News

Pe cine a dat în judecată fosta consilieră a Gabrielei Firea. Simona Butacu e subsecretar de stat, dar lucrează și pentru o companie a Primăriei Voluntari

Simona Butacu, fost consilier al Gabrielei Firea la Ministerul Familiei, se află în conducerea Agenției pentru Egalitate de Șanse.
17.09.2023 | 21:30
Pe cine a dat in judecata fosta consiliera a Gabrielei Firea Simona Butacu e subsecretar de stat dar lucreaza si pentru o companie a Primariei Voluntari
Simona Butacu este unul dintre oamenii de încredere ai Gabrielei Firea. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Simona Butacu
ADVERTISEMENT

În ianuarie 2023, Simona Butacu ocupa funcția de consilier al Gabrielei Firea, care era ministru al Familiei și egalității de șanse, dar și pe cea de subsecretar de stat la Agenția pentru Egalitatea de Șanse, aflată în subordinea ministerului. Atunci, Butacu a intrat în atenția Agenției Naționale de Integritate (ANI), care a declarat-o incompatibilă.

Următorul termen al procesului cu ANI a fost stabilit pentru 2 octombrie 2023

ANI a comunicat, pe 25 ianuarie 2023, că Simona Butacu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 1 noiembrie 2016 – 3 august 2020, întrucât a exercitat simultan calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sîrbu” – București și funcția de vicepreședinte în cadrul unui organ de conducere al unui partid politic.

ADVERTISEMENT

Simona Butacu a fost și consilier local PSD la Sectorul 6, începând cu 2012, an în care a intrat în politică. Până atunci, Butacu lucrase ca reporter la diverse televiziuni, apoi a ocupat funcții de director general la Service Ciclop SA, director general la Compania Municipală Agrement București SA, membru în C.A. al Companiei Publicitate și Afișaj București SA, companii de stat create pe vremea când Gabriela Firea era primar al Bucureștiului.

Simona Butacu a mai fost consilier personal al Gabrielei Firea la primărie (2017-2020), dar și producător, între 2020 și 2021, la Metropola TV, televiziunea deținută de Consiliul Local Voluntari, controlat de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea. În iunie 2023, Simona Butacu a rămas fără funcția de consilier al Gabrielei Firea, deoarece aceasta și-a dat demisia de la Ministerul Familiei după scandalul azilelor groazei.

ADVERTISEMENT

Fosta consilieră a Gabrielei Firea a dat în judecată ANI, dosarul al cărui obiect este „anulare raport evaluare ANI” fiind înregistrat pe 15 februarie 2023, la Curtea de Apel București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Primul termen a fost pe 19 iunie 2023, când cauza a fost amânată pentru 2 octombrie 2023.

ANI susține că Simona Butacu a fost în același timp manager și membru în conducerea unui partid

Conform ANI, Simona Butacu a încălcat prevederile art. 178, alin. (1), lit. f) și art. 187, alin. (13) din Legea nr. 95/2006. Primul articol prevede că  „funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: f) exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control ale unui partid politic, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local ”.

ADVERTISEMENT

Al doilea articol  arată că „dispoziţiile art. 178 alin. (1) lit. f) referitoare la incompatibilităţi, ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese şi ale art. 178 alin. (5) se aplică în mod corespunzător şi membrilor consiliului de administraţie. Nerespectarea obligaţiei de înlăturare a motivelor de incompatibilitate sau de conflict de interese apărute ca urmare a numirii în consiliul de administraţie are ca efect încetarea de drept a actului administrativ de numire în funcţie a respectivului membru al consiliului de administraţie”.

Același articol prevede și ce riscă funcționarul găsit în incompatibilitate: „Persoana față de care s-a constatat  starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

ADVERTISEMENT

Simona Butacu a încasat peste 47.000 lei de la o companie a Primăriei Voluntari

Conform ultimei declarații de avere, completată pe 6 iunie 2023, Simona Butacu ocupă funcția de subsecretar de stat la Agenția Națională pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați. Fosta consilieră a Gabrielei Firea deține un teren intravilan de 160 metri pătrați și o casă de locuit în localitatea Tunari, de 123,73 metri pătrați, ambele cumpărate în 2016.

De asemenea, Simona Butacu mai are un apartament de 46,37 metri pătrați în Galați, cumpărat în 1999, și un apartament de 49,54 metri pătrați în București, cumpărat în 2007. În 2016, Butacu a contractat un credit la Alpha Bank, în valoare de 312.144 lei, scadent în 2046. Simona Butacu primește anual, printr-un act de donație semnat în 2016 cu o persoană fizică, suma de 44.244 lei.

Rubrica veniturilor anuale este una extrem de consistentă, conform documentului consultat de FANATIK. Astfel, Simona Butacu a încasat 48.690 lei (consilier ministru Gabriela Firea), 22.714 lei (subsecretar de stat la Agenția pentru egalitate de șanse), 4.905 lei (membru în C.A. la Centrul Național de Învățământ Turistic SA), 47.240 lei (consilier director la ACMVOL Design SA, o companie a Primăriei Voluntari) și 1.450 lei (vouchere de vacanță).

ADVERTISEMENT