News

Papa Francisc, în coliziune cu Meloni. Suveranul pontif a calificat drept “criminală” excluderea migranților

Papa Francisc a intrat pe o traiectorie de coliziune cu noul guvern de extremă dreapta al Italiei, după o nouă apărare înflăcărată a migranților
09.10.2022 | 16:21
Papa Francisc in coliziune cu Meloni Suveranul pontif a calificat drept criminala excluderea migrantilor
Papa Francisc și noul Guvrn de dreapta din Italia se îndreaptă spre un conflict de idei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Papa Francisc a luat duminică o apărare înflăcărată a migranților, numind excluderea lor “scandaloasă, dezgustătoare și păcătoasă”, punându-l pe o traiectorie de coliziune cu viitorul guvern de dreapta al Italiei.

Papa Francisc, o nouă apărare a migranților

Papa Francisc a făcut aceste comentarii în timp ce a canonizat un episcop din secolul al XIX-lea cunoscut ca “părintele migranților” și un bărbat din secolul al XX-lea care a slujit bolnavilor în Argentina.

ADVERTISEMENT

Francisc, care a făcut din susținerea migranților o temă majoră a pontificatului său, a prezidat ceremonia în fața a 50.000 de persoane în Piața Sfântul Petru.

“Excluderea migranților este scandaloasă. Într-adevăr, excluderea migranților este criminală. Îi face să moară în fața noastră”, a spus suveranul pontif, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

“Și astfel, astăzi, Mediterana este cel mai mare cimitir din lume”, a continuat acesta, referindu-se la miile de persoane care s-au înecat încercând să ajungă în Europa.

“Excluderea migranților este dezgustătoare, este păcătoasă. Este criminal să nu le deschizi ușile celor care au nevoie”, a subliniat Papa Francisc.

ADVERTISEMENT

Noul guvern de dreapta al Italiei

Giorgia Meloni este așteptată să devină prim-ministru la sfârșitul acestei luni, în fruntea unei coaliții de dreapta care a promis să ia măsuri drastice împotriva imigrației și să înăsprească frontierele Italiei.

Ea a promis repatrieri accelerate și reguli mai stricte în materie de azil. Meloni a cerut, de asemenea, o blocadă navală a Africii de Nord pentru a împiedica migranții să navigheze și pentru a impune noi restricții asupra navelor de salvare caritabile.

ADVERTISEMENT

Francisc, care nu a menționat Italia, a spus că unii migranți trimiși înapoi sunt plasați în “lagăre de concentrare unde sunt exploatați și tratați ca niște sclavi”. Cu alte ocazii, el a spus că acest lucru s-a întâmplat în Libia.

Papa a ieșit din scenariu cu privire la migranți în momentul în care, în comentariile sale pregătite, l-a menționat pe cel mai cunoscut dintre cei doi noi sfinți – episcopul Giovanni Battista Scalabrini, care a trăit între 1839 și 1905.

Scalabrini a fondat două ordine religioase – unul de preoți și unul de călugărițe – pentru a ajuta imigranții italieni din Statele Unite și America de Sud.

Celălalt nou sfânt este Artemides Zatti, care a trăit între 1880 și 1951. Familia sa a fugit de sărăcia din Italia și s-a stabilit în Argentina.

Membru laic al ordinului religios Salesian, a lucrat ca infirmier, aducând asistență medicală săracilor pe bicicletă.

ADVERTISEMENT