News

Planeta are o nouă insulă! Cum și unde s-a format noul petic de pământ cu lungimea de 1 kilometru

O nouă insulă s-a format în ultimele zile pe Pământ, iar aceasta are dimensiunea de aproximativ 1 kilometru.
19.08.2021 | 16:36
Planeta are o noua insula Cum si unde sa format noul petic de pamant cu lungimea de 1 kilometru
ADVERTISEMENT

Pământul are o nouă insulă, aceasta apărând în urma unei erupții vulcanice subacvatice foarte puternice.

Această nouă bucată de pământ este, însă, temporară, și are șanse foarte mari să dispară în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Noua insulă s-a format în apropierea Japoniei, la aproximativ 1.200 de kilometri sud de Tokio. Chiar dacă are un caracter temporar, insula are și nume, Niijima, care se traduce ca ”insulă nouă.”

Acest nou petic de pământ are dimensiunea de aproximativ 1 kilometru, formă de semilună, și a apărut la cam 4,5 kilometri nord de Minami-Ioto, în apropierea insulelor Nanpo, aflate la sud de arhipelagul japonez.

ADVERTISEMENT

Insula Niijima a apărut ca urmare a erupției vulcanului submarin Fukutoku-Okanoba. Acesta a fost descoperit în 1904, în urma unei erupții de la acea vreme.

Conform Agenției Meteorologice din Japonia, erupția submarină, prima din ultimul deceniu a acestui vulcan, a început în dimineața zilei de 13 august.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ofițerii Pazei de Coastă japoneze au văzut pentru prima dată insula în data de 15 august 2021.

”Conform observațiilor realizate de către Paza de Coastă, activitatea vulcanică încă se desfășoară la Fukutoku-Okanoba, unde evenimentul submarin a început pe 13 august”, au transmis oficialii de la agenția meteo.

ADVERTISEMENT

Insula ar putea cădea victimă eroziunii, la fel ca altele apărute în regiune

Având în vedere estimările erupției și ale rămășițelor acesteia, dar luând în calcul și posibilitatea de activitate vulcanică în viitorul apropiat, Paza de Coastă a transmis o avertizare de navigare către navele ce tranzitează zona.

Marinarii au fost avertizați și cu privire la bombele vulcanice, dar și la erupțiile orizontale de gaze și cenușă, care pot apărea în urma interacțiunilor violente dintre lavă și apă.

Teoretic, formarea unor astfel de insule ar putea avea și consecințe geopolitice, dacă autoritățile ar putea să se folosească de acestea pentru a argumenta o expansiune a teritoriului.

Totuși, dacă insula va supraviețui pe termen lung, aceasta se află atât de aproape de Minami-Ioto, încât existența sa nu ar aduce schimbări în ceea ce privește apele teritoriale sau zona economică exclusivă.

Apariția de noi insule în această regiune nu e un fenomen singular. În 2013, o erupție subacvatică a format o insulă ce s-a unit cu Nishinoshima.

Totuși, multe insule dispar, fiind victime ale eroziunii. Insule apărute în 1904, 1914 și 1986 au fost pierdute în urma acestui fenomen.

Dacă Niijima va supraviețui sau nu, depinde de cât de mult va dura erupția și de tipul rocilor care formează această insulă.

Vulcanii submarini sunt fisuri în suprafața planetei pe unde magma poate erupe. Mare parte dintre acești vulcani se află în zonele de formare a plăcilor tectonice și sunt mult mai mulți decât cei tereștri.

Se estimează că aproximativ 75% din totalul magmei ajunse pe Pământ provine din erupțiile vulcanilor subacvatici.

Cu toate că mare parte dintre acești vulcani se află la mari adâncii, există și unii care s-au format în ape mai puțin adânci. Erupțiile acestora pot trimite în atmosferă materie, așa cum se întâmplă și în cazul unei erupții terestre.

Se estimează că pe Pământ există mai bine de 1 milion de vulcani submarini, însă cea mai mare parte a acestora sunt inactivi.

ADVERTISEMENT