Planta pe care ar trebui să o pui în borcanul cu gogoșari pentru a se menține crocanți toată iarna. Este un truc util, folosit mai ales de bucătarii cunoscuți.
Toamna, înaintea sezonului rece, multe gospodine pun murături pentru a le avea în timpul iernii. Printre cele mai consumate se numără gogoșarii, pentru care există mai multe rețete și trucuri utile.
Rădăcina de hrean poate fi folosită atunci când pui gogoșari, dar și alte murături, deoarece le menține tari și crocante. Dacă folosești această plantă, gogoșarii se vor menține mult mai crocanți iarna și vor avea un gust delicios.
Tot ce trebuie să faci este să adaugi, la fiecare borcan de gogoșari, unul sau două tije subțiri de hrean. Trucul este unul foarte util, iar murăturile tale se vor menține mult timp.
Aroma de hrean este una picantă, iar murăturile vor avea un gust deosebit datorită acestei plante. Combinația este una delicioasă, așa că e bine să adaugi hreanul în murăturile tale.
În plus, trebuie menționat și faptul că poți folosi și o altă plantă pentru a păstra murăturile crocante toată iarna. Este vorba despre țelină, care le va oferi gogoșarilor un parfum foarte plăcut.
Dacă adaugi două felii de rădăcină de țelină în borcane, adaugă frunzele deasupra gogoșarilor, după ce îi adaugi pe toți. În acest fel, murăturile își vor păstra textura crocantă.
Totodată, trebuie să acorzi foarte mare atenție alegerii condimentelor. Dacă adaugi foi de dafin, căței de usturoi și boabe de piper, gogoșarii tăi se vor menține crocanți.
Atunci când vrei să pui gogoșari, trebuie să știi că e important ca legumele să fie cât mai proaspete. De asemenea, trebuie să folosești sare neiodată, specială pentru murături.
Pentru a pune gogoșarii la murat, trebuie să speli bine legumele, să îndepărtezi codițele și semințele, apoi să le tai felii cu ajutorul unui cuțit ascuțit.
Poți tăia legumele rondele sau le poți lăsa întregi, după cum preferi. Se amestecă apoi, într-un vas mare, oțetul, apa, sarea și zahărul. Se pun la foc până când se ajunge la punctul de fierbere.
După ce ingredientele se dizolvă complet, se adaugă foi de dafin și boabe de piper. Lichidul fierbinte mai trebuie să rămână pe aragaz timp de aproximativ 5 minute, până când se infuzează toate aromele.
Se adaugă apoi bucățile de gogoșar. Se mai lasă la fiert timp de 5 – 7 minute. Nu trebuie să fierbi prea mult legumele, pentru că nu vor mai rămâne crocante.