Populația Chinei s-a contractat pentru al doilea an consecutiv, în condițiile în care numărul deceselor a crescut, iar cel al nașterilor a atins un nou minim în 2023, cea de a doua mare economie a lumii confruntându-se cu un risc tot mai mare de criză demografică.
Datele guvernamentale publicate miercuri au arătat că populația totală a Chinei la sfârșitul anului 2023 era de 1,4097 miliarde de persoane, cu aproximativ 2 milioane de persoane mai puțin față de cele 1,4118 miliarde de chinezi înregistrați în 2022.
Anul trecut populația Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimele decenii cu aproximativ 850.000 de persoane față de 2021. Scăderea de la an la an poate părea relativ infimă, dar experții spun că reprezintă o tendință semnificativă pentru țară și o amenințare majoră pentru planurile sale de creștere.
Rata natalității în China s-a situat anul trecut la 6,39 la mie, în scădere de la 6,77 la mie în 2022, potrivit Biroului Național de Statistică, în condițiile în care costurile ridicate ale creșterii copiilor și nivelurile record ale șomajului în rândul tinerilor par să ducă la o reticență tot mai mare față de a avea copii.
Între timp, China a înregistrat 11,1 milioane de decese în 2023, în creștere de la 10,4 milioane în 2022. Observatorii au anticipat o astfel de creștere, deoarece China a ridicat brusc, la sfârșitul anului 2022, restricțiile stricte impuse în urma pandemiei de Covid-19.
Populația oficială a Chinei exclude străinii, precum și rezidenții din regiunile sale administrative speciale Hong Kong și Macao.
Datele demografice publicate miercuri au arătat, de asemenea, că proporția populației chineze în vârstă de 60 de ani și peste a depășit 20%. La începutul acestei săptămâni, într-un efort de a aborda provocările legate de îmbătrânirea populației, China a dezvăluit un plan de stimulare a “economiei de argint”, măsuri economice dedicate persoanelor la vârsta a treia.
Consiliul de Stat al Chinei a dezvăluit luni o serie de măsuri de promovare a “economiei de argint”, solicitând atât întreprinderilor de stat, cât și celor private să se orienteze către persoanele în vârstă și anunțând planuri de dezvoltare a 10 parcuri industriale și de creștere a investițiilor publice și private și a inovării în domeniul produselor și serviciilor pentru persoanele în vârstă.
”Economia de argint” se ridică în prezent la aproximativ 7.000 de miliarde de yuani (982 de miliarde de dolari), adică aproximativ 6% din PIB-ul total al Chinei, dar se estimează că va crește la 30.000 de miliarde de yuani (4.200 de miliarde de dolari) până în 2035, adică aproximativ 10% din PIB-ul total până atunci, potrivit Radio China National, citată de TIME.
Ultimele statistici guvernamentale publicate săptămâna aceasta arată că populația chineză cu vârsta de 60 de ani și peste era de aproximativ 297 de milioane în 2023, adică 21,1% din populația totală, ceea ce face din această țară o “societate super-îmbătrânită” conform standardelor Băncii Mondiale. Se preconizează că această categorie demografică va crește la peste o jumătate de miliard de persoane până în 2050.
În cel mai recent document de politică, Consiliul de Stat a emis 26 de orientări în patru domenii-cheie pentru a se asigura că toate nevoile emergente ale populației în curs de îmbătrânire vor fi abordate, de la asistența medicală inteligentă la planificarea financiară și până la “anti-îmbătrânire”, sau promovarea dezvoltării medicale și cosmetice pentru a combate “bolile geriatrice”.
Este primul document de politică introdus pentru a aborda în mod specific nevoile viitoare ale unei populații îmbătrânite în creștere la nivel național. Astfel de planuri de stimulare a economiei dedicate vârstei a treia au fost menționate pentru prima dată în 2022, când Consiliul de Stat a prezentat obiectivele și reperele “pentru a mobiliza societatea în ansamblu pentru a răspunde în mod activ la îmbătrânirea populației“.
Cu toate acestea, lipsește orice mențiune privind creșterea rolului populației în vârstă în forța de muncă, principiu pe care alte țări cu populații în scădere îl adoptă din ce în ce mai des pentru a-și menține nivelurile de productivitate națională.
