News

Pfizer va crește prețul vaccinului de patru ori. Cât va costa o doză din serul anti-Covid-19

Compania Pfizer se așteaptă ca prețul la o doză de vaccin să urce la 130 de dolari, de la 30 dolari cât e în prezent, din cauza cererii scăzute.
24.10.2022 | 12:15
Pfizer va creste pretul vaccinului de patru ori Cat va costa o doza din serul antiCovid19
Vaccin Pfizer, tot mai scump. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Creșterea de preț va fi implementată după ce va expira programul actual de achiziții al Statelor Unite ale Americii. Anunțul a fost făcute de directorul general al Pfizer, Angela Lukin.

Pfizer își crește prețul la vaccin de patru ori

Conform Reuters, Pfizer va crește prețul vaccinului de patru ori până la o valoare de aproximativ 130 de dolari pe doză. Vaccinul e oferit momentan gratuit tuturor americanilor, însă după creșterea considerabilă de preț rămâne de văzut cum va fi gestionată situația.

ADVERTISEMENT

Lukin ”speră” că vaccinul va fi, oricum, pus gratuit la dispoziția persoanelor care au asigurare privată sau asigurare plătită de guvern.

Analiștii de pe Wall Street anticipau o astfel de creștere de preț din cauza cererii slabe pentru vaccinuri anti-Covid. Astfel, producătorii de vaccinuri trebuie să-și crească prețurile pentru a îndeplini previziunile pentru veniturile pe 2023 și anii următori.

ADVERTISEMENT

Guvernul SUA plătește în prezent 30 de dolari pe doză de vaccin Pfizer, însă e de așteptat ca piața să se mute în privat, după expirarea urgenței de sănătate publică din SUA și restul lumii.

”Suntem încrezători că preţul din SUA al vaccinului pentru Covid-19 reflectă eficienţa globală a costurilor şi asigură că preţul nu va fi o barieră pentru accesul pacienţilor”, a transmis Lukin, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Pfizer se așteaptă ca piața pentru Covid-19 să fie la fel de mare ca și piața pentru vaccinurile împotriva gripei. Conform datelor oficiale, aproximativ 15 milioane de americani au primit o injecţie de rapel în primele şase săptămâni de la lansarea noilor vaccinuri.

Comparativ, în primele șase săptămâni din 2021 peste 22 de milioane de oameni primeau a treia doză de vaccinare, în condițiile în care doar persoanele în vârstă sau cu probleme de sănătate erau eligibile în acel moment. Acum lista e mult mai largă, însă oamenii nu mai par interesați de vaccin.

ADVERTISEMENT

Pfizer crede că achiziția vaccinurilor va fi transferată în sectorul privat undeva în a doua jumătate a anului 2023, însă această ”mutare” depinde mult de epuizarea ofertei pe care guvernul SUA o va contracta.

ADVERTISEMENT