News

Plata contribuției la pilonul II de pensii crește la 4,75%. Cum aflați ce sume dețineți în conturi și când puteți încasa acești bani

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a precizat cum se poate opta pentru un administrator de pensii. Nivelul de contribuție la pilonul II de pensii va crește la 4,75%.
25.11.2021 | 22:57
Plata contributiei la pilonul II de pensii creste la 475 Cum aflati ce sume detineti in conturi si cand puteti incasa acesti bani
ADVERTISEMENT

Ar urma să se majoreze contribuțiile la pilonul II al sistemului de pensii. Această măsură este prevăzută și în noul program de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR.

În principiu, se vrea o majorare a contribuției de la 3,75% în acest moment la 4,75%

Care este vârsta optimă pentru a cotiza la un sistem de pensii?

Contribuția la sistemul de pensii administrat privat are caracter obligatoriu în momentul în care o persoană cu vârsta de până la 35 de ani își începe activitatea profesională.

ADVERTISEMENT

Pentru persoanele cu vârsta între 35 și 45 de ani care cotizează la sistemul public de pensii, aderarea este facultativă.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a precizat pentru Digi24 cum se poate opta pentru un administrator de pensii, ce riscuri implică și cum se pot afla mai multe informații privind contribuțiile și randamentele.

ADVERTISEMENT

„Sistemul pensiilor private a avut în ultimele 12 luni o evoluție pozitivă și așa a fost pe toată durata de funcționare a pilonului 2.

Datele la final de septembrie arată că pilonul II a acumulat că pondere în PIB spre 8%, ceea ce o contribuție substanțială la PIB. Sunt investiții cu riscul cel mai mic, cu performanță cea mai bună”, a precizat Daniel Apostol, conform digifm.ro.

ADVERTISEMENT

Ce este cotizația la fondul de pensii cu administrare privată?

Cotizația la fondul de pensii administrat privat este o parte a contribuției de asigurări sociale individuale plătite la sistemul public de pensii. Pilonul II (pensia administrată privat) reprezintă 3,75% din baza de calcul (venitul lunar brut). Înscrierea în sistemul de pensii particulare obligatorii nu presupune nicio altă obligație financiară adițională.

De asemenea, participantul are posibilitatea de a se transfera la un alt fond de pensii, însă doar după plata primei contribuții. Acest transfer se efectuează gratuit la cel puțin doi ani de la data aderării la fondul respectiv. Anual, gestionarul fondului trebuie să îl anunțe pe afiliat cu privire la starea contului său.

ADVERTISEMENT

Cum aflăm valoarea totală a cotizației?

De asemenea, Daniel Apostol spune că există un link pe site-ul ASF unde poți vedea care este valoarea totală a cotului.

„Pe site-ul ASF este un link dedicat celor interesați, pentru pilonul II și III, cei interesați intră acolo, își aleg sertarul cu informațiile necesare, cer și primesc informații cu privire la valoarea cumulată a contribuției. La pilonul 2, situația stă puțin diferit față de pilonul III, unde contribuția e voluntară.

Îndemnul meu e că oamenii să verifice ce se întâmplă cu banii lor, să își aleagă fondul de pensii, să se mute pentru că au libertatea asta în funcție de datele pe care le obțin. Să se responsabilizeze privind această contribuție”, a mai precizat reprezentantul ASF.

Cum să îți alegi propriul fond de pensii?

În funcție de performanțe, fiecare participant poate alege un fond de pensii administrat privat; pe site-ul ASF sunt afișate listele administratorilor și randamentele fondurilor. Opțiunea pentru un fond de pensii administrate în mod privat trebuie făcută în decurs de 4 luni de la data angajării. Cei care nu au ales în acest termen sunt repartizați aleatoriu.

„Alegerea fondului de pensii trebuie să se facă în deplină cunoștință de cauză cu privire la randamentele fondului și la profilul de risc al participantului. De asemenea, pe site-ul ASF, la secțiunea Informații privind pensiile private, există o prezentare generală a tuturor celor șapte fonduri de pensii administrate privat, inclusiv a performanțelor lunare ale acestora. Cetățenii își pot face o idee despre performanțele acestora și pot solicita fondurilor de pensii informații suplimentare care să îi ajute să se pronunțe. Compania trebuie să își țină clienții la curent anual și să îi informeze cu privire la valoarea activului net, profitabilitatea și performanța”, a adăugat Daniel Apostol.

Modalitatea de efectuare a plății sumelor de bani

Valoarea netă a averii personale (suma adunată) poate fi cerută de la data la care îndeplinești cerințele de pensionare în sistemul public de pensii pentru limită de vârstă. Modalitățile și clauzele de pensionare privată vor fi cuprinse în normele din viitoarea lege cu privire la plata de pensii private. La ora actuală, la cerere, beneficiarul primește suma cuvenită sub formă de plată unică sau în rate, eșalonate pe o perioadă de maximum 5 ani. În cazul unui deces, respectiva cotizație revine urmașilor (moștenitorilor).

„Suntem în elaborarea legii de plata a pensiilor private care a va defini procedurile și calendarul. Suma acumulată va fi cerută de beneficiar la dată îndeplinirii condițiilor legale de pensionare. Dacă între timp intervine un eveniment dramatic, moștenitorul celui care a contribuit va primi acea contribuție. Dacă e și el la vârstă pensionării va beneficia și el. Dacă e încă în câmpul muncii, contribuția va fi arondată propriilor contribuții. Legea de plata va lămuri pe fiecare situație în parte cum se va putea intră în posesia acumulărilor acestor economisiri pe termen lung. Sfatul meu e să ne uităm unde sunt banii, să fim informați, pentru că trebuie să știm ce se întâmplă cu cei 3.75% din munca noastră”, conform lui Apostol.

Pot fi pierduți banii?

Reprezentantul ASF ne asigură că nu se va pierde nici un singur ban din fondul de pensii privat, mai ales că statul garantează pentru acest sistem.

„Nu, statul garantează acest sistem. Singurul lucru care nu poate fi garantat de nimeni e o anume rată de profitabilitate, dar felul în care sunt supravegheate aceste fonduri care administrează fondurile de pensii dau semnale cu privire la stabilitatea și corectitudinea acestor fonduri”, a mai precizat Daniel Apostol.

ADVERTISEMENT