News

Până când se poate face înscrierea copiilor la clasa pregătitoare. Anunțul Ministerului Educației

15.05.2020 | 10:45
Pana cand se poate face inscrierea copiilor la clasa pregatitoare Anuntul Ministerului Educatiei
Ministerul Educației a anunțat oficial până când se poate face înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020-2021, pentru copii care împlinesc 6 ani până la 31 august. Sursă foto: INQUAM Photos Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a anunțat oficial până când se poate face înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020-2021, pentru copii care împlinesc 6 ani până la 31 august.

Până când se poate face înscrierea copiilor la clasa pregătitoare

Ordinul ministrului Educației, Monica Anisie, a fost publicat în Monitorul Oficial, iar înscrierea copiilor la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020-2021 se va face până la data de 7 iulie.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației anunță că părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal poate să completeze cererea-tip de înscriere online sau să o descarce din aplicaţia informatică, să o completeze şi să o transmită la unitatea de învăţământ, împreună cu documentele doveditoare şi cu o declaraţie-tip pe proprie răspundere, cu privire la veridicitatea datelor şi informaţiilor completate.

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv, pot fi înscriși în clasa pregătitoare tot până în data de 7 iulie, la solicitarea scrisă a părinților/tutorilor legal instituiți/împuterniciților legali.

ADVERTISEMENT

În perioada 1-4 septembrie sunt prevăzute centralizarea și soluționarea cererilor

În situația în care copilul a frecventat grădinița în anul școlar curent, părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal completează cererea-tip adresată unității de învățământ cu nivel preșcolar pe care copilul a frecventat-o, pe care o poate trimite pe e-mail, prin poștă sau pe care o poate depune direct la sediul unității școlare (grădiniță).

În situația în care copilul nu a frecventat grădinița sau s-a întors din străinătate, părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal completează cererea-tip adresată CJRAE/CMBRAE, pe care o poate trimite pe e-mail, prin poștă sau pe care o poate depune direct la sediul instituției menționate.

ADVERTISEMENT

După încheierea perioadei de completare și validare a cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive.

Prima etapă (8 – 20 iulie), în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, folosind aplicația informatică și în baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.

ADVERTISEMENT

A doua etapă (21 – 31 iulie), în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive, conform procedurii elaborate de inspectoratul școlar județean/ISMB.

În perioada 1-4 septembrie sunt prevăzute centralizarea și soluționarea, de către inspectoratele școlare, a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. De asemenea, inspectoratele școlare vor soluționa orice alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

ADVERTISEMENT