News

Pensii de urmaș mai mari pentru copiii asistenților sociali uciși de Covid. Guvernul nu le plătește însă nici măcar pentru personalul medical

05.12.2020 | 07:00
Pensii de urmas mai mari pentru copiii asistentilor sociali ucisi de Covid Guvernul nu le plateste insa nici macar pentru personalul medical
ADVERTISEMENT

Urmașii asistenților sociali care au decedat din cauza infectării cu coronavirus ca urmare a activității  lor profesionale ar putea primi o pensie de urmaș echivalentă cu 75% din salariul de bază, prevede un proiect de lege depus la Parlament.

Practic, familiile asistenților sociali ar putea beneficia de aceleași drepturi ca și familiile membrilor personalului medical care și-au pierdut viața din cauza epidemiei.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, deși Parlamentul a adoptat deja legea care viza personalul medical, Guvernul nu a adoptat normele metodologice nici măcar la șase luni de la adoptare astfel că urmașii personalului medical sunt umiliți de către statul român care le refuză pensiile la care au dreptul.

Unitățile de asistență socială, transformate de facto în spitale-suport Covid

Proiectul de lege privind recunoașterea meritelor personalului din asistența socială participant la acțiuni împotriva COVID-19 este motivat de faptul că beneficiarii unităților de asistență socială, cum ar fi bătrânii din azile infectați cu
virusul SARS-COV-2, trebuie să intre în izolare, dacă nu este nevoie de spitalizare, în respectivele unități.

ADVERTISEMENT

Indirect, centrele respective se transformă în spitale-suport Covid. Personalul din aceste centre stă acolo timp de două săptămâni îngrijind oameni bolnavi”, a declarat, pentru FANATIK, deputatul Florin Buicu (PSD), inițiatorul proiectului.

Practic, asistenții sociali din aceste centre devine personal de primă linie în combaterea epidemiei, cu toate că nu au  nici mijloacele și nici expertiza medicală necesare.

ADVERTISEMENT

Sunt unele centre care nu dispun de medicii angajați. Personalul medical din centrele rezidențiale nu este specializat în tratarea bolnavilor COVID-19, fie ei și  asimptomatici. Nu există medici infecționiști care să vină să stabilească tratamentul (…) Unitățile rezidențiale nu posedă dotările spitalelor, nu au circuitele formate și nu sunt autorizate ca unități sanitare”, se arată în expunerea de motive.

Deja au apărut decese în rândul personalului de asistență socială, urmare a infecției cu virusul SARS-COV-2, iar sindicaliștii din Federația Columna, care cuprinde angajații din administrație, au semnalat acest lucru, a spus Florin Buicu, precizând că proiectul a fost redactat în urma discuțiilor cu sindicatele.

ADVERTISEMENT

În consecință, familiile asistenților sociali care mor în aceste condiții vor primi aceleași drepturi care au fost instituite pentru familiile personalului medicale printr-o lege adoptată încă din luna mai.

Astfel, familia va primi un ajutor de înmormântare egal cu două salarii medii brute, iar urmașii vor avea dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 18  ani sau, în cazul celor care continuă studiile după ce ajung la majorat, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani. Pensia va fi egală cu 75% din salariul de bază avut de respectivul angajat la momentul decesului.

Familiilor lor vor avea dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite și vor fi scutite de la plata impozitului pe teren și pe clădirea folosită ca domiciliu, aflată în proprietate sau coproprietate. Soția/ soțul supraviețuitoare/ supraviețuitor beneficiază de aceste drepturi dacă nu se recăsătorește.

În cazul în care nu există urmași, dacă cel decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia beneficiază de un ajutor lunar în cuantum de 50% din nivelul pensiei de urmaș”, se arată în proiectul de lege.

De asemenea, asistenții sociali și asistenții maternali profesioniști vor beneficia de un spor de 20% din salariu pe perioada cât îngrijesc persoane infectate cu coronavirus în unitățile în care lucrează. Inițiatorul arată că acest spor, precum și ajutoarele de înmormântare, este eligibil la decontare din fondurile europene alocate prin Programul Operațional „Capital uman”.

O lege ignorată de Guvern

Deși legea intrată în vigoare în mai, pe modelul căreia este elaborat proiectul privind asistenții sociali, vorbește despre „recunoașterea meritelor personalului medical”, Guvernul a ignorat decizia luată în Parlament și nu a adoptat nici până astăzi normele de aplicare, astfel că urmașii celor morți nu primesc pensia la cuantumul stabilit de lege, ci la cel pentru o pensie de urmaș normală. Normele de aplicare ar fi trebuit adoptat prin Hotărâre de Guvern, fără să mai fie nevoie de un acord al Parlamentului.

De exemplu, Petra-Andreea Neagu și-a pierdut mama în luna octombrie după ce aceasta a contractat noul coronavirus la serviciu. Doctorul Mioara Neagu, medic de medicină de urgenţă şi coordonator Primiri Urgenţe la Spitalul Municipal “Anghel Saligny” din Feteşti, a murit de COVID, la Spitalul Colentina din Bucureşti.

Fiica medicului, studentă la Facultatea de Farmacie din Constanța, a depus la Casa de Pensii dosarul pentru pensia de urmaș la care ar fi trebuit să aibă dreptul conform prevederilor legii 56 din 15 mai 2020, pensie egală cu 75% din salariul de bază al părintelui decedat. Prin decizia instituției însă, pensia de urmaș de care ar urma să beneficieze fiica dr. Neagu este o sumă mult mai mică, cauza decesului trecută în decizie fiind “boală obișnuită”.

Un caz similar este cel al fiului Lenuței Buta, asistenta medicală de 46 de ani din Botoșani care a decedat în mai din cauza COVID-19. Pensia de urmaș pentru Rareș, student în anul I la o facultate din Iași, a fost stabilită la 700 lei/lună, în loc de 3.700 de lei/lună, așa cum ar fi rezultat din aplicarea prevederilor legale.

Până acum, 70 de membri ai personalului medical din România și-au pierdut viața din cauza Covid-19, potrivit Memorialului Eroilor din Sănătate. Faptul că urmașii acestora nu și-au primit drepturile a fost semnalat încă din luna octombrie de către sindicaliștii din sistemul sanitar, însă Guvernul nu a remediat încă problema. În aceste condiții, chiar dacă Parlamentul ar adopta rapid legea privind ajutoarele pentru familiile asistenților sociali decedați, fără normele metodologice de la Guvern, și această lege riscă să nu fie aplicată.

ADVERTISEMENT