Guvernul Chinei a sugerat anterior creșterea treptată a vârstei de pensionare, în condițiile în care, în prezent, aceasta este printre cele mai scăzute din lume, fiind de 60 de ani pentru bărbați, 55 de ani pentru femeile cu joburi de birou și 50 de ani pentru femeile care lucrează în fabrici.
Experții spun că dezechilibrul demografic al Chinei, care se agravează rapid, va însemna un dezastru pentru a doua cea mai mare economie a lumii, care se confruntă deja cu un șomaj fără precedent în rândul tinerilor și cu o criză imobiliară aparent imposibil de rezolvat.
Îmbătrânirea populației Chinei amenință obiectivele politice cheie ale Beijingului pentru următorul deceniu, care vizează stimularea consumului intern și reducerea datoriei în creștere, reprezentând o provocare serioasă pentru perspectivele de creștere economică pe termen lung. Creșterea proporției populației în vârstă de 60 de ani dă naștere la preocupări generalizate că sistemul său de pensii nu poate ține pasul fără o reformă semnificativă, în condițiile în care țara îmbătrânește rapid.
Sistemul de pensii din China este alcătuit din trei piloni, inclusiv sistemul de pensii de bază, gestionat de stat. Al doilea este un plan voluntar de pensii pentru angajați din partea angajatorilor, iar al treilea este reprezentat de sistemele private de pensii voluntare.
Atât sistemul corporatist, cât și cel privat rămân subdezvoltate, spun cercetătorii în domeniu, în timp ce sistemul public se află deja sub o presiune financiară semnificativă. Acesta este administrat în cea mai mare parte la nivel provincial, mai degrabă decât ca un sistem național.
Guvernele din nordul țării au cele mai mari deficite de pensii din cauza economiilor mai slabe și a fluxurilor mari de populație care au avut loc de-a lungul anilor. China a creat un fond special în 2018 pentru a transfera fondurile de pensii din provinciile de coastă mai bogate, cum ar fi Guangdong, în locuri precum Heilongjiang și Liaoning, pentru a aborda disparitățile dintre țări.
Aproximativ o treime din jurisdicțiile de la nivel provincial din China înregistrează deficite de pensii. Academia Chineză de Științe, administrată de stat, estimează că sistemul public de pensii va rămâne fără bani până în 2035. Potrivit experților în pensii, cheltuielile publice cu pensiile din China depășesc deja 5% din produsul intern brut.
Speranța de viață în China a crescut de la aproximativ 44 de ani în 1960 la 78 de ani începând cu 2021, mai mare decât în Statele Unite, și se estimează că va depăși 80 de ani până în 2050, ceea ce înseamnă că perioada în care o persoană va beneficia de pensie este în continuă creștere.
China are cel mai mare sistem de securitate socială din lume, cu aproximativ 1,05 miliarde de persoane care plătesc sau primesc plăți din pensia națională de bază la sfârșitul anului 2022, potrivit presei de stat, citată de Reuters. Pensia lunară medie în China a fost în 2020 de aproximativ 170 de yuani (23,62 dolari), potrivit Organizației Internaționale a Muncii a ONU.
Consiliul de stat al Chinei a prezentat în 2022 un plan pentru a sprijini populația în curs de îmbătrânire, care include creșterea numărului de centre de îngrijire și introducerea unui nou sistem de pensii private pentru a facilita investițiile într-o gamă largă de produse financiare.
Cu toate acestea, reformele sistemului de pensii au fost lente. China a anunțat în 2020 și 2021, în politicile oficiale, că vârsta legală de pensionare va fi majorată, dar nu au fost anunțate alte detalii. Mulți cetățeni și-au exprimat pe rețelele de socializare furia și anxietatea față de orice potențială schimbare, citând un mediu de lucru dificil în prezent, cu un șomaj ridicat.
Zece chinezi activi în câmpul muncii susțineau 1 pensionar în 2002, raportul urmând să scadă la 5 în 2021. Se preconizează că acest raport va scădea la 4 în 2030 și la 2 în 2050, a declarat Larry Hu, economist șef la Macquarie.