News

Pandemia și problemele economice subminează încrederea în democrație la nivel global

Un sondaj global a arătat faptul că, la nivel global, încrederea cetățenilor în guvernele democratice a scăzut în contextul pandemiei și al problemelor economice.
18.01.2022 | 17:43
Pandemia si problemele economice submineaza increderea in democratie la nivel global
ADVERTISEMENT

Datele oferite de un barometru publicat recent de Edelman Trust indică o tendință îngrijorătoare la nivel global. Astfel, datele analizate de experți indică faptul că, la nivel global, poate fi observată o scădere a încrederii cetățenilor în regimurile democratice.

Specialiștii care au analizat și interpretat datele oferite de peste 36.000 respondenți din 28 de țări de pe mapamond, în luna noiembrie a anului 2021, indică faptul că această scădere a încrederii poate fi pusă pe seama pandemiei care se întinde deja pe aproape doi ani și al nesiguranței economice, notează Reuters.

ADVERTISEMENT

O criză a liderilor și a încrederii

Neîncrederea în guverne nu este observată doar la nivel național, respondenții acestui barometru explicând că privesc cu suspiciune și guvernanții din alte țări. Această lipsă a încrederii este vizibilă mai ales în cazul Statelor Unite ale Americii și al Chinei care, în ultimul an, au avut parte de o scădere 5, respectiv 18%, la acest capitol.

Cele mai semnificative pierderi în ceea ce privește încrederea publicului în ultimul an au fost înregistrate în cazul instituțiilor din Germania, în scădere cu 7 puncte, Australia cu 5%, Olanda cu 6%, Coreea de Sud cu 5% și Statele Unite cu 5%.

ADVERTISEMENT

Modul în care au gestionat pandemia a oferit guvernelor lumii șansa de a câștiga sau, după caz, de a consolida încrederea de care se bucură din partea cetățenilor. Astfel, datele barometrului indică faptul că un vârf global ar fi fost atins în mai 2020.

Cu toate acestea, valurile pandemice și mai ales modul în care măsurile luate de autorități s-au răsfrânt asupra sănătății publice și funcționării economiei au dus la o scădere a încrederii publicului în autorități cu 8%, în medie, la nivel global.

ADVERTISEMENT

Pe lângă instituții, publicul global are din ce în ce mai puțină încredere și în figurile publice. Astfel, liderii politici, șefii diferitelor corporații, jurnaliștii sau chiar figurile religioase au parte de un grad de încredere mai mic față de anii trecuți.

De fapt, dintre toate aceste figuri publice, șefii diferitelor companii par a avea cele mai semnificative scăderi ale nivelului de încredere. Astfel, în Japonia aceștia au avut parte de o scădere de 18%, iar în Franța chiar de 22%.

ADVERTISEMENT

Sistemele nedemocratice au parte de mai multă încredere

Datele barometrului Edelman Trust indică faptul că în state nedemocratice, precum China, se observă nivele mai ridicate ale încrederii cetățenilor în autorități. În plus, două treimi din locuitorii acestei țări se declară optimiști în ceea ce privește viitorul lor.

Specialiștii de la Edelman Trust sunt de părere că nivelul ridicat de încredere al cetățenilor în autoritățile chineze are la bază evoluțiile economice, dar și predictibilitatea oferită de cadrul legislativ, mai ales în contextul pandemiei.

Această diferență legată de predictibilitatea măsurilor pe care autoritățile le vor adopta este vizibilă mai ales în cazul pandemiei. Astfel, dacă analizăm două dintre cele mai puternice state de pe glob, China și Statele Unite ale Americii, observăm că primul stat se laudă că a adoptat o politică de zero cazuri, în timp ce americanii sunt pe primul loc, conform Reuters, în ceea ce privește numărul de morți.

ADVERTISEMENT