News

Oscar Pistorius, eliberat condiționat la 11 ani după ce și-a ucis iubita. Reacția mamei lui Reeva Steenkamp

Oscar Pistorius a fost eliberat condiționat la 11 ani după ce și-a împușcat iubita prin ușa toaletei din locuința sa din Africa de Sud.
05.01.2024 | 12:32
Oscar Pistorius eliberat conditionat la 11 ani dupa ce sia ucis iubita Reactia mamei lui Reeva Steenkamp
Cererea de eliberare condiționată a lui Oscar Pistorius a fost acceptată Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
05-01-2024
10:41

Mama lui Reeva Steenkamp, împăcată cu eliberarea șui Pistorius

June Steenkamp, mama lui Reeva Steenkamp, a declarat că este împăcată cu eliberarea condiționată a lui Oscar Pistorius și a dezvăluit că știa că urmează să se întâmple acest lucru.

Femeia a salutat condițiile impuse de comisia de eliberare condiționată, care includ cursuri de gestionare a furiei și programe privind violența bazată pe gen.

”S-a făcut dreptate pentru Reeva? A stat Oscar destul în închisoare? Nu poate exista niciodată dreptate dacă persoana iubită nu se va mai întoarce niciodată și nicio perioadă de timp petrecută după gratii nu o va aduce pe Reeva înapoi. Noi, cei care am rămas, suntem cei care ispășesc o condamnare pe viață.

Singura mea dorință este să mi se permită să-mi trăiesc ultimii ani în pace, concentrându-mă în continuare pe Fundația Reeva Rebecca Steenkamp, pentru a continua moștenirea Reevei”, a declarat June Steenkamp, conform The Guardian.

05-01-2024
07:38

Pistorius a fost eliberat condiționat

Oscar Pistorius a fost eliberat condiționat la aproape 11 ani după ce și-a ucis iubita, pe Reeva Steenkamp, de Ziua Îndrăgostiților, în 2013, în locuința sa din Pretoria, Africa de Sud.

Decizia de eliberare condiționată a fostului campion paralimpic a venit în noiembrie, iar acum acesta a părăsit închisoarea. Conform BBC, el ar urma să locuiască la proprietatea unchiului său din Pretoria. În vârstă de 37 de ani, Pistorius s-ar fi îndreptat spre religie, în timpul detenției.

Eliberarea condiționată va dura până în decembrie 2029, iar Pistorius va fi supus unor restricții și va fi supravegheat de un oficial al serviciilor corecționale. De asemenea, el trebuie să urmeze o terapie pentru probleme de furie și ”probleme legate de violența de gen” și va presta muncă în folosul comunității.

Departamentul de servicii corecționale din Africa de Sud a declarat că, în ciuda profilului său public ridicat, fostul star va fi tratat ca oricine altcineva care beneficiază de eliberare condiționată. Acest lucru înseamnă că va fi izolat la domiciliu în anumite ore din zi și că i se interzice consumul de alcool. De asemenea, Pistorius nu are voie să vorbească cu presa.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Singabakho Nxumalo, a declarat că Pistorius va fi eliberat din închisoare pe 5 ianuarie. Eliberarea sa condiționată va fi însoțită de anumite condiții, printre care și aceea de a nu părăsi zona din Pretoria în care urmează să locuiască fără permisiunea autorităților.

Oscar Pistorius, eliberat condiționat la 10 ani după ce și-a ucis iubita

Oscar Pistorius va participa, de asemenea, la un program pentru a-și rezolva problemele legate de furie, a spus Nxumalo, și va trebui să presteze muncă în folosul comunității. Condițiile de eliberare condiționată a lui Pistorius vor fi în vigoare timp de cinci ani, a precizat Departamentul de Corecție.

ADVERTISEMENT

“Eliberarea condiționată nu înseamnă sfârșitul pedepsei. Este încă parte a sentinței. Înseamnă doar că deținutul își va ispăși pedeapsa în afara unei instituții corecționale”, a declarat Nxumalo, citat de Associated Press.

Oscar Pistorius, care a împlinit 37 de ani în această săptămână, se află în închisoare de la sfârșitul anului 2014 pentru uciderea modelului Reeva Steenkamp de Ziua Îndrăgostiților din 2013, deși a fost eliberat pentru o perioadă de arest la domiciliu în 2015, în timp ce se judeca unul dintre numeroasele apeluri în cazul său. În cele din urmă, el a fost declarat vinovat de crimă și condamnat la 13 ani și cinci luni de închisoare.

ADVERTISEMENT

În Africa de Sud, infractorii gravi trebuie să ispășească cel puțin jumătate din pedeapsă pentru a fi eligibili pentru eliberarea condiționată, ceea ce s-a întâmplat în cazul lui Oscar Pistorius. În timpul eliberării condiționate, Pistorius ar trebui să locuiască în vila luxoasă a unchiului său dintr-o suburbie bogată din Pretoria, unde a stat în timpul procesului său pentru crimă.

Pistorius se afla în culmea gloriei și era unul dintre cei mai admirați sportivi din lume când a ucis-o pe Steenkamp. El a împușcat-o de mai multe ori în baia vilei sale din Pretoria, în zorii zilei, cu pistolul său autorizat de 9 mm.

ADVERTISEMENT

Audierea de vineri pentru eliberarea condiționată a fost a doua pentru Pistorius în decurs de opt luni. La prima audiere, în martie, a fost declarat în mod eronat neeligibil pentru eliberarea anticipată. Acest lucru s-a datorat unei erori făcute de o curte de apel cu privire la data la care a început oficial executarea pedepsei.

Pistorius a fost condamnat inițial pentru omucidere din culpă pentru uciderea lui Steenkamp. Această condamnare a fost anulată și el a fost condamnat pentru crimă în urma unui apel al procurorilor. Aceștia au făcut apel și împotriva unei sentințe inițiale de șase ani pentru crimă, iar Pistorius a fost condamnat în cele din urmă la 13 ani și cinci luni de închisoare.

ADVERTISEMENT

Pistorius a fost în cele din urmă condamnat pentru crimă pe baza unui principiu juridic cunoscut sub numele de dolus eventualis, ceea ce înseamnă că a acționat cu extremă nepăsare și ar fi trebuit să știe că oricine s-ar fi aflat în spatele ușii ar fi fost probabil ucis.

ADVERTISEMENT