News

Poliția Română, varianta nouă de Big Brother. Achiziție impresionantă de zeci de milioane de lei. IGPR cumpără zece mii de telefoane și tablete

Big Brother, varianta Poliția Română. IGPR pregătește o achiziție impresionantă. Zeci de milioane de lei plătește instituția pe telefoane și tablete cu ajutorul cărora agenții vor verifica totul în timp real
30.06.2022 | 15:20
Politia Romana varianta noua de Big Brother Achizitie impresionanta de zeci de milioane de lei IGPR cumpara zece mii de telefoane si tablete
Poliția Română, varianta nouă de Big Brother, achiziții de dispozitive mobile. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România Big Brother a început încă de acum doi ani de zile când Poliția a primit bani serioși de la Executivul condus atunci de liberalul Ludovic Orban pentru implementarea unui sistem de supraveghere. Culmea, totul se întâmpla în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare și polițiștii urmau să încaseze nu mai puțin de 126 de milioane de lei.

Poliția Română, în varianta Big Brother

Concret, încă din 2020, agenții care lucrau la „Rutieră” au început să fie dotați cu echipamente speciale prin care nu doar îi prindeau pe cei care circulau cu viteză, dar care interferau inclusiv cu activitatea autorităților publice locale. Cu alte cuvinte, polițiștii puteau să identifice zonele în care se executau lucrări publice și să solicite administratorilor urgentarea finalizării.

ADVERTISEMENT

De altfel, cel puțin pe hârtie, proiectul arăta bine și schimba serios întreaga implicare a agentului de teren. Apoi, România a trecut la o nouă eră, cea în care a fost invadată de dispozitive radar fixe și mobile, dar și de alte echipamente care să detecteze comportamentul neadecvat al conducătorilor auto. Și toate aceste date urmau a fi introduse într-un sistem centralizat, sistem la care agenții puteau să aibă acces în timp real.

De data aceasta, la doi ani de zile distanță, Inspectoratul General al Poliției Române a scos la licitație un contract de, atenție mare, 38 de milioane de lei, adică mai bine de șapte milioane de euro. Instituția a solicitat de urgență achiziția a 10.000 de dispozitive mobile care ar urma să faciliteze agentului din teren accesarea bazei de date a Poliției.

ADVERTISEMENT

Contractul este încadrat la Programul Operațional Infrastructura Mare și este finanțat de la Bruxelles. De remarcat că doar patru mii de dispozitive vor fi cumpărate cu bani nerambursabili. Celelalte șase mii de bucăți vor fi plătite de la buget.

Achiziție impresionantă a IGPR-ului

Interesant este că IGPR a motivat la capitolul „informații despre contextul care a determinat achiziționarea produselor” că întreaga listă de cumpărături ar aduce posibilitatea agenților de a accesa resursele sistemului chiar din stradă. Mai mult decât atât, Poliția Română a explicat că, la momentul actual, nu există o dotare suficientă, instituția bazându-se mai degrabă pe proiecte pilot implementate cu dispozitive mobile.

ADVERTISEMENT

Pentru că este și o solicitare a Uniunii Europene, guvernul condus acum de Nicolae Ciucă a aprobat pe repede înainte și Strategia Națională de Siguranță Națională, o strategie care se întinde pe următorii opt ani de zile, până în 2030. Autoritățile și-au luat angajamentul să reducă cu 50% numărul victimelor accidentelor rutiere, în condițiile în care România este pe prima poziție la acest capitol negru.

Achiziția IGPR-ului tocmai acest lucru îl urmărește în contextul în care România trebuie să operaționalizeze un sistem automat de detecție, procesare şi sancționare a abaterilor de la regulile circulației rutiere. Concret, sancționarea automată a șoferilor ar urma să se bazeze, după cum apare în strategia rutieră, pe un sistem integrat, cu nu mai puțin de 300 radare mobile și 500 camere video.

ADVERTISEMENT

Așa cum FANATIK v-a informat AICI sistemul trebuie implementat neapărat în următorii doi ani iar costurile camerelor video, a celor 300 de radare și a 1.000 de limitatoare de viteză se ridică la peste 35 de milioane de euro.

Ce angajări face Poliția Română

Mai mult decât atât, IGPR a anunțat că face angajări masive. Mai exact, până la sfârșitul anului vor fi organizate mai multe concursuri pentru selectarea a peste 2.800 de persoane. Vor fi disponibile posturi de ofițer la investigarea criminalităţii economice, rutieră, logistică, financiar, resurse umane, dar şi la structura de securitate sau cercetare şi prevenire a criminalităţii.

De asemenea, instituţia mai vrea să angajeze agenţi de poliţie la rutieră şi ajutor şef post, siguranţă publică sau chiar electronist. Sunt locuri și la reținere și arestare preventivă, dar și la acțiuni speciale în liniile de muncă pirotehnic și asalt.

ADVERTISEMENT