News

Pedepse mai dure pentru șoferii care se urcă băuți la volan. Dosarul penal ar putea fi deschis la o alcoolemie mai mică

Un proiect de lege depus la Senat prevede pedepse mai dure pentru șoferii care consumă alcool, fiind redus și pragul alcoolemiei care duce la incriminare penală.
28.02.2024 | 12:03
Pedepse mai dure pentru soferii care se urca bauti la volan Dosarul penal ar putea fi deschis la o alcoolemie mai mica
Șoferii beți riscă pedepse mult mai drastice dacă sunt prinși de poliția rutieră/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tragedia de la 2 Mai, în urma căreia doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost loviți cu mașina de un șofer drogat, a adus în atenția publică nivelul precar al siguranței rutiere, iar mai multe acte normative au fost deja adoptate, iar altele sunt în curs de adoptare, cu scopul remedierii acestei probleme. Ultimul dintre ele înăsprește considerabil pedepsele pentru conducere sub influența alcoolului, iar pragul de alcoolemie de la care această faptă devine penală este redus considerabil.

Dosar penal pentru șoferii care beau mai mult de două beri

Punctul de cotitură în abordarea legislației rutiere l-a constituit adoptarea Legii Anastasia, inițiată de către senatorul PSD Robert Cazanciuc. Prin această lege, a fost eliminată posibilitatea ca judecătorii să mai dea sentințe cu suspendare pentru ucidere din culpă în cazul șoferilor care au comis accidente mortale sub influența alcoolului sau drogurilor. Pedepsele cu suspendare erau o practică pe scară largă a instanțelor astfel că șoferii care au curmat vieți scăpau nepedepsiți.

ADVERTISEMENT

În continuare acestui proiect, în dezbaterea Parlamentului se mai află o altă inițiativă care a trecut deja de Senat și va ajunge la votul Camerei Deputaților. Astfel, șoferii care au comis accidente mortale fiind beți sau drogați nu vor mai putea conduce niciodată, permisul fiindu-le suspendat pe viață.

Legislația s-ar putea înăspri și mai mult în eventualitatea adoptării unui proiect de lege depus de senatorul neafiliat Rodica Boancă. Prevederea fundamentală a proiectului acesteia este reducerea pragului de la care șoferii care au băut riscă sancțiunea penală. În momentul de față, Codul Penal prevede că o persoană care conduce având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge intră sub incidența legii penale riscând închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă. Pentru o alcoolemie mai mică, sancțiunea este una contravențională constând în suspendarea dreptului de a conduce și amendă.

ADVERTISEMENT

Potrivit proiectului Rodicăi Boancă, acest prag este scăzut la numai 0,30 g/l alcool pur în sânge astfel că un șofer care își asumă riscul să bea înainte de a se urca la volan își periclitează nu doar dreptul de a conduce ci și libertatea. „Sunt țări unde nu există toleranță pentru că deja la o alcoolemie de 0,30 reflexele, perceperea distanțelor, a pericolului încep să se altereze. O spun datele științifice”, a declarat senatoarea.

Înăsprirea pedepselor pentru beția la volan

Concomitent cu reducerea pragului pentru sancționarea penală a consumului de alcool pentru șoferi, Boancă propune și majorarea substanțială a pedepselor pentru infracțiunile aferente. Astfel, pedeapsa pentru conducere sub influența alcoolului ar urma să devină închisoarea de la 2 la 6 ani și confiscarea vehiculului, măsură prevăzută prin propunerea de modificare a articolului 336, alin. 1 din Codul Penal.

ADVERTISEMENT

Cum alineatul 2 al articolului menționat prevede că pedeapsa pentru conducerea sub influența drogurilor este aceeași ca și pentru consumul de alcool, asta înseamnă implicit că și pedeapsa pentru șoferii drogați s-a majorat în aceeași măsură. De asemenea, se majorează pedepsele pentru anumite circumstanțe agravante în care este comisă fapta:

Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 8 ani și interzicerea de a mai obține permisul auto.” În momentul de față, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

ADVERTISEMENT

În fine, proiectul prevede și completarea articolului 192 din Codul Penal care se referă la uciderea din culpă, pentru care cuantumul pedepsei este închisoarea de la 1 la 5 ani. Rodica Boancă propune introducerea unui nou alineat care să se refere separat la uciderea din culpă săvârșită de șoferii care au alcoolemie mai mare de pragul de 0,30 g/l alcool pur în sânge sau sub influența drogurilor. În aceste cazuri, pedeapsa ar fi închisoarea de la 3 la 9 ani și la interzicerea pentru perpetuitate a dreptului de a mai conduce.

ADVERTISEMENT