Fotbal intern

Vom avea VAR în Liga 1 în sezonul viitor! Orlando Nicoară, anunț pentru FANATIK: „Propunerea e la Ligă” Cât costă totul. Exclusiv

06.08.2020 | 14:48
Vom avea VAR in Liga 1 in sezonul viitor Orlando Nicoara anunt pentru FANATIK Propunerea e la Liga Cat costa totul Exclusiv
ADVERTISEMENT

Liga 1 se va reconfigura din sezonul viitor. A fost cel mai dezbătut subiect al acestei perioade de final de campionat, când cazurile de Covid au dat peste cap ultimele partide.

Așa cum FANATIK a dezvăluit în exclusivitate pe 25 iulie, scenariul pregătit pentru a salva pe Dinamo de la retrogradare a fost aprobat în Comitetul Executiv de Urgență din 6 august. Vom avea 16 echipe din 2020/2021, ultima urmând să fie decisă în urma barajului dintre Chindia Târgoviște și CS Mioveni.

ADVERTISEMENT

Dar noul sezon de Liga 1 mai vine și cu o noutate: vom avea VAR! Anunțul este făcut în exclusivitate pentru FANATIK de Orlando Nicoară, șeful eAD, deținătorul de drepturi TV pentru Liga 1 în urma contractului valabil până în 2024!

Orlando Nicoară, directorul general al EAD, face anunțul despre implementarea VAR: „Propunerea e la Ligă. Da, putem avea VAR din sezonul următor!”

Mărirea numărului de echipe în prima noastră divizie, de la 14 la 16, cum nu am mai avut din sezonul 2005/2006, nu este singura noutate importantă pentru viitoarea ediție de campionat, care va debuta pe 21 august.

ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat că vom avea și arbitraj video pentru noul sezon, purtându-se deja discuții avansate pentru implementarea acestuia. Și asta în ciuda faptului că cei responsabili s-au declarat sceptici în ultimele luni.

Iustin Ștefan, secretarul general al Ligii, de fapt omul care a condus LPF în această perioadă de pandemie, preconiza în urmă cu două luni că șansele de a avea VAR sunt minime. „Nu există resurse financiare și nici disponibilitatea de a risca ceva pentru a introduce sistemul VAR”, spunea Ștefan.

ADVERTISEMENT

Lucrurile par să se fi schimbat între timp, având în vedere greșelile de arbitraj care au influențat multe meciuri decisive în finalul de campionat. Anunțul este făcut pentru FANATIK de Orlando Nicoară, directorul general al EAD, deținătorul drepturilor TV pentru Liga 1.

Da, putem avea VAR din sezonul următor. Propunerea pe care am făcut-o noi este la Ligă și urmează să se ia o decizie” – Orlando Nicoară, șeful EAD

Banii pentru implementarea VAR vor veni din drepturile TV. Este vorba despre circa 600.000 de euro!

Propunerea despre care vorbește Orlando Nicoară face referire la costurile pe care le-ar presupune implementarea arbitrajului video la meciurile din Liga 1.

ADVERTISEMENT

Din informațiile FANATIK, totul ar costa în jur de 600.000 de euro. EAD a venit cu propunerea, pentru o mai corectă desfășurare a partidelor, ca acești bani să fie achitați din drepturile TV pentru sezonul următor. Totul depinde de decizia pe care a va lua Liga în acest moment, după o consultare cu cluburile din prima divizie.

Având în vedere că vom avea 16 formații din campionatul următor, iar suma aproximată pentru introducerea VAR este de 600.000 de euro, la un calcul simplu vedem că fiecare dintre echipe „ar cotiza” cu circa 40.000 de euro. Nu este o sumă ieșită din comun pentru a nu mai avea discuții legate de greșeli mari de arbitraj după aproape fiecare etapă.

Kiros Vassaras crede că arbitrii au nevoie de câteva luni pentru a se pune la punct cu sistemul VAR

Un alt aspect care trebuie clarificat este pregătirea arbitrilor pentru noul sistem. Șeful CCA, grecul Kiros Vassaras, anunță că s-au făcut deja cu arbitrii ședințe legate de acest aspect, dar mai e nevoie de câteva luni pentru ca totul să fie ok.

Avem ședințe legate de VAR și de implementarea acestuia. Vom continua să facem ședințele de pregătire și vom aștepta decizia, care trebuie luată de toți cei implicați. FRF și LPF trebuie să hotărască. Din momentul în care se va lua decizia de implementare VAR, arbitrii vor avea nevoie de opt luni de pregătire” – Kiros Vassaras, șeful CCA, pentru ProTV

Conform declarației lui Vassaras, arbitrii ar fi pregătiți pentru sistemul VAR undeva în primăvara viitoare. Chiar și așa, e posibil să avem VAR din această toamnă, la unele meciuri, mai ales că arbitrii de pe lista FIFA cunosc detaliile sistemului, ei conducând meciuri în Europa folosindu-se de VAR!

  • 28 de milioane de euro anual este suma pe care deținătorul de drepturi, EAD Interactive, o achită cluburilor din Liga 1 conform contractului care se întinde până în 2024
  • 7 meciuri nu s-au mai disputat din ediția 2019/2020: două din play-off (Astra – Craiova și FCSB – Astra) și 5 din play-out (toate fiind ale lui Dinamo: dublele cu Chindia și Hermannstadt și deplasarea de la Sepsi)
ADVERTISEMENT
Tags: