Fotbal international

Pep Guardiola împlinește 50 de ani. Suma fabuloasă investită în transferuri de când este manager

18.01.2021 | 09:10
Pep Guardiola implineste 50 de ani Suma fabuloasa investita in transferuri de cand este manager
ADVERTISEMENT

Managerul lui Manchester City, Pep Guardiola, împlinește 50 de ani în data de 18 ianuarie. Un adevărat fenomen al fotbalului european, catalanul a investit peste un miliard de euro în transferuri de când este manager.

FANATIK îți prezintă parcursul celui pe care fanii lui FC Barcelona încă îl regretă, atât ca jucător, cât și ca manager. Pep Guardiola pare că și-a găsit stabilitatea la Manchester City și a semnat recent o nouă înțelegere cu englezii.

ADVERTISEMENT

Cu FC Barcelona, Pep Guardiola a reușit să câștige trofeul Ligii Campionilor atât ca jucător, cât și ca antrenor. Catalanul nu a reușit să pună mâna pe trofeu la Bayern Munchen și Manchester City.

Pep Guardiola împlinește 50 de ani. A pus umărul la prima Ligă din istoria Barcelonei

Cariera de jucător a lui Pep Guardiola a fost una marcată de experiența la FC Barcelona. Actualul manager al lui Manchester City a debutat în 1990 la prima echipă a catalanilor, după ce își făcuse timp de 6 ani junioratul tot pe Camp Nou. A jucat pentru Barca până în 2001 și a fost unul dintre cei mai apreciați mijlocași defensivi din istoria clubului.

ADVERTISEMENT

Cu Guardiola în echipă, formația blaugrana a cucerit șase titluri în prima divizie spaniolă, dar și primul trofeu al Ligii Campionilor din istorie. Se întâmpla în sezonul 1991-1992, după o finală jucată pe Wembley și câștigată cu 1-0 în fața Sampdoriei. Într-o echipă din care făceau parte Koeman, Stoichkov, Laudrup sau Eusebio, tânărul Pep Guardiola purta numărul 10.

După 11 ani petrecuți în prima formație a Barcelonei, Guardiola s-a ales și cu un trofeu Copa del Rey, patru Supercupe ale Spaniei, o Cupă a Cupelor și două Supercupe ale Europei. A plecat, apoi, în Italia, un de a evoluat timp de doi ani pentru AS Roma și Brescia. A adunat doar patru apariții în tricoul romanilor și 24 pentru Brescia.

ADVERTISEMENT

După experiența italiană, încheiată fără vreun trofeu, au urmat două sezoane la Al Ahli și zece meciuri pentru Dorados de Sinaloa. Clubul mexican este unul celebru în toată lumea pentru că reprezintă o zonă aflată sub influența celebrului cartel condus de El Chapo Guzman. Dorados de Sinaloa a fost antrenată, între 2018 și 2019, de către marele Diego Maradona și a reprezentat și ultima experiență pentru Guardiola ca jucător. Catalanul s-a retras în 2006, la vârsta de 35 de ani și s-a apucat de antrenorat.

  • 15 trofee a câștigat Pep Guardiola ca jucător la FC Barcelona;
  • 263 de apariții și 6 goluri a adunat catalanul în tricoul blaugrana;
  • 10 meciuri și 1 gol a avut Guardiola la Dorados de Sinaloa.
ADVERTISEMENT

A readus strălucirea pe Camp Nou. „Tiki taka” cu Messi, Xavi, Iniesta și David Villa

Cu Joan Laporta în rolul de președinte al clubului, FC Barcelona decidea în 2008 să îl promoveze pe Pep Guardiola de la echipa secundă la echipa mare. Catalanul ducea mai departe tradiția managerilor școliți în spiritul clubului și avea misiunea de a revigora o echipă ce se plafonase sub conducerea olandezului Frank Rijkaard.

Primul sezon cu Guardiola pe bancă a fost unul absolut istoric pentru gruparea catalană. Noul manager aducea cu sine o filozofie de joc atât de dragă fanilor echipei de pe Camp Nou, bazată pe o posesie prelungită și pe jucători crescuți de club. Cu Gerard Pique readus de la Manchester United și Dani Alves transferat de la FC Sevilla, Guardiola. crea o adevărată mașinărie de fotbal.

Din prima echipă a catalanilor mai făceau parte și Valdes, Puyol, Iniesta, Xavi, Busquets, proaspăt promovat de la Barcelona B, sau Leo Messi. Toți erau crescuți în La Masia și puneau umărul la cucerirea în 2009 a unei triple colosale. Barca câștiga titlul, trofeul UEFA Champions League și Copa del Rey și pe Camp Nou se forma o adevărată dinastie a gloriei.

În următoarele trei sezoane, Guardiola a reușit să cucerească încă două titluri în La Liga, un nou trofeu UEFA Champions League, o Cupă, trei Supercupe ale Spaniei, două Supercupe ale Europei și două Campionate Mondiale ale Cluburilor. În total, Pep a rămas la Barcelona timp de patru ani, perioadă care s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes din istoria clubului.

A cheltuit, în această perioadă, 342.000.000 de euro pe transferurile unor jucători precum Zlatan Ibrahimovic, Alexis Sanchez, David Villa, Cesc Fabregas sau Dani Alves. Paradoxal, cel mai scump transfer a fost și unul dintre cele mai nereușite. Ibrahimovic nu a avut niciodată o relație reușită cu Guardiola și a plecat repede de pe Camp Nou.

