Life

Planta pe care mulți români o țin în casă de Sărbători, fără să știe că e toxică: „Putem să facem toxiinfecție alimentară”

Planta pe care mulți români o au în casă de sărbători fără să știe la ce pericole se expun. Este toxică și creează probleme de sănătate.
13.12.2023 | 10:19
Planta pe care multi romani o tin in casa de Sarbatori fara sa stie ca e toxica Putem sa facem toxiinfectie alimentara
Planta toxică pe care mulți români o au în casă în perioada sărbătorilor. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Planta pe care mulți români o au în casă în perioada festivă poate duce la apariția unor afecțiuni de sănătate. Se găsește în aproape toate aranjamentele și este foarte frumoasă, dar trebuie să ai mare grijă.

Planta toxică pe care mulți români o au în casă de sărbători

Din aranjamentele de sărbători nu lipsește Crăciunița, planta pe care mulți români o iubesc și își doresc să o țină înflorită cât mai mult timp. Însă, pe cât este de frumoasă, pe atât este de periculoasă, spun specialiștii.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) au descoperit că este foarte toxică și nu ar trebui lăsată la îndemâna copiilor. Totodată, atunci când este îngrijită necesită multă atenție.

„Vorbim despre o plantă cunoscută şi apreciată, chiar în această perioadă ea se află la loc de cinste pentru că este un simbol al Crăciunului. Înfloreşte acum, în perioada aceasta a Crăciunului şi din acest motiv a primit şi denumirea populară de Crăciuniţă.

ADVERTISEMENT

Această plantă decorativă care arată foarte frumos, cu frunze de la verde până la roşu foarte aprins, în degrade, este apreciată din punct de vedere ornamental, însă trebuie să avem mare grijă pentru că, pe cât este de frumoasă, pe atât de toxică este”, a dezvăluit directorul BRGV, Costel Vînătoru, pentru Agerpres despre planta nelipsită de pe mesele românilor.

Crăciunița nu trebuie lăsată la îndemâna copiilor

Sucul pe care planta îl lasă este periculos și poate cauza iritații atunci când intră în contact cu pielea, ba chiar și toxiinfecție alimentară. „Trebuie să avem grijă atunci când o îngrijim, în special când îi rupem frunzele, lăstarii, trebuie să ne spălăm bine pe mâini cu săpun, pentru că sucul acela dacă rămâne pe mâini şi ducem mâna la ochi, la gură, putem să avem iritaţii destul de dure sau foarte grav, putem să facem toxiinfecţie alimentară.

ADVERTISEMENT

Mare atenţie şi la copii în perioada aceasta, mai ales cei care sunt mici, lăsaţi nesupravegheaţi şi care au tendinţa de a duce la gură tot ceea ce prind. Ar fi un mare pericol ca aceste plante să fie lăsate în preajma copiilor. Sunt frumoase, ornamentale, dar sunt toxice”, a adăugat specialistul.

Vâscul este periculos

O altă plantă pe care românii o iubesc și are o însemnătate specială este vâscul, care este un semn de bun augur al dragostei atunci când este agățat în tocul ușii. Totuși, și acesta are proprietăți ce pot fi periculoase.

ADVERTISEMENT

„Este o plantă aflată la limita pericolului cu graniţa medicinei. Părţi din această plantă, cum ar fi seminţele, sunt toxice, aparatul foliar, frunzele nu sunt atât de toxice, ba chiar sunt recomandate în anumite concentraţii pentru anumite afecţiuni”, a explicat cercetătorul.

ADVERTISEMENT