News

Polițiștii ies în stradă. Angajații MAI cer salarii mai mari și sporuri actualizate

Angajații MAI ies în stradă și vor protesta în fața Ministerului de Interne, fiind nemulțumiți de salariile mici și de lipsa sporurilor actualizate.
12.09.2023 | 10:54
Politistii ies in strada Angajatii MAI cer salarii mai mari si sporuri actualizate
Angajații MAI cer salarii mai mari și sporuri actualizate. Foto: RTV
ADVERTISEMENT

Mai mult, polițiștii cer asistență legală în caz de ultraj. Sindicaliștii MAI mai cer aplicarea în integritate a legii-cadru salarizării 153/2017, dar și modernizarea Statutului polițistului. Protestul va începe la ora 11:00 când polițiștii vor picheta sediul Ministerului de Interne.

Polițiștii ies în stradă și protestează

Sindicaliștii au mai multe revendicări și cer aplicarea legii-cadru 153/2017, mai exact Anexele nr. VI – Familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, inclusiv Anexa nr. VIII – Familia Administraţie (care priveşte personalul contractual), în ceea ce priveşte calculul sporurilor şi indemnizaţiilor la valorile salariale intrate în vigoare de la 1 iunie anul curent, conform RTV.

ADVERTISEMENT

Polițiștii mai cer acordarea de asistență juridică în caz de ultraj, conform Legii nr. 360/2002, precum și asigurarea protecției juridice a polițistului, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj. Practic, sindicaliștii cer ca cei care comit această infracțiune să ajungă în arest preventiv sau să primească închisoare cu executare.

”Măsura în cauză are în vedere faptele de ultraj din ultima vreme, care s-au înmulţit, pe fondul legii permisive şi a măsurilor judiciare tot mai blânde dispuse de către unii magistraţi”, au remarcat sindicaliștii. Polițiștii mai doresc actualizarea normei de hrană în raport cu statisticile oficiale ale INS.

ADVERTISEMENT

Totodată, sindicaliștii vorbesc despre actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat poliţiștilor judiciarişti / beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Lg. 153/2017. Momentan aceste sporuri sunt la niște valori minime, conform specialiștilor din domeniu.

O altă problemă identificată de sindicaliști e lipsa unui drept constituțional la grevă pentru polițiști, în condițiile în care ”actualele pârghii de luptă sindicală sunt insuficiente pentru categoria noastră profesională, avantajând forul legislativ, MAI şi Guvernul, care pot decide discreţionar, în funcţie de interesele lor politicianiste, ce drepturi aplică sau nu în sectorul de activitate Ordine Publică”.

ADVERTISEMENT

Desigur, polițiștii doresc să scoată Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR, în condițiile în care pensiile militare de stat nu fac parte din cele 6 sisteme de pensii de serviciu enumerate în document, la capitolul Reforma sistemului de pensii publice, gestionat de CNPP.

În încheiere, polițiștii consideră că e nevoie urgentă de angajări în sistem și de majorări salariale. ”Diminuarea deficitului de personal, de cca. 20%, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă MAI; şi la noi poate fi aplicată soluţia Guvernului pentru familia ocupaţională Sănătate (500 lei/8 ore asigurarea grupei operative de la domiciliu şi 1000 lei grupa operativă asigurată în SDSL)”, mai transmite sindicatul.

ADVERTISEMENT

”Dacă strada nu va fi ocupată de polițiști, va fi ocupată de infractori!”, au avertizat sindicaliștii SNPPC. Statistic, România rămâne printre țările din UE cu cel mai mic număr de polițiști angajați la 100.000 de locuitori, mai exact 242, în condițiile în care Ungaria are 90 de polițiști, iar Croația 450.

ADVERTISEMENT