Fotbal international

Paradisul bogaţilor! Fanatik a vizitat insula artificială în care arabii au investit 15 miliarde de dolari: iahturi, restaurante exclusiviste şi lux la fiecare pas. Foto

Fanatik a vizitat "Perla" Qatarului, insula artificială în care qatarezii au investit până acum 15 miliarde de dolari. Complexul este un adevărat paradis al bogaţilor.
01.12.2022 | 20:10
Paradisul bogatilor Fanatik a vizitat insula artificiala in care arabii au investit 15 miliarde de dolari iahturi restaurante exclusiviste si lux la fiecare pas Foto
Perla Qatarului, paradisul bogaţilor. Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

Unul dintre cuvintele care defineşte Qatarul este luxul. Micuţa şi extrem de bogata ţară din Golful Arabiei găzduieşte în aceste zile Cupa Mondială şi conducătorii se mândresc cu “minunile” arhitectonice realizate în deşert. Ce-i drept, pe bani foarte mulţi. Dar, este una dintre puţinele zone din lume unde banii nu sunt o problemă.

Paradisul bogaţilor! Fanatik a vizitat insula artificială în care arabii au investit 15 miliarde de dolari

Iar una dintre aceste realizări este insula artificială “Pearl Qatar”. Reporterii FANATIK au vizitat acest paradis al bogaţilor, primul loc din Qatar unde cetăţenii străini pot să îşi cumpere o locuinţă, pentru a o avea în proprietate. Este plasată în Golful Arabiei şi se întinde, deocamdată pe 4 kilometri pătraţi.

ADVERTISEMENT
Perla Qatarului. Sursa foto: Fanatik
Perla Qatarului. Sursa foto: Fanatik

În momentul în care va fi finalizată, insula va crea 32 de kilometri noi de coastă. Construcţia a început în 2004 de grupul DEME, insula a fost finalizată doi ani mai târziu. Apoi au început să apară locuinţele, barurile, restaurantele, cafenelele şi mall-urile. Toate de lux.

Clădiri gigant, pieţe pietruite, parcuri de un verde imaculat!

Am ajuns pe insulă foarte uşor, cu transportul în comun. Doar două staţii cu un autobuz din Doha care te lasă pe insula artificială. Primul lucru care impresionează este designul străzilor şi al locuinţelor. Fiind o insulă artificială construită relativ recent, clădirile gigant sunt construite într-o anumită ordine, astfel încât să fie destul spaţiu verde între ele.

ADVERTISEMENT
Perla Qatarului, cu mult spaţiu verde. Sursa: Fanatik
Perla Qatarului, cu mult spaţiu verde. Sursa: Fanatik

Au fost construite pieţe pietruite, aidoma celor din oraşele vechi ale Italiei şi Spaniei. Parcuri de un verde imaculat sporesc senzaţia de linişte şi calm, ca într-o oază. Iar pe coasta insulei se înalţă semeţ, blocuri de lux, de 30-40 de etaje, construite unele lângă celelalte, în formă circulară, asemenea unei “perle”.

Blocurile de apartamente de lux, situate circular pe coastă. Sursa foto: Fanatik
Blocurile de apartamente de lux, situate circular pe coastă. Sursa foto: Fanatik

Din apartament, direct la plajă

Fiecare dintre ele are piscină proprie şi acces la plajă. Rezidenţii coboară din apartamente direct pe plajă. La orele prânzului nu este atât de multă lume pe plajă, mai ales că este în continuare foarte cald la acea oră, 30 de grade, deşi ne aflăm la început de decembrie.

ADVERTISEMENT
Panoramă cu una dintre
Panoramă cu una dintre “perlele” Qatarului. Sursa: Fanatik

În spatele acestor clădiri uriaşe se află un parc imens, dedicat rezidenţilor (aşa cum este scris şi pe semnele din parc). Iarba este tunsă, obsesiv am putea spune, în condiţiile în care îngrijitorii sunt mereu acolo. Trecem de parc şi, spre centru, începe zona teraselor.

