News

Pensiile care vor fi tăiate cu 15%: “Să nu mai fie posibilitatea legală de a se abuza de sisteme”

Pensiile care vor fi tăiate cu 15%: noi precizări ale Ministrului Muncii cu privire la acest subiect. Ce spune Marius Budăi
20.06.2023 | 19:51
Pensiile care vor fi taiate cu 15 Sa nu mai fie posibilitatea legala de a se abuza de sisteme
Pensiile care vor fi tăiate cu 15%. Ce spune ministrul Muncii
ADVERTISEMENT

Pensiile care vor fi tăiate cu 15% reprezintă un subiect intens dezbătut, în această săptămână, după anunțul ministrului Muncii. Marius Budăi a făcut noi precizări, marți, cu privire la această măsură.

Pensiile care vor fi tăiate cu 15%. Ce spune Marius Budăi

Amintim că magistrații au anunțat că își vor supenda activitatea în mai multe instanțe și parchete din România. Protestul va fi inclusiv în București, la Curtea de Apel și DNA. Judecătorii și procurorii au luat această decizie în urma anunțului privind modificarea pensiilor speciale.

ADVERTISEMENT

În acest context, ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut o serie de declarații la Antena 3 CNN. Oficialul spune că problema pensiilor speciale trebuie rezolvată, precizând că posibilitatea de „a se abuza de sisteme” trebuie să devină istorie cât de curând.

“Este clar că trebuie rezolvată această problemă a pensiilor speciale. Ele sunt indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale. Trebuie să nu mai fie posibilitatea legală de a se abuza de sisteme, nu trebuie să mai avem situații în care 24 de ani să stai avocat și un an să stai magistrat și să ai pensie specială”, a transmis ministrul Muncii la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii: „Fiecare să iasă la pensie la o vârstă așa cum sunt și cei din sistemul public”

Marius Budăi a vorbit și despre creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, pentru magistrați. Această măsură ar urma să fie aplicată până în anul 2035. Însă, sistemul de justiție nu este de acord.

„Trebuie ca fiecare să iasă la pensie la o vârstă așa cum sunt și cei din sistemul public, că nu trebuie niciun venit de la pensie să depășească venitul avut în activitate”, a mai spus ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT

Totodată, Marius Budăi a ținut să puncteze faptul că România nu poate pierde fonduri europene din această cauză. În acest sens, ministrul spune că este nevoie de comunicare cu scopul ca magistrații să înțeleagă situația.

„Poate ar trebui mai multă comunicare în interiorul sistemului, să vadă exact care sunt schimbările, care sunt și condiţionalităţile.”, a declarat ministrul Marius Budăi, marți, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

„Eu cred că președintele PSD a fost extrem de clar că România nu își poate permite să piardă fonduri europene din cauza pensiilor speciale. Eu sunt sigur că prin dialog vor înțelege magistraţii exact toate modificările”, a adăugat acesta.

 

ADVERTISEMENT