Life

Persoanele care nu trebuie să țină post. Situațiile în care acest obicei este interzis: ”Organismul nu este pregătit”

Persoanele care nu trebuie să țină post. Acest obicei este interzis în anumite situații, potrivit medicilor. Care este motivul.
20.11.2023 | 09:11
Persoanele care nu trebuie sa tina post Situatiile in care acest obicei este interzis Organismul nu este pregatit
Cine nu trebuie să țină post. Sursa foto: Unsplash/Anna Pelzer
ADVERTISEMENT

Medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a spus care sunt persoanele ce nu trebuie să țină post. Astfel de restricții alimentare ar fi dure pentru acestea.

Persoanele care nu trebuie să țină post. Obiceiul nu este recomandat în aceste situații

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și are o durată de 40 de zile. În această perioadă, cei care îl țin consumă fructe, legume și cereale. Există și zile în care este dezlegare la pește.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, nu toată lumea trebuie să țină post. Medicul Florin Roșu a spus că persoanele cu boli cronice, cum ar fi cele care suferă de diabet, nu ar trebui să se lipsească de proteinele de origine animală.

În general, pacienții cu diabet trebuie să consume, în medie, 180 de grame de carbohidrați într-o zi. Cantitatea poate fi mult mai mare dacă aleg să țină post. Acest lucru ar duce la creșterea glicemiei și la dezechilibru.

ADVERTISEMENT

“Un pacient diabetic are voie să consume în medie 180 de grame de carbohidraţi pe zi. În perioada postului această cantitate se dublează sau chiar triplează, lucru care se reflectă în valorile crescute ale glicemiei.

Lipsa proteinei de origine animală face ca pacientul să simtă senzaţia de saţietate mult mai târziu, lucru care duce la creşterea frecvenţei meselor.

ADVERTISEMENT

Aşadar, numărul crescut de carbohidraţi din dietă, împreună cu cea a porţiilor de mâncare asociată cu creşterea frecvenţei meselor, duce la dezechilibrarea diabetului”, a explicat medicul.

De asemenea, nici copiii nu ar trebui să țină post. Până în jurul vârstei de 14 ani, organismul acestora are nevoie de mai mulți nutrienți pentru o bună dezvoltare. E bine să consume regulat produse de origine animală și să nu se lipsească de acestea.

ADVERTISEMENT

“Organismul copiilor nu este pregătit pentru a face faţă unor astfel de carenţe. Privarea copiilor de calciul conţinut de produsele lactate are consecinţe importante asupra dezvoltării sistemului osos, dar şi endocrin”, a mai precizat medicul Florin Roșu, potrivit news.ro.

Alimentele pe care să le eviți în timpul postului

În perioada postului, sunt anumite alimente ce trebuie evitate. Printre acestea se numără conservele preparate în casă şi cele produse pe cale industrială. În cazul în care nu sunt corect preparate termic, acestea pot fi contaminate cu bacteria Clostridium botulinum, care poate provoca botulism.

“Această toxină a fost găsită în conservele care conţin puţin acid, cum ar fi cele de sfeclă, ciuperci sau fasole verde, dar şi în conservele de peşte sau în semipreparate de tipul cârnaţilor sau al şuncii.

Metodele de conservare a alimentelor prin adăugarea de ulei la suprafaţa acestora produc condiţii de anaerobioză, fapt care favorizează producerea de toxină botulinică”, a mai explicat medicul Florin Roșu.

Simptomele de botulism apar la aproximativ 12 – 36 de ore de la consumul alimentelor contaminate. Persoanele care au simptome trebuie să se prezinte rapid la spital pentru a fi tratate în timp util.

ADVERTISEMENT
Tags: