Life

Parcul din București despre care se spune că e bântuit. Sute de mii de oameni au trecut prin el fără să îi știe povestea

Parcul din București despre care se vehiculează că ar fi bântuit! Puțini din cei care trec pe aici cunosc această poveste.
13.04.2024 | 07:30
Parcul din Bucuresti despre care se spune ca e bantuit Sute de mii de oameni au trecut prin el fara sa ii stie povestea
Parcul din București despre care se spune că este bântuit. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Parcul Bazilescu din București este unul dintre puținele spații unde se mai pot observa câteva rămășițe a ceea ce cândva purta numele de Codrii Vlăsiei. Locul vizitat de mii de oameni ascunde povești și legende ce-ți dau fiori, iar unii spun că ar fi bântuit.

Parcul bântuit din București? Ce povești ascunde acest loc

Parcul Bazilescu este situat în nord-vestul Bucureștiului, într-un loc în care au mai rămas câțiva arbori bătrâni, ultimii din Codrii Vlăsiei. Tot aici se găsește și Teatrul de Vară- ce ascunde povești și legende înfricoșătoare, prezentate în rândurile următoare.

ADVERTISEMENT

Din cele 131 de hectare ocupate la inaugurare, au mai rămas acum doar 13,5. Astfel, parcul s-a transformat în unul mic, dar frumos, cu alei înguste, și arbori înalți și bătrâni.

Povestea locului a început cu mult timp în urmă. Atât Parcul Bazilescu, cât și cartierul Bucureștii Noi, au fost amenajate în 1898, când prosperul Nicolae Bazilescu a achiziționat o moșie. La vremea aceea, își dorea să construiască un cartier după modelul american.

ADVERTISEMENT

Proprietatea purta numele de Măicănești – Grefoaicele, și data, conform documentelor, încă de pe vremea voievodului Mihnea, în jurul anului 1852. Dintr-un total de 295 de hectare, în jur de 155 au fost parcelate și vândute până în 1913.

Terenul rămas a fost donat statului pentru amenajarea de străzi, parcuri, piețe, cimitire. În centrul parcelelor a fost construit Parcul Bazilescu, ce abia din 1950 a făcut parte din Capitală. Până atunci a aparținut de comuna Băneasa, dar și de orașul feroviar Grivița.

ADVERTISEMENT

Legendele ascunse ale Teatrului de Vară

În 1953, în timpul regimului comunist, a fost ridicat Teatrul de Vară, realizat asemenea fostului staduion „23 August”. Motivul era apropierea Festivalului Internațional al Tineretului și Studenților, ce urma să aducă în Capitală în jur de 30.000 de tineri, veniți din 111 țări.

P.E Miclescu este arhitectul clădirii în stil arhitectonic de influență sovietică din Parcul Bazilescu din București, fiind o copie fidelă a amfiteatrului din Soci, Rusia. Capacitatea este una impresionantă, de aproximativ 2000 de locuri. Din acest motiv, înainte de Revoluție, spațiul era destinat concertelor.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Teatrul de Vară a fost lăsat să ajungă o ruină, cu toate că la începutul anilor 2000 fațada a fost renovată. Astfel că, imaginea actuală a clădirii a dus la apariția mai multor legende urbane. 

Sunt oameni care afirmă că, noaptea, din spatele coloanelor se aud zgomote ciudate și stridente, precum și tusea unui bărbat. Unii cred că este chiar spiritul lui Nicolae Bazilescu cel care bântuie locul.

Presupunerea pleacă de la faptul că familia sa a avut mult de suferit după instaurarea comunismului. Fiul său Aristide a fost dat la o parte de la catedra de Eco­no­mie Politică a Facultății de Drept și din Barou. Ulterior, a fost încarcerat la Rahova și Văcărăști și forțat să muncească în lagărul de la Bicaz.

Vera, a doua soție a a lui Bazilescu s-a sinucis, împușcându-se, la șase ani de la moartea lui Nicolae, în anul 1944, în momentul în care bolșevicii au ajuns în satul din Teleorman în care aceasta se refugiase.

ADVERTISEMENT
Tags: