News

Pfizer, profit record după vânzarea vaccinului COVID-19. Câte miliarde a obținut compania farmaceutică

Pfizer a dat lovitura prin producerea la scară largă a vaccinului anti Covid-19. Americanii au avut un profit de aproape 10 miliarde de dolari în ultimul an.
29.07.2022 | 16:35
Pfizer profit record dupa vanzarea vaccinului COVID19 Cate miliarde a obtinut compania farmaceutica
Pfizer a obținut profituri de 10 miliarde de dolari. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Veniturile companiei farmaceutice au atins un nivel record în al doilea trimestru și au depășit, cu mult, așteptările Wall Street.

Venituri record pentru Pfizer, producătorul de vaccin anti-Covid

Conform News.ro vaccinul dezvoltat pentru a combate infectarea cu Covid-19, precum și tratamentul antiviral Paxlovid, au valorat miliarde de dolari pentru companie.

ADVERTISEMENT

Așadar, Pfizer a înregistrat venituri de 27.7 miliarde de dolari, o creștere cu 47% raportat la aceeași perioadă a anului trecut, precum și cele mai mari vânzări trimestriale consemnate în istoria companiei. Profitul este pe măsură, de 9.9 miliarde de dolari, mai mare cu 78% față de al doilea trimestru din 2021.

Compania a obținut venituri de 8.8 miliarde de dolari prin vânzarea vaccinului anti-Covid și 8.1 miliarde de dolari pentru vânzările de Paxlovid.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care pandemia nu a trecut, Pfizer se așteaptă să vândă vaccin în valoare de 32 de miliarde de dolari, la nivel global și Paxlovid în valoare de 22 miliarde de dolari.

Conform sursei citate, vânzările totale estimate de Pfizer până la finele anului depășesc 100 de miliarde de dolari, astfel că o acțiune va ajunge să valoreze 6.45 dolari, de la 6.30 dolari.

ADVERTISEMENT

Împreună cu partenerii germani de la BioNTech, cei de la Pfizer au încheiat în iunie 2022 un contract de 3.2 miliarde de dolari cu guvernul Statelor Unite ale Americii, pentru a furniza 105 de milioane de doze de vaccin până în toamnă.

Comanda va include vaccinuri ”actualizate” care vor fi eficiente împotriva subvariantei Omicron. Mai mult, SUA au opțiunea de a cumpăra alte 195 de milioane de doze.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Andrei Baciu a anunțat că România va intra, la toamnă, în posesia noului vaccin eficient împotriva Omicron. Cu toate acestea, nu va exista o strategie de vaccinare ca și în trecut, autoritățile considerând că noul val Covid-19 nu va mai afecta atât de puternic societatea.

”Ne vom supune acelorași reguli europene, în sensul în care orice vaccin trebuie să urmeze toți pașii de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului și numai în urma unei recomandări și emiterii autorizației de către Comisia Europeană, numai atunci poate fi administrat. Deci, în momentul când acesta va parcurge acești pași, putem să-l avem și noi în România, sperăm să fie cât mai devreme, în toamnă, sperăm în luna septembrie.

În acel moment, practic o să fie un vaccin adaptat variantei circulante, care să vină cu o eficacitate suplimentară”, a precizat Andrei Baciu.

ADVERTISEMENT