Semnul care spune că parcul este
Semnul care spune că parcul este “zonă dedicată exclusiv rezidenţilor”. Sursa: Fanatik

Maşinile Ferrari strălucesc în vitrine! Parcări cu acoperiş “verde”

Pieţele sunt pietruite, cu restaurante, cafenele, magazine şi mall-uri. Reprezentanţele auto din zonă sunt de lux, maşinile Ferrari strălucind în vitrină.

ADVERTISEMENT
Maşină Ferrari, în vitrina unei reprezentanţe de lux. Sursa: Fanatik
Maşină Ferrari, în vitrina unei reprezentanţe de lux. Sursa: Fanatik

Pe străzi parcă este o expoziţie de maşini de lux, doar cele de aprovizionare ieşind din peisaj. Fiecare loc de parcare are acoperiş verde, pentru a proteja bolizii de căldură în primul rând, pentru că de plouat, plouă foarte rar.

Parcările acoperite pentru maşini. Sursa: Fanatik
Parcările acoperite pentru maşini. Sursa: Fanatik

Magazinele, în schimb, sunt pentru orice buzunare. În mall există şi un supermarket, cu preţuri decente, pe care le găsim şi la unele terase, unde un prânz copios ajunge la 20 de euro. În schimb, există şi restaurantele şi magazinele de lux.

Unul dintre restaurantele din
Unul dintre restaurantele din “Perla Qatarului”. Sursa: Fanatik

“Măcelăria” turcească unde kilogramul de vită trece de 1000 de lei!

De exemplu, ne-a invitat o doamnă într-un restaurant turcesc, care avea şi o aripă de magazin de cărnuri. Chiar dacă arătau foarte bine în vitrină, preţurile erau pe măsură. Şi doar pentru buzunarele celor bogaţi, având în vedere că 1 kilogram de antricot de vită ajunge la 1000 de lei! Ca termen de comparaţie, în România nu trece de 50 de lei kilogramul.

Vitrina măcelăriei turceşti. Sursa: Fanatik
Vitrina măcelăriei turceşti. Sursa: Fanatik

Dar, dacă vrei lux, înseamnă că îşi şi permiţi asemenea scoruri. Însă, cei de la restaurantul-măcelărie ne-au spus că nu se plâng de clienţi, mai ales acum, când e Cupa Mondială: “Avem şi mai mulţi acum. Vin să mănânce de la noi, mai cumpără şi preparate. Ne-au spus că le place foarte mult!”.

Preţurile de la
Preţurile de la “măcelăria de lux”. Menţiune: 1 rial = 1.3 RON. Sursa: Fanatik

Există şi suporteri cu dare de mână! Închirierea apartamentelor ajunge şi la 2000 de dolari pe noapte

Da, pentru că în Qatar sunt şi fani ai fotbalului cu o situaţie financiară excelentă. La balcoanele unor apartamente de lux din “Pearl of Qatar” am văzut steaguri ale Argentinei, Mexicului sau Braziliei. Iar închirierea unui astfel de apartament pe parcursul turneului final poate sări de 1500-2000 de dolari pe noapte!

Blocurile din
Blocurile din “Perla Qatarului”. Sursa: Fanatik

Inutil de spus că nu există nicio hârtie pe jos în tot complexul, iar îngrijitorii sunt la fiecare pas ca detaliile să fie perfecte. Şi e normal să fie aşa, având în vedere că apartamentele se vând în zonă începând de la 600.000 de dolari în sus.

Spaţiile verzi de pe insula artificială. Sursa: Fanatik
Spaţiile verzi de pe insula artificială. Sursa: Fanatik

Accesul în Doha se face foarte uşor. Chiar dacă vorbim de o insulă artificială, ea nu este izolată de capitală. În câteva minute cu maşina ajungi aproape de centrul oraşului, infrastructura rutieră fiind foarte bine pusă la punct.

Clădirile din
Clădirile din “Perla Qatarului”. Sursa: Fanatik
  • 600.000 de dolari este preţul unui apartament în “Pearl Qatar”
  • 45.000 de rezidenţi are insula artificială până acum 

  • 2,87 este cota NetBet pentru pronosticul „2 solist” la meciul Serbia – Elveția. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT