News

Ordinul de protecție va fi aplicat și în cazul hărțuirii online. Proiect de lege adoptat de Senat

Măsuri mai dure luate împotriva agresorilor și hărțuitorilor. Ce prevede proiectul de lege privind ordinul de protecție.
31.10.2023 | 00:00
Ordinul de protectie va fi aplicat si in cazul hartuirii online Proiect de lege adoptat de Senat
Ordinul de protecție va fi aplicat și în cazul hărțuirii online. Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Ordinul de protecție va fi aplicat și în cazul hărțuirii online, potrivit unui proiect de lege adoptat, luni, 30 octombrie, de Senat. Astfel, conform inițiativei urmează ca ordinul de protecție să fie extins.

Ordinul de protecție va fi aplicat și în cazul hărțuirii online

El va fi emis în cazul oricărei forme de violență fizică, psihică, iar aici sunt incluse și hărțuirea online sau apelurile telefonice repetate și deranjante pentru victimele agresorilor și hărțuitorilor.

ADVERTISEMENT

Totodată, ordinul de protecție va fi emis și dacă cel care hărțuiește nu este membru de familie. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit despre problema privind violența domestică în România.

Potrivit acesteia, există 160 de cazuri de violență domestică pe zi. „O statistică tristă pe care trebuie să o oprim! Extinderea ordinului de protecţie, pentru orice victimă a violenţei de orice fel, adoptată astăzi (luni – n.r.)d e Plenul Senatului.

ADVERTISEMENT

La nivel naţional, până la 1 septembrie, au fost emise 8.629 de ordine de protecţie provizorii şi 7.814 de ordine de protecţie. Cu toate acestea, sunt foarte multe femei, care, de frică sau din alte motive, nu au curaj, aleg să-şi ducă suferinţa acasă, singure, tăcute şi în durere”, a transmis ministrul Alina Gorghiu.

Ce măsuri vor fi luate împotriva agresorilor

Împotriva agresorului sau hărțuitorului vor fi luate mai multe măsuri. Printre acestea menționăm evacuarea temporară a acestuia, în cazul în care el și victima împart domiciliul. De asemenea, el va fi obligat să păstreze o distanță minimă față de persoana în cauză.

ADVERTISEMENT

Agresorul va fi obligat să aibă în permanență asupra lui un dispozitiv electronic de supraveghere. Îi va fi interzis să contacteze victima, inclusiv telefonic și poate fi obligat să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie, tratamente, etc.

„În cazul în care agresorul este consumator de substanţe psihoactive, instanţa poate dispune, cu acordul acestuia, integrarea acestuia într-un program de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, agresorul va plăti cheltuielile de judecată. O societate mai sigură are nevoie de legi solide şi acest proiect este un pas înainte”, a completat ministrul Justiției.

ADVERTISEMENT