Peștele este considerat unul dintre cele mai delicioase și mai sănătoase alimente. Consumul său regulat face minuni pentru organism. Deși tendința multora este să se orienteze după peștele scump, există alternative la fel de sănătoase, la un preț mult mai mic.
Românii întâmpină tot felul de dificultăți atunci când aleg peștele pe care îl pun pe masă. Unii dintre ei se raportează la preț, în timp ce alții se raportează la beneficiile pe care acesta le are pentru organism.
În general, peștele este recomandat tuturor datorită faptului că este un tip de carne foarte sănătoasă. Conținutul ridicat de acizi grași Omega-3 ajută organismul și joacă un rol esențial în menținerea sănătății creierului.
Atunci când alegem peștele, trebuie să fim atenți la mai multe aspecte. Dincolo de detaliile vizibile care semnalează prospețimea, peștii trebuie aleși în funcție de beneficiile lor. De obicei, orice tip de pește poate fi consumat fără griji, dar există și anumite excepții, precum peștii grași ( somnul sau crapul).
De cele mai multe ori, preferințele românilor se îndreaptă către consumul de somon. Acesta este un pește popular, iar beneficiile lui sunt foarte bine știute de către toți. Surprinzător sau nu, consumul frecvent de somon poate veni la pachet și cu anumite dezavantaje.
Nutriționiștii recomandă ca somonul să fie consumat de maxim 2 ori pe săptămână. Acesta face parte din categoria peștilor cu un conținut ridicat de mercur, așa că ar trebui dozat corespunzător.
Cei care țin cont de recomandarea specialiștilor și aleg chiar să ”taie” din meniu somonul, au la dispoziție o variantă la fel de gustoasă și de sănătoasă, însă mult mai ieftină. Este vorba despre păstrăv care se găsește cu ușurință în toate supermarketurile din România.
Spre deosebire de somon care este considerat un pește de ”lux”, păstrăvul este mult mai ieftin. În supermarketurile de la noi din țară, un kilogram de păstrăv este 24 de lei. În schimb, cine vrea să consume somon, trebuie să scoată din buzunar 100 de lei pentru un singur kilogram.
Păstrăvul este o sursă excelentă de proteine și vitamine. Acesta conține vitamina B12, niacină și acizi grași Omega-3. Păstrăvul este un element esențial în dieta sportivilor și a copiilor, în cazul celor din urmă facilitându-le dezvoltarea armonioasă.
Introdus în alimentație, păstrăvul previne atacurile de cord, accidentele vasculare și reduce inflamația din organism. De asemenea, contribuie la menținerea nivelului colesterolului bun și scade trigliceridele.
Păstrăvul este un pește versatil, astfel că, indiferent de modul în care îl vei găti, va fi la fel de bun. Acesta poate fi preparat atât cu lămâie și usturoi, cât și cu garnitură de legume la tavă.