News

Politician spaniol împuşcat în cap, în centrul Madridului. Cu o oră înainte de incident îl critica dur pe premierul Pedro Sanchez

Alejo Vidal-Quadras Roca, fost europarlamentar spaniol între 1999 şi 2014, a fost împuşcat în cap joi, în centrul Madridului.
09.11.2023 | 17:05
Politician spaniol impuscat in cap in centrul Madridului Cu o ora inainte de incident il critica dur pe premierul Pedro Sanchez
Alejo Vidal-Quadras a fost împuşcat în plinăp stradă, la Madrid Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Politicianul spaniol Alejo Vidal-Quadras Roca (78 de ani) a fost împușcat în față joi, la Madrid, a anunțat poliția. Fostul șef al Partidului Popular Spaniol din regiunea Catalonia a fost împușcat în zona Salamanca, în jurul orei locale 13.30 (ora 14.30, ora României).

Un polițist i-a acoperit rana și a oprit sângerarea

Incidentul s-a petrecut pe strada Nunez de Balboa, în dreptul numărului 40, unde un băbat pe motocicletă, purtând o cască neagră, a tras asupra lui Vidal-Quadras. Acesta a fost rănit, dar a supravieţuit tentativei de asasinat. “Este conștient și a fost transferat la un spital din Madrid”, scrie presa iberică.

ADVERTISEMENT

Martorii îl descriu pe cel care a tras ca având între 20 şi 30 de ani şi spun că a fugit cu o motocicletă Yamaha, neagră în direcţia străzii Goya. Agenţii încă îl caută, în timp ce Poliţia Municipală a izolat zona.

Primii care au ajuns la fața locului au fost polițiștii din districtul Salamanca. Unul dintre ofiţeri, cu ajutorul unui trecător, i-a acoperit rana de pe față și l-a împiedicat să mai piardă sânge, potrivit martorilor.

ADVERTISEMENT

Glonțul a intrat prin pometul drept și a ieșit pe partea stângă. Paramedicii Samur-Protecția Civilă l-au transferat pe Vidal-Quadras la Spitalul La Princesa în stare gravă, dar viața lui nu este în pericol. Grupul V Omucideri se ocupă de anchetă, iar polițiştii adună probe de la fața locului.

Cu numai o oră înainte de eveniment, fostul lider al PP postase un tweet în care critica înțelegerea dintre PSOE și Junts. “S-a convenit deja infamul pact dintre Sánchez și Puigdemont, care zdrobește statul de drept în Spania și pune capăt separației puterilor.

ADVERTISEMENT

Națiunea noastră va înceta astfel să mai fie o democrație liberală și va deveni o tiranie totalitară. Noi spaniolii nu vom permite asta”, a scris Vidal-Quadras pe rețelele de socializare.

Fizician de profesie, Vidal-Quadras a fost președinte al Partidului Popular din Catalonia, din decembrie 1991 până în septembrie 1996. De asemenea, a fost vicepreședinte al Parlamentului European din 1999 până în 2014.

ADVERTISEMENT

Pe 27 ianuarie 2014 și-a anunțat plecarea din PP, după 30 de ani de membru, fiind în dezacord cu politica menținută de preşedintele de atunci, Mariano Rajoy. El s-a înscris atunci în Vox, o nouă organizație politică, la a cărei conducere se aflau José Antonio Ortega Lara și Santiago Abascal,

ADVERTISEMENT