News

Pedepse mai mari pentru hărțuire sexuală. O nouă lege ar putea fi aplicată în școli și universități

Un proiect de lege depus la Parlament propune redefinirea infracțiunii de hărțuire sexuală și sancționarea acestei fapte cu pedepse mai severe.
09.06.2023 | 16:06
Pedepse mai mari pentru hartuire sexuala O noua lege ar putea fi aplicata in scoli si universitati
Hărțuirea sexuală ar putea fi pedepsită mai sever decât până acum
ADVERTISEMENT

Numărul condamnărilor penale pentru hărțuire sexuală din România rămâne foarte redus, iar un grup de parlamentari susține că acest lucru are drept cauză faptul că legislația penală definește foarte restrâns această pedeapsă, motiv pentru care hărțuirea sexuală din școli și universități rămâne nepedepsită.

Condamnări puține pentru hărțuire sexuală

Codul Penal aflat în vigoare prevede că hărțuirea sexuală poate surveni în cadrul relațiilor de muncă sau „al unei relații similare”, formularea din urmă fiind suficient de vagă încât să permită ca acuzațiile de hărțuire sexuală să fie mai greu de formulat pentru alte circumstanțe, precum cele din unitățile de învățământ.

ADVERTISEMENT

(1) Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”, este formularea actuală a articolului 223 din Codul Penal.

Inițiatorii proiectului de lege, care provin de la USR, REPER, PSD, Forța Dreptei și PNL, consideră că această definire restrictivă a hărțuirii sexuale a făcut ca instanțele să pronunțe foarte puține condamnări pentru această faptă, prin comparație cu alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale. Astfel, în perioada 2014-2022, s-au înregistrat 4.143 de condamnări pentru viol, 504 pentru corupere sexuală a minorilor și 762 pentru agresiune sexuală. În schimb, au fost doar 19 condamnări pentru hărțuire sexuală.

ADVERTISEMENT

Deoarece consecinţele juridice ale faptei penale constând în hărţuire sexuală nu se materializează, făptuitorul este încurajat să persiste în acest comportament, ajungând să comită fapte de o gravitate mult mai mare (…) Dacă fapta de hărţuire sexuală nu se realizează în cadrul unui raport de muncă sau similar, persoana vătămată trebuie să depună plângere pentru o altă infracţiune, cum ar fi de pildă infracţiunea reglementată la art. 208 – Hărţuirea, sau infracţiunea de la Articolul 206 – Ameninţarea”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Hărțuirea în școli și universități, o circumstanță agravantă

În primul rând, inițiatorii vor să elimine din articol definirea hărțuirii sexuale doar cu referire la relațiile de muncă sau asimilate acestora, astfel încât pedepsirea acesteia să fie posibilă indiferent de circumstanțele în care s-a produs. De asemenea, va deveni posibilă formularea unei acuzații de hărțuire sexuală și pentru un singur eveniment de acest gen, dacă victima a fost supus unei forme de „presiune gravă”.

ADVERTISEMENT

Noua formă a primelor alineate din articolul 223, propusă spre adoptare Parlamentului este următoarea:

(1) Pretinderea, în mod repetat, de favoruri de natură sexuală, dacă prin aceasta victima a fost intimidată, pusă într-o situaţie umilitoare sau i-a fost cauzată o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Se asimilează hărţuirii sexuale utilizarea, chiar pentru o singură dată, a oricărei forme de presiune gravă cu scopul real sau aparent de a obţine un act de natură sexuală, fie în favoarea autorului faptelor fie în favoarea unei alte persoane, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

ADVERTISEMENT

Apoi sunt introduse și alte alineate, unul dintre acestea se referă strict la săvârșirea infracțiunii de hărțuire sexuală la locul de muncă, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la un an sau amendă.

O altă circumstanță agravantă este aceea în care fapta a fost comisă de personalul didactic sau de alți angajați din unitățile de învățământ preuniversitar sau universitar împotriva unui elev sau a unui student. În acest caz, este prevăzută închisoarea de la 6 luni la 2 ani. În textul articolului este menținută în continuare prevederea că acțiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, mai puțin în cazul în care victimele sunt elevi sau studenți.

Cea de-a doua agravantă, cu precădere, care prevede o faptă de hărţuire sexuală împotriva împotriva unui student sau elev, de către un cadru didactic, auxiliar şi administrativ din învăţământul universitar sau preuniversitar, comportă un grad foarte ridicat de periculozitate socială, dată fiind vârsta mai fragedă a victimei, raportul de putere dintre victimă şi agresor, precum şi situaţia victimei de a se afla în desfăşurarea studiilor.

Pe lângă efectele psihologice puternice, care îi afectează performanţa şcolară sau academică, cu consecinţe importante pe termen lung, victima se află în dificultatea de a evita agresorul”, au argumentat inițiatorii.

ADVERTISEMENT