Life

Plachie de peşte, reţeta perfectă pentru Sfântul Andrei. Secretul pentru un gust de senzaţie

Află cum se prepară rețeta perfectă pentru Sfântul Andrei, plachie de pește. Este un fel de mâncare potrivit pentru o masă în familie, având un gust de senzație.
29.11.2021 | 15:49
Plachie de peste reteta perfecta pentru Sfantul Andrei Secretul pentru un gust de senzatie
Plachie de peşte, reţeta perfectă pentru Sfântul Andrei. Cum se prepară acest fel de mâncare delicios. Sursa foto: retetesivedete.ro
ADVERTISEMENT

Rețeta de plachie de pește este perfectă pentru Sfântul Andrei, iar gustul delicios îi va impresiona pe cei dragi. Sosul pe bază de ceapă este cel care îi dă acestui fel de mâncare un gust inconfundabil.

Pentru această rețetă ai nevoie de un pește alb cu carne dulceagă, cum ar fi crap, caras, biban de mare sau roșioară.

ADVERTISEMENT

Citește în continuare și află care sunt ingredientele necesare și modul în care se prepară plachia de pește.

Plachie de peşte, reţeta perfectă de Sfântul Andrei

Peștele alb este foarte sănătos și sunt multe feluri în care îl poți găti pentru tine și cei dragi. O rețetă perfectă pentru ziua de Sfântul Andrei este plachia de pește, un fel de mâncare gustos și destul de simplu de preparat.

ADVERTISEMENT

Poți folosi orice tip de pește alb cu carne dulceagă, iar combinația de sos pe bază de roșii și ceapă îi va da un gust de senzație. Secretul constă în prepararea corectă a sosului.

Marți, 30 noiembrie, este și o zi cu dezlegare la pește, așa că e momentul perfect să gătești acest preparat.

ADVERTISEMENT

Ingrediente

Este important ca peștele să fie cântărit după curățare.

  • 500 – 750 g pește (crap/caras/biban de mare/roșioară)
  • 2 cepe (200 – 250 gr)
  • 2 căței mari de usturoi
  • 50 ml vin alb sec
  • 80 ml bulion (sau 2 – 3 roșii din conservă mixate/50 ml sos simplu de roșii)
  • o foaie de dafin
  • un fir de cimbru
  • 2 boabe ienibahar (opțional)
  • 1/4 linguriță boabe de piper negru
  • 1/2 lingură de oțet (sau suc de lămâie)
  • o legătură de pătrunjel
  • 50 ml ulei

Supa-bază pentru pește

  • capetele și cozile peștilor
  • un morcov
  • o felie de țelină
  • o roșie mică

Rețeta de plachie de pește. Cum se prepară acest fel de mâncare

Peștele se curăță de intestine și se taie aripioarele cu o foarfecă, apoi se curăță de solzi. Se taie apoi coada și capul, acestea urmând a fi folosite la supa-bază.

ADVERTISEMENT

Dacă peștele este mare, poate fi tăiat în bucăți de aproximativ 250 g. Dacă peștii sunt mici se pot lăsa întregi. Se presară bucățile de pește cu sare grunjoasă de mare în interior și în exterior, potrivit e-rețete.ro.

Într-o cratiță se pun capetele și cozile de pește împreună cu morcovul, țelina și roșia tăiate bucăți. Se adaugă apă doar cât să acopere totul, apoi se lasă la fiert la foc mic, cu capac, timp de 20 – 30 de minute. Se strecoară supa rezultată din amestec.

Între timp se încinge uleiul și se prăjesc bucățile de pește pe ambele părți până sunt pe jumătate făcute, cam 2 minute pentru fiecare parte, dar fără să se rumenească prea tare. Peștele se scoate pe o farfurie.

În grăsimea rămasă se adaugă ceapa tăiată peștișori. Aceasta se călește, amestecând la foc mic din când în când, timp de aproximativ 15 – 20 de minute. Se adaugă usturoiul tăiat felii, apoi se mai lasă ca călit încă un minut.

Se adaugă apoi foaia de dafin și vinul și se lasă la fiert la foc mediu până se evaporă vinul. Se adaugă bulionul și se fierbe la foc mediu timp de 2 – 3 minute.

Se adaugă 300 ml din supa-bază de pește, cimbrul, ienibaharul, piperul boabe și sarea după gust. Amestecul se aduce la fierbere și se lasă la fiert cu capac timp de 30 de minute, la foc mic.

Sosul se drege de sare. Dacă e foarte dulce, se poate adăuga puțin oțet. Se adaugă 1/2 din pătrunjelul tocat și bucățile de pește în sos, care se stropesc apoi cu sos pentru a se îmbiba bine. Se pune capacul și se mai lasă la fiert aproximativ 5 – 10 minute.

Se oprește focul, apoi se lasă 10 minute pentru a se combina aromele. Rețeta de plachie de pește este gata și se servește pe pat de mămăliguță presărat cu cealaltă jumătate de pătrunjel. Poftă bună!

ADVERTISEMENT