News

Povestea emoționantă a unui bărbat care și-a întâlnit mama după 42 de ani. A fost furat din spital, la naștere

Un bărbat din SUA a aflat la 42 de ani că a fost furat dintr-un spital din Chile. A fost victimă a traficului de copii din timpul dictaturii Pinochet
03.09.2023 | 13:55
Povestea emotionanta a unui barbat care sia intalnit mama dupa 42 de ani A fost furat din spital la nastere
Sute de copiii s-au reunit cu familiile biologice din 2014 Sursa foto: The New York Times, The Independent / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un bărbat în vârstă de 42 de ani din Virginia a reușit să își îmbrățișeze pentru prima dată mama biologică în timpul unei reuniuni în Valdivia, Chile. Bărbatul și-a căutat familia biologică după ce a citit despre astfel de reuniuni intermediate de ONG-ul Nos Buscamos.

Furat la naștere din Chile, un bărbat și-a întâlnit mama după 42 de ani

În urmă cu 42 de ani, angajații spitalului i-au luat fiul Mariei Angelica Gonzalez din brațe imediat după naștere, iar mai târziu i-au spus că a murit.

ADVERTISEMENT

“M-a lăsat fără suflare. … Am fost copleșit de tragedia acestui moment”, a declarat Jimmy Lippert Thyden după întâlnirea cu mama sa biologică, relatează The Independent. “Cum poți îmbrățișa pe cineva într-un mod care să compenseze 42 de ani de îmbrățișări?”

Thyden a început demersurile pentru a-și găsi familia biologică în aprilie, după ce a citit știri despre persoane ca el care s-au reunit cu rudele lor biologice cu ajutorul organizației nonprofit Nos Buscamos.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor descoperite de Nos Buscamos, Jimmy Lippert Thyden s-a născut prematur la un spital din capitala chiliană Santiago și a fost pus într-un incubator. Mama sa a fost externată, dar când s-a întors pentru a-și lua copilul, i s-a spus că acesta murise și că trupul său nu mai exista.

“Dosarul meu de adopție spune că nu am rude în viață. În ultimele luni am aflat că am o mamă, patru frați și o soră”, a declarat Thyden. Cazul meu este o “adopție falsificată”, a mai spus Thyden.

ADVERTISEMENT

Traficul de copii, politică de stat în timpul dictaturii Pinochet

Nos Buscamos estimează că zeci de mii de copii au fost luați din familiile chiliene în anii 1970 și 1980, pe baza unui raport al Poliției de Investigații din Chile, care a analizat pașapoartele pe hârtie ale copiilor chilieni care au părăsit țara și nu s-au mai întors niciodată.

“Adevărata poveste este că acești copii au fost furați din familii sărace, de la femei sărace care nu știau. Nu știau cum să se apere”, a declarat Constanza del Rio, fondator și director și Nos Buscamos.

ADVERTISEMENT

Generalul Pinochet a preluat puterea în 1973, în urma unei lovituri de stat sângeroase care l-a răsturnat pe președintele de stânga al Chile. El a condus apoi un regim brutal în care economia țării a crescut în timp ce mii de opozanți au fost executați, au dispărut, au fost deținuți, torturați și exilați.

După ani de zile de la moartea generalului, în 2006, chilienii au fost îngroziți să afle cât de răspândite au devenit adopțiile coercitive în timpul mandatului său.

Rapoartele privind adopțiile coercitive în Chile sunt anterioare dictaturii. Dar practica a devenit înfiorător de comună începând cu sfârșitul anilor 1970, când guvernul Pinochet a început să promoveze în mod explicit adopțiile în timpul unei perioade de criză economică.

Practica, scoasă la lumină în 2014

Practica abuzivă a intrat în atenția publicului în 2014, după ce agenția chiliană de știri de investigație CIPER a publicat un articol despre câteva adopții coercitive, documentând rolurile jucate de un preot și un medic.

În anii care au urmat, pe măsură ce zeci de copii adoptați crescuți în Chile și în străinătate au început să își urmărească rădăcinile, mulți dintre ei folosind teste ADN, un model îngrijorător a devenit mai clar.

Sute de femei au ieșit în față cu relatări similare despre pierderea neașteptată a copiilor lor la scurt timp după naștere. Unora li s-a spus că s-au născut morți, în timp ce altele au spus că oficialii guvernamentali i-au luat în custodie.

În ultimii nouă ani, Nos Buscamos a orchestrat mai mult de 450 de reuniuni între adoptați și familiile lor biologice, a declarat del Rio. Alte organizații non-profit desfășoară activități similare, printre care Hijos y Madres del Silencio în Chile și Connecting Roots în Statele Unite.

ADVERTISEMENT
Tags: