News

Piața Android se transformă: marii jucători lucrează la propriile procesoare pentru telefoane. Cum vei beneficia de pe urma acestei schimbări

Marii producători de telefoane Android mizează pe propriile procesoare pentru telefoane, iar asta ți-ar putea aduce beneficii.
23.10.2021 | 21:55
Piata Android se transforma marii jucatori lucreaza la propriile procesoare pentru telefoane Cum vei beneficia de pe urma acestei schimbari
ADVERTISEMENT

Piața telefoanelor Android trece printr-un amplu proces de transformare.

Nu este foarte vizibil, ba chiar poate trece neobservat având în vedere simpla inspecție a unuia sau a mai multor telefoane.

Segmentul procesoarelor de telefon trece, probabil, prin cea mai mare schimbare de la dezvoltarea smartphone-urilor încoace.

ADVERTISEMENT

După ce multă vreme producătorii de telefoane au preferat să cumpere procesoare pentru dispozitive de la câțiva creatori consacrați, marii jucători din piață au început să se reorienteze către soluții proprii.

Există câteva motive pentru care producătorii au început să adopte această strategie, iar unele dintre aceste motive s-ar putea transforma și în beneficii pentru utilizatorii de rând.

ADVERTISEMENT

Înainte de a merge mai departe însă, este necesară o mențiune importantă. În prezent, termenul de procesor a ajuns să fie folosit pentru componentele de tipul SoC sau system-on-a-chip. După cum sugerează și numele acestora, un SoC aduce laolaltă toate componentele dedicate anumitor sarcini, cum ar fi procesorul în sine, placa video, unități de procesare neurală și altele.

Pentru simplitate, termenul de procesor a ajuns să fie folosit referindu-ne la aceste sisteme SoC, sisteme complete prin natura lor.

Tradițional, piața telefoanelor Android este dominată de doi producători de procesoare, care dețin, de fapt, un oligopol în această industrie.

Este vorba de Qualcomm și MediaTek, care împreună dețin 67% din piața procesoarelor de telefoane.

ADVERTISEMENT

Totuși, procentajul acesta se referă la toți producătorii, unde este inclus și Apple, care însă nu furnizează procesoare pentru Android.

Procesoarele în regim propriu nu sunt o noutate pe piața Android

Tot pe această listă apare și Samsung, ce produce procesoare Exynos pentru propriile telefoane și marginal pentru alți producători (ca Vivo și Meizu).

ADVERTISEMENT

Revenind însă la MediaTek și Qualcomm, dacă prima dintre cele două companii are o cotă de piață mai mare, cea de-a doua este recunoscută pentru procesoarele mai performante pe care le produce la vârful gamei.

Unii producători de telefoane cu Android au decis să meargă pe căi proprii, începând dezvoltarea de SoC-uri proprii pentru telefoane.

Huawei, de exemplu, a creat seria de procesoare Kirin, realizate de subsidiara HiSilicon, pentru a se diferenția în piața producătorilor chinezi, afirmându-se ca un ofertant premium în materie de smartphone-uri.

Din păcate pentru Huawei, scandalurile în care a fost implicată compania în timpul ultimilor ani au mers într-atât încât să devină un război personal pentru fostul președinte american, Donald Trump.

Compania s-a trezit fără acces la componente și tehnologii americane, astfel că a trebuit să renunțe chiar la producția propriilor procesoare Kirin.

Totuși, o concesie a fost făcută de guvernul SUA, care a permis Qualcomm să vândă procesoare Snapdragon (fără tehnologie 5G) către Huawei. Astfel, producătorul chinez e acum capabil să vândă din nou telefoane, între care noul P50.

Și Samsung a ales să lucreze cu propriile procesoare, asta încă de acum un deceniu. Iar telefoanele sale ajung pe multe piețe din lume cu procesoarele Exynos, create ”în casă”, spre deosebire de cele Qualcomm.

Noul val de producători, pregătit să schimbe piața procesoarelor

Dincolo de acești producători consacrați de SoC-uri proprii, au început, însă, să se remarce și alte nume care adoptă aceeași strategie.

Cel mai mare nume care s-a alăturat acestui trend este Google, care odată cu noile Pixel 6, va aduce pe piață procesoarele proprii, cunoscute ca Tensor.

Deși anunțul vizavi de procesoarele proprii a venit doar în urmă cu câteva luni, este evident că Google a avut în lucru acest proiect încă de acum câțiva ani.

Realizarea unui procesor de la zero este un proces mult mai complicat decât producția unei noi variante a unui sistem deja existent. E nevoie de câțiva ani de cercetare și dezvoltare pentru a ajunge la o astfel de realizare.

Cel mai recent anunț de dezvoltare a unui procesor propriu vine de la Oppo, un alt producător chinez care are de gând să aleagă propriul drum în dezvoltarea telefoanelor sale.

Compania a dat și un orizont de timp pentru fanii brandului; astfel, procesorul ar urma să fie disponibil. Acesta ar urma să fie prezent în telefoane undeva în 2023 sau în 2024.

Și Xiaomi și Vivo intră pe lista producătorilor care lansează procesoare proprii. Aceste două branduri, însă, nu au lucrat la sisteme SoC, ci la componente de procesare imagistică (ISP). N-ar fi deloc surprinzător, însă, ca acestea să fie doar începutul care să deschidă drumul către componente mai complexe.

