News

Plafonul până la care se acordă cardul pentru plata facturilor ar putea crește. Anunțul autorităților

Veste bună pentru mii de români. Plafonul până la care se acordă cardul pentru plata facturilor ar putea crește din toamnă. Anunțul venit de la Guvern.
01.02.2023 | 23:52
Plafonul pana la care se acorda cardul pentru plata facturilor ar putea creste Anuntul autoritatilor
Veste bună pentru mii de români. Plafonul până la care se acordă cardul pentru plata facturilor ar putea crește. Sursa foto: Ministerul Fondurilor Europene
ADVERTISEMENT

Miercuri, 1 februarie, a început la nivel național distribuţia cardurilor de energie. Proiectul a demarat în București și 6 judeţe: Alba, Argeş, Teleorman, Bacău, Bihor și Ilfov, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Veste bună pentru mii de români. Plafonul până la care se acordă cardul pentru plata facturilor ar putea crește

În prima zi a acestei luni, au fost distribuite, conform guvernanților, 362.000 de carduri de energie. De joi, vor pleca alte 132.000 de carduri în 5 judeţe: Brăila, Covasna, Giurgiu, Vâlcea şi Botoşani, potrivit datelor ministerului.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, în momentul în care au anunțat sprijinul pentru populație, autoritățile au spus că există 4 milioane de beneficiari ai cardului de energie. Aceștia vor primi 1.400 de lei în două tranșe.

Acest număr ar putea crește din septembrie, când urmează a doua tranșă din an. Într-o conferință de presă, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a declarat că analizează în coaliție să crească plafonul de venit de la 2.000 de lei la 3.000 de lei pentru emiterea cardurilor de energie de 1.400 lei.

ADVERTISEMENT

Analizăm după decizia care va avea loc în coaliție ca pentru tranșa a 2-a să creștem plafonul de venit în funcție de cum se derulează tranșa 1 și de modul în care ne mai vedem din punct de vedere al fondurilor alocate, dar există această perspectivă de modificare a plafonului de venit și să discutam cu Comisia Europeană de modificări până la 3000 de lei.

Noi avem acești bani pentru că sunt din politica de coeziune 2014-2020, dar trebuie să operăm și modificăm programele operaționale derulate în paralele, dar tot presupune un proces mai îndelungat de modificare”, a afirmat oficialul.

ADVERTISEMENT

Banii pe cardurile de energie vor intra pe 20 februarie, a mai anunțat ministrul Boloş.

Cine primește cardul de energie pentru plata facturilor la electricitate și gaze

Conform Ordonanței de Urgență adoptate de Guvern, cardul de energie pentru plata facturilor este primit de următoarele categorii de persoane:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
ADVERTISEMENT

De subliniat că beneficiarii care se încadrează în mai multe dintre categoriile enumerate mai sus vor beneficia de un singur card de energie.

ADVERTISEMENT