Guardiola a cheltuit sume impresionante de bani și pentru a-i aduce pe Dmytro Chygrynskyi (25 de milioane), Alexander Hleb (17 milioane) sau Martin Caceres (16,5 milioane), iar toți s-au dovedit a fi niște transferuri ratate. În schimb, a excelat atunci când a venit vorba despre fructificarea la maximum a resurselor oferite de La Masia. Totul în condițiile în care a purtat un adevărat război cu un alt manager legendar, Jose Mourinho. Cel care a pregătit-o pe Real Madrid din 2010 până în 2013.

După plecarea sa de pe Camp Nou, clubul a mai cunoscut succese importante numai sub conducerea lui Luis Enrique, însă în ultimii ani fanii l-au cerut pe Guardiola înapoi la club. Cel care a avut inspirația de a-l promova la prima echipă, în 2008, Joan Laporta, are mari șanse să revină în fruntea clubului după alegerile care se vor desfășura în data de 7 martie 2021, iar principala sa țintă pentru rolul de manager a fost Guardiola. Numai că prelungirea contractului cu Manchester City l-a transformat pe catalan într-o țintă imposibilă.

  • 342.000.000 de euro a cheltuit Pep Guardiola pe transferuri de-a lungul mandatului său la FC Barcelona;
  • 14 trofee au cucerit catalanii cu Guardiola în rolul de manager.

Nu i-a ieșit la Bayern Munchen. Încă încearcă la Manchester City

După patru sezoane pline de glorie, Pep Guardiola a plecat de la Barcelona și a găsit în Bayern Munchen destinația perfectă pentru a-și putea pune în practică ideile de joc. Doar că bavarezii au avut mereu ca obiectiv câștigarea Ligii Campionilor, iar misiunea de a pune mâna pe „urecheată” este una dificilă indiferent de valoarea fotbaliștilor unui club.

Cu Guardiola manager, între 2013 și 2016, Bayern Munchen nu a reușit să pună mâna pe cel mai prețios trofeu european. Chiar și în aceste condiții, Pep a adus pe Allianz Arena trei titluri în Bundesliga, două Cupe, o Supercupă a Europei și un Campionat Mondial al Cluburilor.

Insuficient. Fără trofeul UCL, restul performanțelor erau văzute doar ca niște consecințe firești ale privilegiului de a avea pe mână cel mai puternic club din Germania. Înainte de plecarea sa din 2016, Guardiola a apucat să investească 205.750.000 de euro în transferurile unor oameni precum Arturo Vidal, Mario Gotze, Thiago Alcantara sau Xabi Alonso.

În 2016, el a ajuns la Manchester City, club alături de care încearcă, deocamdată fără succes, să ajungă măcar într-o finală de UEFA Champions League. Pe Etihad Stadium, Guardiola a fost adus pentru a construi o identitate a clubului care să se apropie de cea a marilor formații europene. Stilul de joc „tiki taka” nu mai funcționează, însă, precum în urmă cu 10-12 ani, astfel că Pep a fost forțat să inoveze din nou. În acest sezon, City este o adevărată stâncă din punct de vedere defensiv și a început să marcheze foarte puțin.

„Cetățenii” au marcat mai puține goluri decât Tottenham, echipa vechiului „amic” Mourinho, Manchester United, Liverpool, Leeds, Leicester, Chelsea sau chiar Everton. Asta deși, din 2016 încoace, Guardiola a investit nu mai puțin de 924.908.181 de euro în aducerea de fotbaliști la Manchester City! Suma este una fabuloasă și nu are concurență în Europa. Niciun alt manager nu a fost atât de „răsfățat” de conducerea clubului său.

Guardiola a plătit enorm pe fundașii Ruben Dias, Ayemeric Laporte, Joao Cancelo sau Benjamin Mendy. De altfel, investițiile în linia defensivă au acaparat aproape total bugetul „cetățenilor”, care n-au adus prea mulți oameni de atac și se confruntă cu mari probleme odată cu disponibilitatea tot mai redusă a lui Sergio Aguero, afectat de accidentări.

Cu toate acestea, și chiar dacă Guardiola a adus „doar” două titluri, o Cupă, trei Cupe ale Ligii și două Supercupe ale Angliei, conducerea lui City a decis să îi prelungească contractul și i-a oferit un salariu enorm. 22 de milioane de euro anual va primi catalanul până în 2023.

Ajuns la 50 de ani, rămâne de văzut dacă Pep Guardiola va reuși din nou să cucerească trofeul UEFA Champions League. Deocamdată, catalanul încearcă din greu să recupereze diferența față de vârful competiției interne din Anglia. City vrea să profite de desfășurarea bizară a unui sezon marcat de problemele cauzate de coronavirus și să pună mâna pe un nou trofeu în Premier League. Guardiola va trebui, însă, să îi învingă pe Solskjaer, Klopp, Mourinho sau Lampard.

  • 1.473.158.181 de euro a cheltuit Pep Guardiola pe jucători, de-a lungul carierei;
  • 924.908.181 de euro au fost investite numai de către șeicii lui Manchester City;
  • 29 de trofee a câștigat catalanul, ca antrenor;
  • 50 de ani împlinește Pep Guardiola. În 18 dintre aceștia a fost legat de FC Barcelona.
ADVERTISEMENT