News

Partidul lui Ludovic Orban începe să piardă parlamentari. Foști disidenți din PNL se întorc să pupe unde au scuipat

O parte dintre parlamentarii PNL care au plecat din partid odată cu Ludovic Orban se reîntorc în rândurile foștilor lor colegi.
03.10.2022 | 18:44
Partidul lui Ludovic Orban incepe sa piarda parlamentari Fosti disidenti din PNL se intorc sa pupe unde au scuipat
Nicolae Giugea, Ion Iordache și Luminița Barcari, trei liberali cu convingeri variabile/ Colaj Fanatik - Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Statutul de membri ai unui partid de opoziție este o încercare grea pentru orice parlamentar, iar unii își caută în timp loc într-un partid aflat la putere. Cu această situație se confruntă Forța Dreptei, partidul fondat de Ludovic Orban, care, în numai câteva zile, a pierdut doi parlamentari care au decis să se întoarcă în PNL, partidul din care au plecat cu scandal.

Disidenții pocăiți ai PNL

În România sunt puțini politicienii care se pot lăuda că au activat într-un singur partid și, de foarte multe ori, nu li se poate reproșa că sunt traseiști întrucât au trecut de la un partid la altul în ura fuziunilor sau sciziunilor atât de frecvente la noi. Dintr-o sciziune a apărut și Forța Dreptei, partid pe care l-a fondat Ludovic Orban împreună cu un grup de apropiați din PNL care au fost înfrânți la Congresul din septembrie 2021, în fața lui Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Însă unora dintre cei 13 deputați și trei senatori ai Forței Dreptei le vine greu să activeze în opoziție, în condițiile în care foștii lor colegi din PNL se bucură de beneficiile care vin odată cu apartenența la un partid de guvernământ. Doi dintre ei – deputatul Nicolae Giugea și senatorul Ion Iordache – au decis să se reîntoarcă în partidul pe care l-au părăsit  în urmă cu mai puțin de un an de zile, răstimp în care nu au ezitat să-i atace cu sârg pe foștii lor colegi.

De altfel, proporțiile rupturii din sânul PNL de la bun început mult mai mici decât spera Ludovic Orban. Pe 5 octombrie 2021, în plină criză politică provocată de ieșirea de la guvernare a USR, un grup de 41 de parlamentari liberali semnau o scrisoare deschisă către președintele Iohannis în care îi cereau acestuia să-l desemneze ca prim-ministru pe Orban, pe care-l considerau singurul capabil să refacă coaliția.

ADVERTISEMENT

Demersul a eșuat, iar Nicolae Ciucă a devenit premierul coaliției PSD-PNL, însă mai puțin de jumătate dintre parlamentarii care semnaseră scrisoarea l-au urmat pe Orban în noul său partid. Cât despre suporterii săi din administrația locală, nu a fost urmat de nimeni întrucât riscau să-și piardă funcțiile de primari sau președinți de consilii județene. Un caz aparte este cel al Luminiței Barcari, deputat de Ialomița, care a avut o atitudine cel puțin ambiguă. Deși făcea parte dintre susținătorii lui Orban, a demisionat doar din grupul parlamentar al PNL, nu și din partid. Poziția ambiguă a lui Barcari a durat trei luni, până pe 25 ianuarie, când a anunțat că se întoarce și în grupul liberal.

Până se se întoarcă cu totul în PNL, Barcari s-a abținut însă de la declarații dure la adresa foștilor colegi, lucru care nu se poate spune despre Giugea și Iordache care, cu numai câteva luni în urmă, atacau cu duritate partidul în care tocmai s-au reîntors.

ADVERTISEMENT

Ion Iordache s-a pus în slujba „ticăloșilor”

Ion Iordache și-a anunțat astăzi plecarea din partidul lui Orban și reîntorcerea în PNL invocând faptul că liberalii nu mai sunt conduși de cei care l-au determinat să plece din partid. „Consider că majoritatea motivelor care au dus la plecarea mea din PNL au fost îndepărtate și că actuala conducere este mult mai receptivă la problemele din teritoriu semnalate de membrii partidului. Mai mult, astăzi, Biroul Politic Național al PNL a decis să numească o nouă echipă de conducere la filiala Gorj, demonstrând că-și dorește alegeri interne corecte, care să ducă la o organizație puternică, gata de orice luptă la alegerile care vin. Cu toate greșelile din ultimul an, PNL rămâne simbolul luptei pentru o Românie mai performantă”, s-a justificat Ion Iordache într-o postare pe Facebook.

Însă nu mai departe de 5 august, Iordache spumega împotriva coaliției de guvernământ și, implicit, împotriva liberalilor, din cauza supraimpozitării celor care muncesc fără normă întreagă. „Ticăloșie de cea mai joasă speță! Ca să mai facă rost de bani pentru clientela politică, Guvernul a ajuns să suprataxeze munca și să calce în picioare Constituția României! Coaliția PSD-PNL sabotează sistematic această țară, refuză toate soluțiile de bun simț pe care le-am propus și duce românii în criză economică și sărăcie, cu bună știință! Rușine!”, scria Iordache.

ADVERTISEMENT

Iar în martie, premierul Ciucă și ministrul Energiei Virgil Popescu erau etichetați de același senator ca fiind „ticăloși”. „După presiunea pe care am pus-o toți pe guvern pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze, coaliția a promis o ordonanță de urgență. Deși textul propus nu rezolvă decât parțial problema, coaliția toxică PSD-PNL nu reușește (sau nu vrea) să o adopte! În timp ce ei se ceartă și trag de timp, oamenii se confruntă cu o situație greu de îndurat (…) Voi interpela premierul și “geniul” care zace în fruntea Ministerului Energiei să ne spună în Senat de ce sunt ticăloși și ei și frații lor de coaliție!”, scria Iordache pe 17 martie, pe vremea când nu se gândea că se va pune de bunăvoie în subordinea „ticălosului” care conduce PNL.

Nicolae Giugea, prins între principii și trădare

Înainte de decizia lui Ion Iordache, pe 29 septembrie, îl abandonase pe Orban și deputatul de Dolj Nicolae Giugea. Analiza postărilor sale de pe Facebook din ultimul an arată că principala sa țintă a fost Lia Olguța Vasilescu, cea care l-a învins în cursa pentru primăria Craiovei în anul 2020. Însă din când în când, Giugea nu s-a putut abține să nu-și atace foștii și, de acum, noii colegi din PNL pe care i-a acuzat că au trădat ideile dreptei.

În momentul de față suntem singura forță politică de dreapta din Parlamentul României, iar asta ne obligă să ne opunem, prin toate mijloacele parlamentare, măsurilor aberante pe care actuala guvernare le ia, adâncind criza. În același timp, suntem în plină acțiune de organizare a partidului la nivel national, astfel încât, din toamnă să putem începe activitatea cu motoarele turate la maxim. Electoratul de dreapta, care a fost trădat, are nevoie de o alternativă, și noi suntem această alternativă”, clama Giugea pe 27 iunie.

După numai câteva zile, Nicolae Giugea lansa un nou atac la adresa PNL. „Pe termen lung, principiile, adevărul și sinceritatea vor avea câștig de cauză în fața minciunii și trădării. De astăzi Forța Dreptei Dolj începe să construiască un pol de dreapta în care se vor regăsi toți cei care s-au simțit trădați de alianță PNL – PSD”, afirma deputatul. După ce a părăsit Forța Dreptei pentru a se întoarce în PNL, probabil și Ludovic Orban ar avea câte ceva de spus despre principiile lui Giugea, precum și despre minciună și trădare în general.

ADVERTISEMENT