News

Pensionarii cu venituri sub 2000 de lei vor primi un ajutor de la Guvern. Câţi bani vor lua în iulie. Update

În şedinţa de guvern de joi s-a aprobat Ordonanţa de urgenţă (OUG) pentru acordarea ajutorului financiar de 700 lei pensionarilor ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei.
02.06.2022 | 15:49
Pensionarii cu venituri sub 2000 de lei vor primi un ajutor de la Guvern Cati bani vor lua in iulie Update
Guvernul României pregătește ultima etapă pentru acordarea ajutorului de 700 de lei pentru pensionari. Foto: facebook.com/guv.ro
ADVERTISEMENT
02-06-2022
12:52

Guvernul a adoptat OUG pentru acordarea ajutorului de 700 de lei pensionarilor cu venituri sub 2.000 de lei

Banii se vor acorda doar o singură dată, în luna iulie. De aceștia vor beneficia aproximativ 3.300.000 de pensionari care nu mai fac față valului de scumpiri.

”Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi acordarea unui ajutor financiar în valoare de 700 de lei pentru pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat şi pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei”, a informat Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.  

Odată aprobată această OUG, pensionarii vor primi banii în luna iulie. Așa cum s-a transmis deja, măsura nu se aplică tuturor pensionarilor din România.

Nu toți pensionarii vor primi 700 de lei în iulie

În iulie, vor primi 700 de lei în plus doar pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii din sistemul militar şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

ADVERTISEMENT

Tot prin OUG, Guvernul României o să aducă mai multe completări Legii nr. 82/1992, privind rezervele de stat, vizând, între altele, introducerea termenului de ”nivel de rezilienţă”.

”Nivel de rezilienţă” se referă la cantitatea minimă de produs din cadrul stocului rezervă de stat, stabilită prin Nomenclatorul produselor. Existența acestui termen este necesară pentru stocul rezervă de stat sau, după caz, în stocul intangibil destinat creşterii imediate a capacităţii de răspuns aferente intervenţiilor operative.

ADVERTISEMENT

Pentru situaţii care implică intervenţii operative urgente cu produse din rezerva de stat şi pentru care este necesară existenţa, acoperirea deficitelor, deţinerea imediată şi efectivă de stocuri, la propunerea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, guvernul poate dispune prin hotărâre acumularea stocurilor de urgenţă ori constituirea şi/sau reîntregirea stocurilor rezervă de stat necesare atingerii nivelului de rezilienţă.

Veste bună pentru dezvoltarea infrastructurii din sănătate

Guvernul va modifica şi completa, de asemenea, și Legea nr. 96/2000, care se referă la organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EximBank. Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă supus aprobării vizează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).

ADVERTISEMENT

ANDIS va dezvolta infrastructura de sănătate prin pregătirea, implementarea şi finalizarea obiectivelor/proiectelor de investiţii de importanţă considerabilă în infrastructura de sănătate. Pe agenda Executivului apare şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind implementarea Planului naţional de măsuri cu privire la protecţia şi incluziunea persoanelor strămutate din Ucraina.

Totodată, urmează să fie adoptat şi un proiect de lege privind zonele metropolitane, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Printr-o hotărâre de guvern vor fi adoptate și normele metodologice pentru identificarea obiectivelor strategice de interes naţional, aflate în stadiul de proiectare.

ADVERTISEMENT

Ajutoare pentru prefecturile din 6 județe

Executivul va decide cu privire la scoaterea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit. Sunt vizate prefecturile din judeţele Botoşani, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Vaslui, dar și Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru protecţia populaţiei refugiate, în contextul escaladării conflictului din Ucraina.

Tot prin hotărâre, Guvernul României va aproba Protocolul între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Este vorba despre colaborarea în domeniul învăţământului militar, conform protocolului semnat la Chişinău, la 11 februarie 2022.

În cadrul reuniunii guvernamentale de joi va fi adoptat şi un memorandum având ca temă transferul de competenţe de la nivel central la nivel local în domeniul tineretului, familiei şi egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

ADVERTISEMENT