News

Polițiștii vor putea efectua percheziții fără mandat pentru a căuta o persoană dispărută. Proiect de lege

Oamenii legii nu vor mai avea nevoie de mandat pentru a căuta o persoană dispărută. Proiectul de lege a fost trimis în Parlament și urmează să fie adoptat tacit în data de 9 decembrie
30.11.2021 | 18:34
Politistii vor putea efectua perchezitii fara mandat pentru a cauta o persoana disparuta Proiect de lege
ADVERTISEMENT

Guvernul a trimis în Parlament, în regim de urgență, un proiect de lege conform căruia polițiștii vor putea face percheziții fără mandat în cazul unei persoane dispărute. Documentul ar conține prevederi neconstituționale, consideră Consiliul Superior al Magistraturii.

Percheziții fără mandat, în cazul persoanelor dispărute

Aprobarea proiectului de lege al Ministerului Afacerilor Interne ar însemna că oamenii legii care se află pe teren pentru a căuta o persoană dispărută pot intra cu forţa în locuinţe sau în sediile unor firme fără a avea nevoie nici de mandat de la judecător, nici de acceptul proprietarilor. Astfel, dacă poliţiştii, jandarmii, polițiștii locali sau alți angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au indicii clare că cineva că ar fi vinovat într-un caz de dispariție, aceștia au voie să efectueze percheziții în locuința sau sediul persoanei respective.

ADVERTISEMENT

Aceștia „au dreptul de a efectua verificări în imobile, spaţii închise sau deschise, vehicule ori alte asemenea locuri în care s-ar putea afla persoana dispărută”, potrivit documentului.

Proiectul mai prevede și faptul că polițiștii pot verifica dacă persoana căutată se află fizic acolo, excepție făcând cazul în care sunt observate indicii despre săvârşirea unei infracţiuni în spaţiul verificat. De asemenea, toate activitățile realizate de polițiști pot fi înregistrate cu mijloacele foto-audio-video din dotare, fără a fi nevoie de consimţământul persoanelor fizice prezente la locul desfăşurării acestora.

ADVERTISEMENT

VEZI AICI DOCUMENTUL

Un astfel de proiect de lege este necesar în România, mai ales că aproximativ 1.000 de persoane figurează pe site-ul Poliției Române ca fiind dispărute. În plus, tragedii precum cea petrecută acum mai bine de doi ani în Caracal trebuie evitate.

Proiectul de lege, criticat de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii critică însă iniţiativa poliţiştilor de a pătrunde în locuinţe, fără încuviinţarea unui judecător, și consideră că proiectul de lege nu ar fi constituțional. Prevederile din document „ridică probleme de compatibilitate cu art. 27, alin. (3) din Constituţia României, verificările în imobile prevăzute în proiect fiind veritabile percheziţii, care nu pot fi efectuate decât în baza dispoziţiei judecătorului şi doar în condiţiile şi în formele prevăzute de lege”, explică CSM.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în avizul CSM este precizat faptul că acest proiect de lege nu prevede un anumit interval orar în care pot fi desfășurate verificările în imobile comparativ cu perchezițiile care se fac cu un mandat și în cazul cărora există dispoziții în acest sens.

În plus, conform articolului 27, alineatul 4, din Constituția României, perchezițiile din timpul nopții sunt interzise. Excepție fac doar cazurile de infracțiuni flagrante.

ADVERTISEMENT

Cazul Caracal, motorul schimbărilor

Crima care a șocat întreaga țară și a stârnit indignare și în străinătate ar fi putut fi evitată. Poliția a susţinut atunci că, din cauza legii în vigoare, nu au putut să o salveze pe Alexandra Măceşanu. Deși oamenii legii se aflau în fața casei lui Gheorghe Dincă, bărbatul care a sechestrat-o și a ucis-o ulterior pe Alexandra, aceștia nu au putut intra deoarece au aveau mandat.

Cazul halucinant a îndoliat toată România. A fost nevoie să moară un suflet nevinovat pentru a fi luate măsuri de bun-simț, care în alte țări există deja. De exemplu, de abia după a avut loc această tragedie, a fost modernizată aplicația dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale care, în acest moment, pot localiza telefonul unei persoane care sună la 112.

În prezent, oamenii legii pot verifica chiar și toate apartamentele dintr-un bloc dacă există informații că cineva ar fi sechestrat, în urma unui apel la 112 din partea victimei.

Al treilea proiect e cu noroc

După mai multe tentative ale Ministerului Afacerilor Interne de a legifera un proiect de lege care să permită oamenilor legii să efectueze percheziții fără a avea nevoie de mandat pentru a căuta persoane dispărute, documentul actual pare să aibă mai mult succes. Acesta a primit aviz favorabil din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării în luna septembrie a acestui an. Apoi, prin procedură de urgență, a fost trimis în Senat de Cabinetul Câțu.

Primul proiect de acest fel a fost elaborat în vara anului 2019, dar a fost retras la scurt timp. Apoi, la sfârșitul aceluiași an, a apărut o nouă variantă care a fost pusă în dezbatere publică, însă a rămas blocată în minister. Anul următor a apărut ordonanţă de urgenţă care, la fel, a rămas la stadiul de proiect, din motive de neconstituţionalitate. De abia anul acesta, textul acelei ordonanţe de urgenţă a devenit actualul proiect de lege, după mici modificări.

Până acum, cinci comisii din Senat au dat aviz favorabil proiectului, fără niciun fel de amendamente. Proiectul va fi adoptat tacit în data de 9 decembrie 2021, iar apoi va fi trimis la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

 

ADVERTISEMENT