News

Patru milioane de români, la un pas de o amendă uriașă. Ce trebuie să facă neapărat toți cei care nu s-au recenzat până acum

Patru milioane de români sunt la un pas de a fi amendați cu o sumă destul de mare , din cauză că nu au completat chestionarele de recensământ. Cum pot preveni sancțiunea?
10.07.2022 | 10:37
Patru milioane de romani la un pas de o amenda uriasa Ce trebuie sa faca neaparat toti cei care nu sau recenzat pana acum
Ce amenzi vor primi românii care nu au luat parte la recensământ. Sursa foto: Observator
ADVERTISEMENT

Recensământul se desfășoară în continuare cu pași greoi. După ce în online au avut loc o serie de probleme, astfel că mulți oameni nu au reușit să fie înregistrați, și nici metoda clasică din casă, în casă, nu a dat roade, patru milioane de români sunt acum la un pas de o amendă uriașă.

Noua soluție a autorităților pentru a-i determina pe oameni să participe la recensământ

Autoritățile apelează la o altă metodă pentru a-i atrage pe cetățeni către chestionarele de recensământ. S-au deschis mai multe centre fixe.

ADVERTISEMENT

În aceste centre , sute la număr, vor fi îndrumători, care îi vor ajuta pe români să completezele documentele. Între timp, unii dintre ei spun că nu au fost acasă atunci când recenzorul i-a căutat.

”Am fost plecați în concediu. Și nu ne-a găsit acasă bănuiesc. Și am încercat aici la noi in centre”, a spus o persoană, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

”Eram plecat cand au venit cu afisul si acum nu merge liftul  si nu cred ca urca nimeni pana la 10 pe scari”, a mai spus un alt cetățean.

În Galați, mai mulți oameni au fost chemați la primăria locală. Zeci de gălățeni au intrat pe ușa instituției pentru recensământ.

ADVERTISEMENT

”Nu am incercat pentru că n-am avut timp și am fost convinsă că asistată e mult mai profesional din punct de vedere al recensământului. Merge din prima”, a declarat Virginia Mihăilă.

Totodată, lucrurile pare a decurge bine în Galați, din punct de vedere al recensământului.

”În urma autorecenzarii, etapei de autorecenzare recenzare asistată, la nivelul judetului Galați a rămas un număr de 254 de mii de persoane care ar fi trebuit să fie recenzate.

ADVERTISEMENT

Din acest număr, 59,6 la suta s-au recenzat deja prin metoda directă”, a transmis Anca Popescu – dir. Direcția de Statistică Galați.

Când se va încheia recenzarea

De cealaltă parte, în Bucureşti lucrurile merg mai greu. La Institutului Naţional de Statistică (INS), în ultimele zile aproape 400 de persoane au completat chestionare, dar nu toți s-au descurcat .

Recenzarea ar trebui să se încheie într-o săptămână. Cine refuză poate primi amendă până la 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT