Sfântul Dimitrie Basarabov s-a născut la sud de Dunăre, în Bulgaria. El a trăit în secolul al XIII-lea, iar pentru că a fost o persoană solitară, a decis să se retragă mai apoi într-o peșteră.
Nici până acum nu este cunoscut modul în care acesta a murit, dar și cât timp a stat acolo. Pe de altă parte, conform legendei, înainte de a-și da ultima suflare, Sfântul Dimitrie Basarabov s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu.
Pentru că este supranumit ocrotitorul Bucureștiului, moaştele sale au fost aşezate în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Capitală.
Anual, pe 27 octombrie, moaștele acestuia sunt scoase în procesiune pe străzile Bucureştiului, astfel încât creștinii să se poată ruga la ele.
Conform tradiției populare, Sfântul Dimitrie Basarov este vestitorul iernii, dar și patronul păstorilor.
Astfel, de Sfântul Dimitrie Basarabov, femeile împart nuci, mere pâine, dar și colaci sau struguri tuturor celor care sar pe foc. Se spune că oamenii care vor reuși să sară peste flăcări ajung să fie sănătoși întregul an.
De asemenea, aceștia sunt feriți de boli, de necazuri, dar și e alte lucruri rele, în condițiile în care focul are puteri roditoare. Tot în ziua de Sfântul Dimitrie Basarabov se pomenesc și cei trecuți în neființă, iar colaci în formă de cruce se dau de pomană.
Pentru cei care vor să știe cum va fi iarna care urmează, în această zi de sărbătoare nu trebuie decât să urmărească mersul oilor de dimineață. Dacă o oaie albă va pleca înspre sud, ne așteaptă o iarnă grea.
Pe de altă parte, dacă o oaie neagră va pleca spre nord, iarna din acest va fi una cât se poate de ușoară.
În ceea ce privește lucrurile interzise, de Sfântul Dimitrie Basarabov este interzis pieptănatul. Se spune că cei care vor face asta vor atrage necazurile asupra lor.
De asemenea, este interzis și semănatul usturoiul după această mare sărbătoare. Cei care încalcă tradiția vor avea parte de neplăceri mari în viitor.
Alte două lucruri interzise sunt spălatul rufelor, dar și călcatul sau cusutul conform tradiției.