News

Percheziții DNA la Primăria Ploiești. Prejudiciu de peste 700.000 de euro în dosarul White Tower. Update

Procurorii DNA au efectuat joi dimineață percheziții în mai multe locații. Au fost vizate Primăria Ploiești, dar și unele companii din energie.
08.02.2024 | 13:27
Perchezitii DNA la Primaria Ploiesti Prejudiciu de peste 700000 de euro in dosarul White Tower Update
Percheziții DNA în mai mai multe locații. Procurorii au descins la Primăria Ploiești. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
08-02-2024
11:43

Prejudiciu de peste 700.000 de euro în dosarul White Tower. Nouă persoane duse la audieri

Potrivit datelor comunicate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în dosarul White Tower au fost efectuate, joi, 10 percheziţii pe raza judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi a municipiului Bucureşti.

Acestea au avut loc la sediul unor instituţii publice şi la domiciliile unor funcţionari publici şi persone fizice. Au fost puse în executare nouă mandate de aducere.

În fapt, în perioada 2018 – 2022, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti a edificat un imobil cu destinaţia de locuinţe colective în municipiul Ploieşti, fără a respecta prevederile autorizaţiilor de construire şi documentaţiilor tehnice aferente, încălcând totodată regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, fiind construit un etaj în plus, cu 30 apartamente.

Ulterior, pentru intabularea imobilului, cu sprijinul unor funcţionari publici din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul urbanismului şi cadastrului au întocmit în fals o serie de documente care atestau recepţia lucrărilor de construcţie şi pe care dezvoltatorul le-a folosit la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară“, spun anchetatorii într-un comunicat.

Prejudiciul în acest caz este unul uriaș. Procurorii anunță că dezvoltatorul imobiliar a încheiat o serie de promisiuni şi contracte de vânzare-cumpărare, prin care a indus în eroare cumpărătorii. A fost încasată de la cetățeni contravaloarea a 24 apartamente, deşi acestea erau construite şi intabulate ilegal. Valoarea prejudiciului cauzat este de aproximativ 705.000 euro, arată sursa citată.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti mai anunță că efectuează cercetări:

  • faţă de reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de complicitate la fals intelectual, infracţiunea de uz de fals, 2 infracţiuni de uz de fals în formă continuată (cu câte 15 acte materiale), fals în declaraţii, 8 infracţiuni de înşelăciune;
  • faţă de 4 funcţionari publici pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi 8 infracţiuni de complicitate la înşelăciune;
  • faţă de 2 funcţionari pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de fals intelectual şi 8 infracţiuni de complicitate la înşelăciune;
  • faţă de alte persone pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la fals intelectual şi complicitate la înşelăciune.

Activitate intensă a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), joi dimineață. Oamenii legii au descins la mai multe locații din țară. Printre acestea se numără Primăria Ploiești și mai multe firme din energie.

Percheziții DNA în mai mai multe locații. Procurorii au descins la Primăria Ploiești

Încă de la primele ore ale zilei, procurorii din cadrul DNA au ajuns la Primăria Ploiești. Se pare că acțiunea are legătură cu afacerea White Tower, conform primarului Andrei Volosevici.

ADVERTISEMENT

În acest dosar instrumentat de procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești sunt deja reținuți și cercetați notari, avocați și dezvoltatorul imobiliar. Recent, acum o săptămână, procurorii DNA au făcut percheziții și la Consiliul Județean Prahova.

Constructorul responsabil de ridicarea blocului de locuințe White Tower este cercetat şi pentru fraude în vânzarea cu apartamente. În acest dosar, dezvoltatorul imobiliar este suspectat că a ridicat ilegal încă un etaj, al 9-lea, pentru a-și maximiza profitul, fără a avea avizele necesare, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Într-o primă reacție pentru presa locală, primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, a declarat că nu este vizat de această anchetă. ”Se ridică niște documente de acolo (n.r. de la Urbanism), este o procedură specifică, nu mă vizează.

Ce să vă spun? Nu știu ce urmărește procurorul, dar sigur are o logică. Am discutat mai devreme cu domnul procuror, cu echipa care a venit, chiar i-am rugat odată pentru totdeauna să se întâmple niște lucruri.

ADVERTISEMENT

Vreau să spun că m-am săturat de poveștile spuse prin presă cu nu știu ce apartamente. E procedură specifică, spor la treabă!”, a spus edilul pentru ObservatorulPh.

DNA, verificări și la companii din energie

Tot în cursul acestei zile, procurorii DNA au făcut percheziții și la sediile unor companii din energie și la locuințele unor persoane implicate în afaceri cu energie. Procurorii suspectează companiile și persoanele implicate de trafic de influență în privința unor contracte cu entități de stat.

ADVERTISEMENT

E vorba despre percheziții în peste 10 locații. De notat că acțiunea de joi are loc în contextul în care și Comisia Europeană face verificări în ceea ce privește schemele de compensare în domeniul energiei.

ADVERTISEMENT