News

Pacienții cronici, forțați să-și întrerupă tratamentele după dispariția din farmacii a medicamentelor generice. Rafila: Încerc să rezolv cât mai repede problema

Peste 200 de medicamente generice au dispărut din România în acest an din cauza prețului mic practicat de țara noastră, în timp ce materiile prime s-au scumpit
29.10.2022 | 10:01
Pacientii cronici fortati sasi intrerupa tratamentele dupa disparitia din farmacii a medicamentelor generice Rafila Incerc sa rezolv cat mai repede problema
Probleme serioase pentru pacienții cronici din România. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Peste 70% din pacienții cu boli cronice din țara noastră au nevoie lunar de aceste medicamente generice, însă doar în ultimul an peste 200 de astfel de medicamente au dispărut din farmaciile din țară.

Pacienții cronici, nevoiți să-și întrerupă tratamentul

Dispariția din farmacii a medicamentelor generice a dus pacienții cronici din România în situația de a fi nevoiți să-și întrerupă tratamentul. Radu Gănescu, președinte Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, spune că și el a fost nevoit să-și întrerupă tratamentul timp de două luni.

ADVERTISEMENT

„Pe zona oncologică sau endocrină sunt medicamente care lipsesc din farmacie. Eu, ca și pacient am avut vreo două luni când mi-am pus rețeta în cui. N-am reușit să o ridic de la farmacie, vorbesc de o patologie de boala rară”, a declarat acesta pentru Digi24.

Potrivit sursei citate, doar în acest an de pe piața din România au dispărut peste 200 de medicamente generice, fiind afectați circa 70% din pacienții cronici din țara noastră.

ADVERTISEMENT

„Aceste medicamente generice sunt consumate de aproximativ 70% din pacienții cronici, vorbim de pacienți cu boli cardio-vasculare, de pacienți cu boli oncologice, orice categorie de pacient poate fi afectat, și este afectat”, a mai precizat Radu Gănescu.

Medicamentele generice sunt medicamentele care au aceleași efecte terapeutice, aceleași profiluri de siguranță cu medicamentele inovative, iar acestea apar pe piață după perioada de exclusivitate a medicamentelor inovative.

ADVERTISEMENT

Cauza: prețurile mici practicate de România

Specialiștii susțin că motivele pentru care aceste medicamente continuă să dispară din farmacii țin de prețurile mici practicate de România, prețuri care sunt cele mai mici din toată Europa. Producătorii susțin că se confruntă cu scumpiri uriașe la materialele de producție, la care se adaugă problemele de livrare a acestora.

„Când ai pierderi de 10, 20, 50% ești obligat în cele din urmă să oprești producția. Problema pe care noi o vedem nu este niciun fel de asumare la nivel politic a unui dialog cu producătorii din țară, lucru care se întâmplă de mulți ani de zile.

ADVERTISEMENT

S-au scumpit insuportabil, chiar și de o mie de ori la sută, începând cu 50% până la o mie de ori la sută. Timpii de livrare a acestor materiale au crescut extrem de mult. Fiolele pe care le luăm din Europa sau China au timp de livrare un an”, a declarat Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

Daniel Bran, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, declara în urmă cu două luni, într-un interviu pentru 360medical.ro, atrăgea atenția asupra pericolului acestui fenomen în condițiile în care după dispariția de pe piață a acestor medicamente, terapiile vor deveni tot mai scumpe. „Medicamentele ieftine dispar iar în terapie sunt folosite medicamente mai scumpe. Dacă nu vom face ceva pentru încuraja medicamentele generice, vor continua să dispară din România”, sublinia acesta.

Medicul arăta că România are un preț maximal impus de către Ministerul Sănătății, care este prețul minim european, la care se adaugă o taxă clawback, care este 28% din prețul medicamentului, deci aproape o treime.

Între timp, ministrul Rafila susține că este conștient de această problemă și că se încearcă găsirea unui preț de echilibru.

„Încercăm să găsim un mod de calcul al prețului, care să nu descurajeze prezența pe piață a medicamentelor generice, ieftine, să găsim o soluție. Încerc să rezolv cât de repede problema, fără a afecta nici drepturile pacienților, nici drepturile producătorilor”, a declarat, pentru Digi24, ministrul Rafila.

ADVERTISEMENT