făcut de mântuială. Mandolina lui Bonetti a cântat fals, pentru că afonul șef – mereu readus la Dinamo ca o soluție de avarie și aflat dintotdeauna la dispoziția tuturor (adică, practic, jobless) – este, deja, un simbol al beznei în care se lăfăie manageriatul „câinilor roșii”.

Dinamo a arătat precum o șperacliță mioapă, dusă de braț de niște șuți pe strada Covaci, pardon, Kovacs, pe când se fandosise crezând că poate păcăli fotbalul. E bine că în campionatul nostru păcălicii ies singuri la iveală, fără să fie scoși cu arcanul, la apelul de seară. Este, însă, rău că anumite cluburi de legendă au parte de un prezent dezonorant.

Mediocritatea are și ea legile sale, dar, în materie de desăvârșire a fenomenului, Dario Bonetti și echipa sa au fost „nedreptățiți” de galanteriile lui Istvan Kovacs, care a devenit un fel de tatăl răniților…


  • (P) Cota BETANO pentru FC U Craiova – FCSB: 1,90 este cota pentru „ambele marchează sau peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

 

ADVERTISEMENT