News

Peste 270.000 de români au solicitat amânarea plăţii ratelor! Ce procent de soluţionări există

27.04.2020 | 15:54
ADVERTISEMENT

Peste 270.000 de români au solicitat amânarea plăţii ratelor bancare. Băncile au soluţionat 65% dintre solicitările primite de la clienţi, persoane fizice sau juridice. 

Peste 270.000 de români au solicitat amânarea plăţii ratelor: “Ne bucurăm de aceste cifre”

Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dăescu, a explicat că cererile îşi fac efectul din momentul depunerii şi nu din momentul soluţionării lor, care poate dura până la 15 zile:

ADVERTISEMENT

„Băncile operează mai întâi solicitările care sunt apropiate de maturitate, de scadență. Așa cum e logic, astfel încât clienții să fie serviți în funcție de maturitatea cea mai apropiată, scadența lor la credit.

Ne bucurăm că aceste cifre au arătat că s-a intrat în linie dreaptă și că procesele funcționează, clienții își găsesc nevoile fără să fie agitație, precipitare. Suntem mulțumiți să vedem că toți clienții își aleg durata în care își amână ratele.

ADVERTISEMENT

E un sfat în continuare – durata cu care se alege această amânare e foarte importantă, pentru că se amână o sarcină în viitor și trebuie să o echilibreze bine”, a spus Dăescu la Digi 24.

“Dacă aveți un depozit pe un an și să spunem că dobânda este 3%, depozitul fiind de 10.000 de lei”

Atenţie! Românii care cer amânarea plăţii ratelor bancare trebuie să plătească dobândă pentru această perioadă, iar suma creşte pe măsură ce termenul este mai mare. Conform Ordonanţei de Urgenţă, termenul maxim de amânare este de 9 luni, până la finalul anului 2020.

ADVERTISEMENT

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al Guvernatorului BNR a vorbit pentru FANATIK la începutul lunii aprilie despre modul în care băncile vor încasa această dobândă:

“Ordonanța este foarte limpede. Rata are trei părți: principalul, capitalul de bază, dobânzile și comisioanele. Ele sunt la pachet și ordonanța spune că amânarea se face la pachet. Deci, sunt amânate plățile, dar dobânzile se calculează pentru perioada asta.

ADVERTISEMENT

La finalul perioadei, 5-6-9 luni, dobânda se cumulează. Să spunem că este o amânare pe 5 luni. Dobânda se cumulează și se introduce în principal. Nu este o dobândă la dobândă.

Este exact sistemul de la depozite. Dacă aveți un depozit pe un an și să spunem că dobânda este 3%, depozitul fiind de 10.000 de lei. La finalul anului, aplicându-se dobânda, se fac 10.300. Cu dobânda se pot face două lucruri: ori o retrag, las capitalul, alții o lasă.

Dacă o lasă, dobânda se capitalizează, în sensul că noul capital va fi 10.300 și în anul următor, dobânda este tot 3% și noul capital va fi 10.609 lei. Asta nu este dobândă la dobândă. Este dobândă capitalizată. Adică dobânda calculată a intrat în depozit. Așa cum se face la depozit, așa se face și la credite”, a explicat Vasilescu.

ADVERTISEMENT