News

Pasagerii unei companii aviatice, invitați să se cântărească la îmbarcare. Ce avantaje li se oferă

Încă o companie aviatică le solicită pasagerilor să se cântărească benevol la îmbarcare, în schimbul unor reduceri tarifare.
10.02.2024 | 17:43
Pasagerii unei companii aviatice invitati sa se cantareasca la imbarcare Ce avantaje li se ofera
Compania Finnair le cere pasagerilor să se cântărească la îmbarcare/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Operatorul aeronautic de stat din Finlanda, compania Finnair, le cere pasagerilor săi, începând de miercuri, să se cântărească voluntar la poarta de îmbarcare, iar în cazul în care aceștia sunt de acord, primesc un voucher gratuit pentru bagaje, informează Business Insider, preluată de Adevărul.

Scopul acestui demers este colectarea unor date privind siguranța zborului, date care trebuie actualizate odată la cinci ani, inclusiv cu informații privind greutatea medie a pasagerilor fiecărei companii aeriene.

ADVERTISEMENT

Finnair nu este prima companie care recurge la această măsură, în anul 2023 cereri similare adresate pasagerilor fiind făcute de către Air New Zealand, Korean Air, Hawaiian Airlines. În cazul  Uzbekistan Airlines cântărirea pasagerilor se face încă din 2015.

Finnair dă asigurări că numele pasagerilor sau numerele de rezervare nu sunt înregistrate împreună cu greutatea călătorilor. „Folosim datele de cântărire pentru calculele medii necesare pentru operarea în siguranță a zborurilor, iar datele colectate nu sunt legate în niciun fel de datele personale ale clienților”, a declarat Satu Munnukka, șeful operațiunilor la sol ale Finnair.

ADVERTISEMENT

Doar agentul de la serviciul clienți care lucrează la punctul de măsurare poate vedea greutatea totală, astfel încât puteți participa la studiu cu toată liniștea”, a precizat Satu Munnukka.

Finnair vrea să colecteze datele legate de greutatea pasagerilor de-a lungul lunilor februarie, aprilie și mai pe liniile de plecare din Helsinki, unde se află și sediul central al companiei. De miercuri până acum au fost 600 de pasageri care s-au oferit să fie cântăriți în schimbul etichetei gratuite de bagaje.

ADVERTISEMENT

Air New Zealand a început să cântărească pasagerii încă din mai 2023, având la bază tot principiul voluntariatului. Procedura de secretizare a greutății fiecărui pasageri era chiar mai riguroasă astfel încât niciun angajat al companiei să nu poată asocia un nume greutății unui pasager.

Cântărim tot ceea ce intră în aeronavă. De la marfă până la mesele de la bord și bagajele din cală, astfel încât piloții să poată cunoaște greutatea și echilibrul aeronavei”, spunea Alastair James, specialist în controlul sarcinii pentru compania aeriană din Noua Zeelandă. În schimb, Samoa Air a provocat controverse în anul 2013 când a încercat să impună un sistem de tarifare în funcție de greutatea pasagerilor.

ADVERTISEMENT

De altfel, nu doar companiile aeriene colectează acest tip de date. Demersuri similare a făcut și Autoritatea Europeană de Siguranță a Aviației, iar cel mai recent studiu al acesteia, realizat în 2022, a arătat că greutatea medie a pasagerilor nu a variat semnificativ de la ultimul studiu din 2009.

ADVERTISEMENT