Life

Peștele ieftin și delicios pe care să-l mănânci de Buna Vestire 2024. Conține „elixirul tinereții” și e o sursă bogată de vitamine

Peștele ieftin și gustos care are multiple beneficii și care poate fi consumat de Buna Vestire 2024. Românii trec pe lângă el în magazine fără să știe, de fapt, cât e de bun.
24.03.2024 | 09:30
Pestele ieftin si delicios pe care sal mananci de Buna Vestire 2024 Contine elixirul tineretii si e o sursa bogata de vitamine
Peștele ieftin și delicios care face minuni pentru organism. Bun de mâncat de Buna Vestire 2024 Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Peștele ieftin care îmbunătățește vederea și este plin de vitamine. Îl găsești în orice supermarket, dar puțini români îl consumă. Iată despre ce este vorba și care sunt beneficiile acestui aliment.

Peștele ieftin care conține „elixirul tinereții”. Bun de mâncat de Buna Vestire 2024

Românii ocolesc peștele, cu toate că acest aliment este unul recomandat de medicii nutriționiști. În magazine se găsește o gamă variantă de sortimente, proaspăt, refrigerat sau congelat.

ADVERTISEMENT

Uneori, însă, oamenii țin cont și de preț, pentru că somonul, păstrăvul, dorada, scrumbia și somnul sunt considerate destul de scumpe. Dar există și variante înlocuitoare, la fel de gustoase și bogate în vitamine și nutrienți de calitate, precum proteine, calciu, fier și Omega 3.

Peștele sănătos, fără mercur, și care înlocuiește somonul este unul mic, dar care se află la îndemâna oricui. Este vorba chiar despre șprot, pe care majoritatea îl consumă vara, la mare. Cu toate acestea, având în vedere că de Buna Vestire (25 martie 2024) este dezlegare la pește, acesta poate fi consumat fără probleme, mai ales dacă nu ai un buget mare.

ADVERTISEMENT

O porție de numai 100 de grame de șprot nu trece de 100 de calorii, dar cantitatea de nutrienți găsită în acest pește este una considerabilă și deloc de trecut cu vederea, căci are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Bun pentru inimă și creier

Șprotul este o sursă de Omega 3- bun atât pentru inimă, cât și pentru creier. Totodată, o conține seleniu, un mineral considerat un elixir al tinereții, care poate reduce riscul anumitor forme de cancer, dar și nivelului de metionină din corp.

ADVERTISEMENT

Astfel, este inhibată activitatea hormonilor responsabili cu acumularea depozitelor de grăsime accelerarea procesului de îmbătrânire. Tot acest mineral găsit în peștele ieftin previne apariția afecțiunilor tiroidei.

Acizii grași din compoziție pot, de asemenea, să mențină vederea și să previn degenerescența maculară, ce afectează abilitatea de a vedea la distanță sau de aproape, spun specialiștii.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit inclusiv cu acizii Omega 3, găsiți în șprot, joacă un rol cheie în prevenirea bolii Alzheimer, reducând acumularea de proteine tau și beta-amiloide de nivel cerebral, notează csid.ro. 

ADVERTISEMENT