Planta din România, mai scumpă decât carnea de porc. În ultimii ani, se cultivă de către mulți producători, dar puțini își permit să și-o o achiziționeze. Este bogată în vitamine și, de altfel, tot puțini sunt cei care o consumă.
Un kilogram cu această plantă poate ajunge până la 40 sau chiar 50 de lei kilogramul în magazine. Fermierii vând ceva mai ieftin dacă achiziționezi direct de la ei, cu 36 de lei kilogramul.
Tot în magazine, o legătură este la fel de scumpă, până la 20 de lei. Dacă v-am stârnit curiozitatea, aflați că este vorba despre sparanghel, care de câțiva ani este o afacere înfloritoare pentru mulți români.
Doi soți din Suceava au adus sparanghel tocmai din Olanda și l-au plantat în România. Ba chiar și-au convins un membru al familiei să înlocuiască cultura de grâu și porumb, cu cea de sparanghel, tocmai pentru că este mai avantajoasă din punct de vedere al câștigului.
”Soiul este din Olanda. Dacă e soare, vreme bună, caldă, avem şi producţie. Anul ăsta am recoltat zi de zi. Anul trecut, o zi da, trei nu, depinde după cerinţe, cine voia sparanghel, prieteni, cunoscuţi”, a declarat pentru Observator Cosmin Cîmpanu, agricultor.
Alți agricultori s-au inspirat de la italieni, după ce au lucrat în peninsulă la cules sparanghel 15 ani. Este cazul lui Cătălin Ioan Laiu, originar din județul Neamț. În primă fază, a trebuit să investească 10.000 de lei în business-ul său. Acum, se bucură de 3000 de lei și pe săptămână din ceea ce vinde.
”Nu mai facem faţă comenzilor. Vrem să mai plantăm un hectar (….) Restaurante, foarte mulţi casnici (sunt clienții pe care îi are, n.r)”, a declarat bărbatul pentru Știrile Protv.
Sparanghelul merge foarte bine cu salate, la micul dejun cu ouă, cu risotto, mușchi de vită, cu pește sau pui. Potrivit nutriționiștilor, conține o substanță foarte nutritivă, care contribuie la regenerarea celulară a organismului. Este vorba despre asparagină, cu un conținut ridicat de antioxidanți.
”Asparagina, substanţa din structura sparanghelului, ajută la regenerarea celulară a organismului. Are un conţinut ridicat de antioxidanţi. Ne ajută să ne păstrăm sănătatea tubului digestivid, dar şi cea a sistemului imunitar”, a transmis și Daniela Bălănuc, nutriționist.
În pofida culturilor de sparanghel de care dispunem, potrivit unor date Eurostat, noi importăm în continuare 600 de tone de sparanghel, în vreme ce suprafața cultivată la noi în țară a atins 170 de hectare.
Singura deosebire a sparanghelului din import față de cel al producătorilor români este prețul mai mic. Uneori, un kilogram al celui importat poate fi 20 de lei, iar cel autohton poate atinge 35 de lei sau 50 de lei.