News

Peste 200 de dosare de fraudare a fondurilor UE, în 2023, în România. Raportul Parchetului European indică fraude de aproape două miliarde de euro

Au fost deschise 215 dosare de fraudare a fondurilor europene, în România, în 2023. Ce arată un raport al Parchetului European
04.03.2024 | 17:18
Peste 200 de dosare de fraudare a fondurilor UE in 2023 in Romania Raportul Parchetului European indica fraude de aproape doua miliarde de euro
Peste 200 de dosare de fraudare a fondurilor UE. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Conform unui raport al Parchetului European, în 2023 au fost deschise 215 dosare de fraudare a fondurilor UE în România. Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi precizează că prejudiciul estimat este de 1,87 de miliarde de euro.

Peste 200 de dosare de fraudare a fondurilor UE, deschise în România

În urma anchetelor, 29 de oameni au fost puși sub acuzare. Raportul mai arată că au fost făcute 367 de sesizări privind România, anul trecut. Dintre acestea, 15 au venit de la instituții ale Uniunii Europene, 331 de la autoritățile din România, 20 din zona privată și una din oficiu.

ADVERTISEMENT

Din totalul celor 215 de dosare deschise în România, 16 au ajuns în instanță. Pentru cinci dintre ele a fost deja dată o decizie în primă instanță. În șapte cazuri au fost date decizii definitive, arată informațiile oficiale.

Potrivit raportului, publicat de news.ro, cele mai multe dintre aceste investigații vizează fraude referitoare la finanțări din domeniul programelor de dezvoltare regională şi urbană (88), alte programe (54), programele de finanţare a agriculturii şi de dezvoltare rurală (52), programe de coeziune socială (30).

ADVERTISEMENT

La ora actuală, EPPO are în derulare, în România, mai multe dosare decât anul trecut. Vorbim de un număr total de 260 de anchete, prejudiciul fiind de circa 1,97 miliarde de euro. Șapte dintre ele sunt legate de fraude privind TVA (55,4 milioane de euro prejudiciu).

Anchetă privind subvențiile din bani europeni pentru stuful din Deltă

Printre acestea se numără și ancheta privind subvențiile din bani europeni pentru stuful din Delta Dunării. De acești bani ar fi urmat să beneficieze mai multe companii care au legătură cu liderul PSD, Paul Stănescu. Informația a fost confirmată, recent, chiar de șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.

ADVERTISEMENT

„Avem o anchetă în curs, colegii au ridicat documente de la APIA. Este o investigație care a început de curând și în momentul în care o să finalizăm vom face publice mai multe informații”, a declarat Kovesi pentru Spotmedia.

Mai mult, șefa Parchetului European a dezvăluit că și dosarul achiziției de autoturisme BMW pentru Poliția Română se află în atenția instituției pe care o conduce. Kovesi a criticat DNA pentru clasarea acestui dosar, spunând că va afecta propria investigație deschisă de EPPO.

ADVERTISEMENT

Laura Codruța Kovesi a mai spus că Parchetul European va ataca decizia DNA. Amintim că mașinile BMW pentru MAI au fost cumpărate în perioada în care Ministerul era condus de Lucian Bode. Licitația a fost câștigată de o persoană care ar fi apropiată de președintele Klaus Iohannis.

 

ADVERTISEMENT