Sport

”Oxigen într-o pastilă”, ce beneficii are roxadustatul, substanța identificată în testul antidoping al Simonei Halep

Roxadustat, substanța activă dintr-un medicament destinat persoanelor cu boală cronică de rinichi, este interzisă de către Agenția Mondială Antidoping
21.10.2022 | 18:40
Oxigen intro pastila ce beneficii are roxadustatul substanta identificata in testul antidoping al Simonei Halep
Substanța activă roxadustat este interzisă de Agenția Mondială antidoping din 20122 Foto: hepta. artstation.com
ADVERTISEMENT

Roxadustat, substanţa descoperită la testul antidoping susţinut de Simona Halep la US Open 2022, a primit autorizare de punere pe piață din partea Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) sub denumirea comercială Evrenzo. Medicamentul este utilizat la adulți pentru tratarea simptomelor anemiei (număr scăzut de globule roșii din sânge) cauzate de insuficiența renală cronică (scăderea progresivă, pe termen lung, a capacității rinichilor de a funcționa corect).

Ce efecte are roxadustat: ”Oxigen într-o pastilă”

Roxadustat (Evrenzo) a fost inclus de Agenția Mondială Antidoping ca substanță interzisă pentru sportivi din 2011. Este un compus care poate crește numărul de globule roșii ale unei persoane, ceea ce duce la o capacitate mai mare de a transporta oxigenul în organism, la care ne-am putea referi chiar ca la “oxigen într-o pastilă”.

ADVERTISEMENT

Cum acționează Evrenzo?

Este posibil ca pacienții cu insuficiență renală cronică să nu producă suficient de mult dintr-un hormon, eritropoietina, necesar pentru a stimula producția de globule roșii. Substanța activă din Evrenzo, roxadustat, acționează asupra unei enzime numite factor indus de hipoxie prolitil hidroxilază (HIF-PH).

Aceasta stimulează răspunsul natural care apare în mod normal atunci când nivelul de oxigen este scăzut, inclusiv producția de eritropoietină și hemoglobină. Se așteaptă ca acest lucru să reducă simptomele anemiei.

ADVERTISEMENT

Ce beneficii ale Evrenzo au fost demonstrate în studiile clinice?

Evrenzo a fost investigat în patru studii la pacienți cu anemie asociată cu boala cronică de rinichi care nu făceau dializă și în patru studii la pacienți care făceau dializă.

Trei studii cu pacienți care nu făceau dializă și care nu erau tratați cu ESA (agenți de stimulare a eritropoiezei) au comparat Evrenzo cu placebo. Rezultatele celor trei studii au fost consecvente și au arătat, în general, că aproximativ 80% dintre pacienții (1.899 din 2.389) care au primit Evrenzo au atins nivelul țintă de hemoglobină în primele 6 luni (11 g/dL și creșterea față de nivelurile inițiale cu cel puțin 1 g/dL sau cu cel puțin 2 g/dL la pacienții cu niveluri inițiale sub 8 g/dL), comparativ cu aproximativ 9% (163 din 1.886) dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo.

ADVERTISEMENT

În cel de-al patrulea studiu efectuat la pacienți care nu făceau dializă, Evrenzo a fost comparat cu un ESA. Rezultatele au fost comparabile și au arătat că Evrenzo și ESA au avut efecte similare asupra nivelului de hemoglobină.

În cele patru studii efectuate la peste 4.700 de pacienți aflați sub dializă care foloseau un ESA, jumătate dintre pacienți au fost trecuți la Evrenzo. Rezultatele au fost consecvente în cadrul celor patru studii și au arătat că modificarea nivelului hemoglobinei față de valoarea inițială a fost similară între grupurile care au trecut la Evrenzo și cele care au rămas sub tratament cu ESA (în medie o creștere de 0,6 g/dL cu Evrenzo față de o creștere de 0,3 g/dL cu ESA).

ADVERTISEMENT

Proporția de pacienți care au atins nivelurile țintă de hemoglobină în primele 6 luni a fost, de asemenea, similară între grupuri.

De ce este Evrenzo autorizat în UE?

S-a demonstrat că Evrenzo crește și menține niveluri adecvate de hemoglobină la pacienții cu anemie asociată cu boala cronică de rinichi, indiferent dacă aceștia fac sau nu dializă. Medicamentul, care se administrează pe cale orală, s-a dovedit a fi la fel de eficient ca și ESA, un tratament administrat prin injectare.

În ceea ce privește siguranța, efectele secundare ale Evrenzo sunt considerate controlabile și comparabile cu cele ale tratamentului cu ESA. Prin urmare, Agenția Europeană pentru Medicamente a decis că beneficiile Evrenzo sunt mai mari decât riscurile sale și că medicamentul poate fi autorizat pentru utilizare în UE.

Care sunt riscurile asociate cu Evrenzo?

Cele mai frecvente reacții adverse la Evrenzo (care pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane) sunt hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată), tromboza accesului vascular (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge asociate dializei), diareea, edemul periferic (umflarea în special a gleznelor și a picioarelor), hiperkaliemia (niveluri ridicate de potasiu în sânge) și greața (senzație de rău).

Cele mai frecvente efecte secundare grave (care pot afecta până la 1 din 10 persoane) sunt sepsisul (otrăvire a sângelui), hiperkaliemia, hipertensiunea arterială și tromboza venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei în picior).

Evrenzo nu trebuie utilizat la persoanele care sunt alergice la arahide, soia sau la substanța activă sau la oricare dintre celelalte ingrediente ale Evrenzo. De asemenea, nu trebuie utilizat la femeile care alăptează sau în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Potrivit EMA, ”ca și în cazul tuturor medicamentelor, datele privind utilizarea Evrenzo sunt monitorizate în permanență. Reacțiile adverse suspecte raportate cu Evrenzo sunt evaluate cu atenție și se iau toate măsurile necesare pentru a proteja pacienții”.

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
Oraşele în care plătim cel mai mult pentru coşul de cumpărături. Unde se...
Oraşele în care plătim cel mai mult pentru coşul de cumpărături. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din România
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Vești bune pentru români. Ce pensie vor obține oamenii care încasează în prezent sub 3000 de lei
Bani de la stat pentru acești români. Sum maximă primită de tineri
Bani de la stat pentru acești români. Sum maximă primită de tineri
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Şoc în showbiz. Adi Minune, despre divorţ şi înşelat: "Orice bărbat mai greșește"
Şoc în showbiz. Adi Minune, despre divorţ şi înşelat: "Orice bărbat mai greșește"
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant