News

Partidele mici, cocoșate cu amenzi date de AEP. Marile formațiuni politice au plătit sancțiuni infime

Una dintre anomaliile legislației privind finanțarea partidelor constă în sancționarea disproporționat de mare a partidelor mici pentru diverse nereguli.
16.05.2023 | 12:17
Partidele mici cocosate cu amenzi date de AEP Marile formatiuni politice au platit sanctiuni infime
Partidele lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, cruțate de sancțiunile AEP/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cursul anului 2022, nu mai puțin de 256.640.000 de lei din banii contribuabililor au fost virați din bugetul de stat către vistieriile partidelor, pe lângă donațiile și cotizațiile primite. Utilizarea acestor bani trebuie să respecte un set minim de reguli, însă nerespectarea lor afectează într-o măsură mult mai mare partidele mici, fără susținere bugetară.

Statul ia bani de la partidele sărace și dă la bogați

Potrivit raportului Autorității Electorale Permanente privind activitățile de control desfășurate în anul 2022, partidele politice au primit 65 de avertismente și 98 de amenzi, a cărora valoare totală este de 3.555.000 de lei. Pe lângă aceste sancțiuni, AEP a dispus și 21 de confiscări ce au adus la buget  alți 414.418 lei.

ADVERTISEMENT

Aparent, sancțiunile ar reprezenta o recuperare într-o mică parte a banilor acordați ca subvenție partidelor mari, însă realitatea indică faptul că amenzile sunt plătite în proporție covârșitoare de micile partide, care nu primesc bani de la stat, dar care sunt penalizate fără milă pentru cea mai mică eroare contabilă.

În schimb, marile partide ca primesc sume enorme, lună de lună, de la stat, au fost sancționate cu amenzi ridicole, dacă le raportăm la veniturile pe care le au. De exemplu, PSD a încasat doar din subvenții 98.811.000 lei, însă pentru neregulile descoperite, a fost amendat doar cu 15.000 de lei, la care s-a adăugat 12.518 lei confiscați. La PNL, subvenționat cu 83.767.000 lei în 2022, amenda a fost 25.000 de lei și 6.708 lei confiscați.

ADVERTISEMENT

AUR a fost amendată cu 15.000 lei și confiscarea a 60.443, USR cu 30.000 lei amendă și confiscare de 15.721 lei, iar UDMR a fost ușurată de 20.000 de lei ca amendă și 1.050 de lei confiscați. Cu sancțiuni asemănătoare s-au ales și PMP și Pro România, care primesc și ele subvenție întrucât au un număr relativ mare de aleși locali.

În schimb, partide precum Forța Pensionarilor sau Brăila Nouă s-au pricopsit cu amenzi de 50.000 de lei, în condițiile în care aceste formațiuni obscure nu primesc niciun leu de la buget, bazându-se doar pe cotizații sau donații, care nici ele nu sunt foarte mari. Astfel, micile partide au fost transformate în sursă de venituri la buget, mai ales dacă nu-și permit un contabil suficient de bun încât să se descurce în hățișurile legislației privind finanțarea partidelor politice.

ADVERTISEMENT

AEP, nevoită să aplice o lege strâmbă

Vina nu este neapărat a Autorității Electorale Permanente care nu face decât să aplice legea. În schimb, Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale și normele metodologice ale acesteia nu diferențiază sancțiunile aplicate partidelor în funcție de sumele gestionate. Inspectorii AEP doar constată contravenția și aplică amenda, fără să ia în calcul cuantumul sumelor care sunt în joc. Sancțiunile din lege sunt aceleași indiferent de veniturile pe care le înregistrează un partid, nefiind sub forma unui procent din venituri ci în cuantum fix.

Astfel, partidele subvenționate cu sume uriașe de către stat plătesc amenzi care sunt pentru ele un fleac, în timp ce pentru un partid mic sau unul local, o amendă îi poate paraliza complet activitatea. PSD a primit amenda de 15.000 de lei pentru mai multe fapte: lipsa contabilității proprii în unele organizații, subînchirierea unor spații la valoare mai mare decât cea prevăzută în contractul de închiriere, întârzieri în prezentarea unor informații solicitate de AEP, omisiunea de a informa Autoritatea în ce privește unele schimbări în ce privește persoanele care reprezintă partidul în relația cu AEP. La final s-a tras linie, iar amenda rezultată a fost de 15.000 de lei, plus confiscarea a 12.518 lei.

ADVERTISEMENT

În schimb, Partidul Violet – Democrație Directă a fost „altoit” cu o amendă de 50.000 de lei pentru că nu a depus la AEP până la 30 aprilie raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor pe anul precedent și pentru că nu a respectat termenul de 15 zile după înregistrarea la organul fiscal competent pentru a depune la AEP situațiile financiare. În plus, „violeții” nu au avut contabilitate proprie în toate organizațiile.

ADVERTISEMENT