News

Planta de sezon care a ajuns să coste în piețe mai mult decât carnea. Mulți români o consideră un deliciu

Românii sunt gurmanzi prin definiție, astfel că se explică ușor de ce concetățenii noștri cheltuie aproximativ 27% dintr-un salariu pe hrană, într-o lună.
03.03.2024 | 22:10
Planta de sezon care a ajuns sa coste in piete mai mult decat carnea Multi romani o considera un deliciu
Planta de sezon care a ajuns să coste în piețe mai mult decât carnea. Mulți români o consideră un deliciu. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Desigur, nu doar faptul că oamenii sunt pofticioși ar explica asta, ci și faptul că alimentele sunt tot mai scumpe. Iar excepție nu fac nici urzicile, ”delicatesele sezonului” care au ajuns să fie mai scumpe decât carnea. Un kilogram de urzici poate să coste chiar și 60 de lei, dublu față de valoarea din 2023.

Planta de sezon care a ajuns să coste în piețe mai mult decât carnea

Oamenii spun că sunt nevoiți să le vândă atât de scump pentru că se culeg foarte greu, din pădure. Doar că, așa cum Observatornews.ro indică, acestea se găsesc și în marile magazine la jumătate de preț. Oricum, un kilogram de urzici a ajuns să coste mai mult decât un kilogram de carne, o situație absurdă din toate punctele de vedere.

ADVERTISEMENT

Cu toate astea oamenii cumpără urzici, chiar dacă preferă varianta mai ieftină de 15 lei pentru 500 de grame. Oamenii care le cumpără sunt extrem de pretențioși, pentru că urzicile nu sunt pentru oricine, astfel că bucătarii oferă sfaturi referitoare la modul în care ar trebui pregătite și gătite urzicile.

Cel mai important aspect, care trebuie ținut minte, spălatul și curățatul urzicilor este un adevărat ritual. Deși rețeta pare simplă, urzicile se înjumătățesc după acest proces, astfel că e greu de înțeles de ce un kilogram costă atât de mult. Practic, din acel kilogram rămân doar 500 de grame de urzici comestibile.

ADVERTISEMENT

”Facem un sos din ceapă, roşii, ulei, după care lăsăm. Când sosul va fi gata vom adauga urzicile noastre opărite. Vă daţi că dintr-un kilogram cred că vor rămâne undeva la 400-500 de grame. Urzica fiind sălbatică o să aibă un gist mai aspru. Şi adăugaţi spanac? Da! Spanac şi fiecare ce doreşte”, a declarat bucătarul Florin Vechiu.

De ce sunt urzicile atât de gustoase și sănătoase?

Gurmanzii de top spun că cea mai bună combinație a urzicilor e cea cu ouă ochi și mămăligă, pentru că pe lângă gustul ”unic” urzicile sunt extrem de sănătoase. “Urzicile sunt extraordinare din punct de vedere nutriţional. În primul rând, au acid folic, ceea ce îl găsim foarte rar în zona de legume şi fructe, au un aport foarte bun de vitamina A.

ADVERTISEMENT

Dacă discutăm despre o cantitate care să ne permită nişte beneficii reale asupra sănătăţii, vorbim despre 300 de grame pe o servire, măcar de 2-3 ori pe săptămână”, explică nutriționistul Ionuț Ignat, nutriţionist. Totuși, cei care nu au bani de urzici pot să se reorienteze spre leurdă, usturoi sălbatic, care se vinde cu 3 lei legătura.

Nutriționiștii spun că urzicile sunt bogate în aminoacizi, proteine, flavonoide și minerale pentru formarea oaselor precum fier, calciu, magneziu, potasiu și zinc. Urzica conține vitamine și minerale care vă pot ajuta să vă mențineți oasele puternice, fiind este una dintre cele mai bune surse de vitamina K.

ADVERTISEMENT

Atenție, însă, la cules! În unele cazuri, oamenii pot avea o reacție alergică severă la o înțepătură de urzică. Această complicație poate pune viața persoanei respective în pericol și necesită îngrijiri medicale imediate. Simptomele unei reacții alergice severe includ: dificultăți de respirație, de înghițire, respirație șuierătoare, senzație de amețeală, greață, vărsături, ritm cardiac crescut sau dureri de stomac.

ADVERTISEMENT