News

Părintele Vasile Ioana declară război TikTok-ului în Postul Paștelui. ”Telefonul este o pierdere duhovnicească”

Cunoscutul părinte Vasile Ioana le transmite credincioșilor să nu mai stea pe TikTok în perioada postului, pentru că este un păcat mare.
20.03.2024 | 15:20
Parintele Vasile Ioana declara razboi TikTokului in Postul Pastelui Telefonul este o pierdere duhovniceasca
Părintele Vasile Ioana declară război TikTok-ului în Postul Paștelui. ”Telefonul este o pierdere duhovnicească”. Foto: Tik Tok
ADVERTISEMENT

De altfel, preotul le-a explicat oamenilor că degeaba postesc, dacă între timp își pierd vremea pe telefon și păcătuiesc amuzându-se pe TikTok sau alte aplicații unde tentațiile sunt la tot pasul. Interesant, nu toți credincioșii au fost de acord cu părintele și l-au contrazis vehement.

Părintele Vasile Ioana declară război TikTok-ului în Postul Paștelui

“Care a fost ideea pentru care sfinții părinți au orânduit postul, mâncarea dulce să nu ațâțe poftele și patimile. Păi acum stai și mănânci fasole și stai pe TikTok trei ore și patimile tale sunt ațâțate.. nu ții post! Fără post de tehnologie, nu e postul complet. De aceea de mâine nu mai folosim toată ziua bună ziua telefonul. Telefonul este o pierdere duhovnicească mai ales în post”, a scris preotul Vasile Ioana.

ADVERTISEMENT

Așadar, cei care se consideră cu adevărat credincioși ar trebui să postească și cu sufletul, nu doar cu stomacul, iar asta înseamnă să stea departe de TikTok, printre altele. Cu toate acestea, ”credincioșii” nu sunt tocmai impresionați de sfatul primit și nu par dispuși să renunțe la bucuria videoclipurilor de pe TikTok.

“Ăsta să fie păcatul meu, nu mi se pare păcat. Mi se pare păcat să-i dai la picioare unui om sau să-i faci rău”, a scris un internaut, fiind completat de altul: ”Am văzut și foarte multe postări de credință si cei care vor să urmeze calea lui Dumnezeu găsesc și acolo inspirație”.

ADVERTISEMENT

Alții au fost mult mai vehemenți și au numit ”prostie” sfatul transmis de părintele Vasile Ioana. ”Chiar și pe TikTok am văzut foarte multe postări ale părinților, slujbe și mai multe”, a scris o femeie. “O aberație, o prostie”, a completat un alt internaut, convins că Dumnezeu și TikTok merg mână în mână.

Paștele ortodox se sărbătorește pe 5 mai în 2024

Postul Paștelui ortodox ține până în noaptea de Înviere, fiind considerat cel mai aspru post din an. În 2024 Paștele ortodox se sărbătorește pe 5 mai. Postul Mare al Paștelui sau Păresimile este perioada de pocăință și asceză din creștinism premergătoare Paștelui.

ADVERTISEMENT

Postul Mare durează 40 de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Creștinii își aduc aminte în această perioadă a anului că trebuie să fie apropiați de Dumnezeu, astfel că unii dintre ei manifestă o grijă spirituală sporită și renunță la alimentele de proveniența animală. Totul pentru a fi pregătiți sufletește de Înviere.

Desigur, așa cum și părintele Vasile Ioana explica, postul nu constă doar în renunțatul la anumite alimente ci, implică desigur, detașarea de orice sentimente negative și orice distracții. În tradiția creștină Postul Mare începe conform calendarului bizantin cu lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din Rai, iar în cel latin cu Miercurea Cenușii.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 10 ani, un studiu realizat de Mercury Research și publicat de România Liberă arăta că 29% dintre tinerii din România țin post atunci când Biserica le-o cere, iar motivul pentru care o fac e ”tradiția” precum și ”motivele religioase”. Interesant, 21% dintre români spuneau că este mai constisitor să țină post, în timp ce 50% nu se plângeau de buget.

ADVERTISEMENT