News

Pensia specială colosală primită de Gabriela Firea pentru un singur mandat. Câţi bani vor lua primarii începând cu 2021

17.12.2020 | 17:25
Pensia speciala colosala primita de Gabriela Firea pentru un singur mandat Cati bani vor lua primarii incepand cu 2021
ADVERTISEMENT

Pensiile speciale pentru aleșii locali vor da o nouă lovitură finanțelor statului odată cu acordarea lor începând cu 1 ianuarie 2021, cuantumul costurilor fiind greu de evaluat în condițiile în care există mii de potențiali beneficiari.

Pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinții și vicepreședinții consiliilor județene au fost introduse prin Codul Administrativ adoptat de către guvernul Dăncilă. La finele anului trecut, guvernul Orban a amânat cu un an acordarea lor.

ADVERTISEMENT

Abrogarea lor definitivă a fost inițiată de USR, însă votul din Parlament de astăzi a fost amânat din cauza unei suspecte căderi a internetului la unii deputați. S-ar putea ca această cădere a internetului să fie una foarte costisitoare pentru români.

Pensie minimă de 1.600 de lei pentru numai 4 ani de muncă

Calculele arată că pensiile foștilor aleși locali vor fi consistente, iar în unele cazuri enorme, însă suma totală a plăților pe care statul va trebui să le facă din banii contribuabililor este încă necunoscută. Estimările se pot face doar aproximativ însă bilanțul pare a fi descurajant.

ADVERTISEMENT

Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată”, se arată în alineatul 5 al articolului 210 din Codul Administrativ.

În momentul de față, cele mai mici indemnizații brute pe care le primesc primarii din comunele cu populație redusă este de 8.320 de lei astfel că procentul de 0,40% reprezintă 33,28 lei. Dacă înmulțim această sumă cu cele 48 de luni de mandat obținem cuantumul pensiei minime pentru foștii primari, anume 1.597 lei.

ADVERTISEMENT

În România există în momentul de față 3.282 de localități (2.859 de comune, 320 de orașe și 103 municipii), distribuite 41 de județe. După încheierea mandatelor, primarii acestora, presupunând că toți au salariul minim pentru această funcție, vor primi pensii care totalizează 5,2 milioane lunar. Însă suma este cu mult mai mare din mai multe considerente.

Pensii speciale vor primi și viceprimarii, fapt care crește suma de mai sus cu circa 80%, dacă nu mai mult, ținând seama că unele orașe au câte doi viceprimari. În al doilea rând, indemnizația brută aflată în plată pentru aleșii locali variază în funcție de mărimea localității, în vârhul ierarhiei salarizării fiind primarul general din București.

ADVERTISEMENT

Pensiile uriașe ale primarilor din marile orașe

Astfel, Gabriela Firea a avut, la finele mandatului, o indemnizație lunară brută de 20.100 lei. 0,40% din această sumă reprezintă  80,4 lei, adică pentru fiecare lună de mandat va primi aproape 100 de lei în plus la pensie. Pentru cele 48 de luni de mandat, Firea va primi 3.859 de lei lunar, la care se adaugă câte 80,4 lei pentru cele  trei luni în cu care i-a fost prelungit mandatul din cauza epidemiei. Cuantumul total al pensiei sale de fost primar va depăși 4.100 de lei.

În al treilea rând, pensia crește pe măsură ce crește perioada în care un ales local s-a aflat în funcție. „Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate, cu condiția ca persoanele prevăzute la alin. (1) să fi exercitat cel puțin un mandat complet de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean”, se arată tot în articolul 210 al Codului Administrativ.

De exemplu, Mircea Hava, fost primar la Alba-Iulia, a avut nu mai puțin de 5 mandate complete, dintre care 3 i se vor lua în calcul la pensie. În 2017 primăriilor li s-a acordat dreptul să-și stabilească singure lefurile angajaților cu condiția respectării unor baremuri destul de largi. La acea dată, Hava primea o indemnizație brută de 16.313 lei. Aplicând modul de calcul al pensiei, 0,40% reprezintă 65,25 lei, însă această sumă trebuie înmulțită cu 144, numărul de luni pentru trei mandate. Rezultatul este terifiant: 9.396 lei pe lună, iar această sumă crește odată cu fiecare majorare de salariu pentru primarul în funcție.

De atunci, salariile aleșilor locali au mai fost majorate, iar primarii marilor orașe cu mandate multiple vor primi pensii similare cu cea a lui Hava, dacă nu chiar mai mari, pentru că baza de referință a calcului pensiei este indemnizația primită de primarii în funcție.

Parlamentarii foști primari vor primi două pensii speciale

Nota de plată achitată de contribuabili pentru dezmățul financiar al statului român va crește și mai mult din alte considerente. Principalul motiv este că pentru pensiile speciale sunt eligibili toți primarii și viceprimarii din 1992 încoace. Astfel, pentru fiecare localitate se vor plăti până la 8 pensii speciale pentru foștii primari, în funcție de cât de des s-au schimbat primarii în funcție. Paradoxal, statul face economii de  la aleșii locali care au avut cel puțin patru mandate, deoarece nu li se pot lua în calcul la pensie mai mult de trei. Deocamdată, autoritățile nu au făcut o statistică în care să prezinte numărul celor care ar putea să beneficieze de pensie specială ca urmare a funcțiilor deținute după 1992.

De asemenea, Codul Administrativ prevede că „indemnizația pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.” Asta înseamnă că mulți dintre cei care și-au început cariera politică în administrațiaa locală și   apoi au devenit parlamentari vor primi două pensii speciale: una ca fost primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean și una ca fost deputat sau senator.

ADVERTISEMENT