De ce ar trebui să te intereseze deciziile producătorilor în privința procesoarelor

Cu toate că, la prima vedere, pare că nu contează neapărat foarte mult decizia de a avea un SoC propriu într-un telefon, aceasta deschide noi orizonturi producătorilor, iar avantajele se vor răsfrânge, ulterior, și asupra experienței de utilizare oferită utilizatorilor.

Probabil cel mai important și cel mai pragmatic argument în favoarea dezvoltării proprii este cel al costului. Sigur, dezvoltarea de la zero a unui sistem de tip SoC poate costa câteva miliarde de dolari, iar asta înseamnă că doar marii actori din industrie își permit să facă o astfel de investiție.

După această investiție masivă, însă, dispare dependența de unul dintre vânzătorii de procesoare, cu precădere Qualcomm și MediaTek.

Oligopolul celor două companii le permite să țină prețurile sus în mod artificial, prețuri care se răsfrâng în costul final al telefonului.

Astfel, producătorii care au expertiza și fondurile necesare pot rupe această legătură și pot, după ceva timp, să producă procesoare mult mai ieftine decât cele cumpărate de la un terț.

Nu este vorba doar de bani, însă, când vine vorba de procesoarele telefoanelor.

Control sporit asupra procesorului = performanțe mai ridicate în utilizarea de zi cu zi

Un aspect poate chiar mai important este cel al controlului mult mai mare asupra legăturii dintre hardware și software. În momentul în care un producător decide să lanseze un nou telefon dotat cu un procesor disponibil pe piață, dispozitivul va fi limitat de ceea ce este capabil procesorul, în termeni de viteză și de suport pentru anumite tehnologii.

Cu ajutorul unui SoC propriu, un producător poate alege exact modul în care poate optimiza partea de software în jurul elementelor hardware din telefon.

Producătorii de procesoare creează sisteme cu anumite puncte forte. Qualcomm, de exemplu, excelează la capitolul plăcilor video integrate.

Un brand de telefoane care are o altă arie de interes va ajunge, mai devreme sau mai târziu, să colaboreze cu un producător al căror procesoare nu sunt neapărat ideale. Realizând SoC-ul în aceeași companie, e mult mai ușor de dictat o direcție de lucru.

Avantajele se răsfrâng mai departe și asupra suportului software oferit pentru procesor. Din rațiuni financiare și tehnologice, aceștia nu oferă suport pentru un SoC pentru mai mult de doi-trei ani. În schimb, un procesor dezvoltat în propria ”ogradă” poate primi mai mulți ani de suport de la producător.

Samsung, de exemplu, a început să ofere patru ani de suport pentru telefoanele din gamele mid-range și premium. Google deja le-a luat fața sud-coreenilor și anunță cinci ani de update-uri periodice pentru telefoane. A avea un procesor propriu face mult mai ușoară această perioadă îndelungată de update-uri, care ar putea chiar să crească la un moment dat (nu foarte mult, însă, deoarece producătorii nu au neapărat un interes real ca ai lor clienți să țină prea mulți ani de un telefon).

În principiu, un telefon care are un procesor de producție proprie ar trebui să fie considerabil mai bun decât unul care vine cu un procesor standard, disponibil de la un vânzător terț.

Procesoarele proprii, marele avantaj al Apple

Multă lume apreciază iPhone-urile și critică simultan sistemele cu Android, pentru că cele din urmă ajung, mai devreme sau mai târziu, să se poticnească din cauza resurselor impropriu alocate. În paralel, un iPhone vechi de câțiva ani reușește să se miște destul de bine și în prezent.

Apple are un mare avantaj aici, având propriile procesoare și fiind nevoită să optimizeze procesele doar pentru un număr redus de telefoane (sub 5 modele pentru fiecare proces0r). În paralel, un producător de Android trebuie să se mulțumească cu un procesor dintr-o anumită gamă, făcut pentru a acoperi nevoia a câteva zeci de modele de smartphone-uri.

Chiar și în acest scenariu, în care marii producători de telefoane aleg să își creeze propriile procesoare pentru smartphone-uri, afacerile Qualcomm și MediaTek nu vor dispărea.

Desigur, o parte din cifra lor de afaceri se va diminua datorită reducerii comenzilor, însă pentru că nu toți producătorii au bugetul necesar pentru a-și dezvolta propriile SoC-uri, cei mai mici vor apela în continuare la companiile anterior menționate.

Asta se va întâmpla, ocazional, chiar și cu producătorii care au deja procesoare proprii. De regulă, SoC-urile proprii sunt realizate pentru telefoane mai performante, în vreme ce pentru dispozitivele din gama entry-level se apelează tot la terți.

Firește, nou-intrații pe piața procesoarelor vor vinde, dacă vor dori, și altor companii. Cum Samsung vinde procesoare Exynos către Vivo și Meizu, tot așa ar putea face și alții.

Un lucru e sigur, dezvoltarea acestei ramuri a industrii nu poate fi decât benefică pentru utilizatorii de rând. Chiar și dacă producătorii vor rămâne orientați către profit, vor exista multe alte beneficii în ceea ce privește utilizarea telefoanelor create astfel.

ADVERTISEMENT
Tags: